OZO usnadňuje třídění nevidomým

Odpadová společnost OZO Ostrava v rámci snahy o zkvalitnění a maximální zjednodušení třídění odpadu u nevidomých občanů nainstalovala koncem listopadu 2016 v Ostravě na 18 kontejnerových stanovištích na separovaný odpad speciální samolepky pro nevidomé a slabozraké. Jedná se o štítky s piktogramem a nápisem v Brailleovu písmu na žlutých, modrých a zelených kontejnerech. Speciální štítky by měly nevidomým usnadnit třídění odpadu. Vhodná místa OZO vybralo s pomocí Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Ostravě.

„Místa jsme vybrali ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých v Ostravě (SONS), která nám poradila vhodné lokality. Následně jsme pořídili speciální štítky a vybavili jimi v těchto lokalitách kontejnery na separovaný odpad – tedy kontejnery na papír, sklo a plasty sbírané spolu s kovy a tetrapaky. Jsme rádi, že jsme mohli pomoci k tomu, aby se i pro nevidomé a slabozraké spoluobčany stalo třídění hračkou!“ říká mluvčí odpadové společnosti OZO Ostrava Vladimíra Karasová.

Zdroj:  Tisková zpráva zaslána na [email protected].

5 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    Bylo by bezva, kdyby byly na Šídlovci k dispozici hnědé kontejnery na listí a trávu i pro lidi, kteří bydlí v činžácích.
    Tedy aspoň pro ty, kteří pravidelně uklízejí kolem svých domů.
    Např. javorového listí podél Šrobárovy ulice bylo víc než dost.
    A to zelených kontejnerů se to dávat nemá.

    • Radomír Orkáč říká:

      To je velice dobry napad…

      Najde se nejaky zastupitel, ktery to rekne na pristim Zastupitelstvu?:)

    • Petr Halfar říká:

      Varianta b) na teoretické úrovni dobrá, ale pořád se bavíme jen o úklidu veřejných prostor, které dělá jen někdo. Cílem je rychle se zbavit všudypřítomného listí (napadá mě, že tyto kontejnery by bylo fajn zařídit a umístit na vhodných místech jen na podzim…) a nee si kultivovat kompost. To si tak dělají vlastníci domků (ti navíc dostali zdarma popelnice na bioodpad) a nee lidi, kteří chtějí mít kolem baráku (činžáku) pěkně.

      • Stanislav Holiš říká:

        Souhlasím, OZO ale řeší bohužel zatím jen ty hnědé popelnice pro domy se zahradou a k ceně – předpokládám, že OZO není dobročinná organizace, takže něco bude zaplaceno z poplatků a něco možná z prodeje kompostu.Dejte ale tip na umístění a velikost, pošlete to na radnici a uvidíme co z toho vznikne. Do příštího podzimu času dost. Možná než kontejner by bylo levnější sehnat velkoobjemové vaky, které by se daly hydraulicky naložit a odvézt.

[email protected] [email protected]