Vize 2020, aneb nové srdce Hrabové!!!

Článek, který v dané situaci napsal pro Hrabová.Info na mou žádost za pět dvanáct Jan Šumbera, dost možná ovlivní Hrabovou na desítky let dopředu. Jedná se o myšlenku, která když zazněla jen tak mezi řečí na jednání Zastupitelstva dne 18.9.2017, sklidila obrovskou a trapnou kritiku snad od všech zastupitelů a úředníků!

Nás občany myšlenka o přesunu stavby nové školky za úřad zaujala natolik, že jsme zastupitele prakticky donutili se o tom všem bavit. Na pracovním jednání Zastupitelstva, které proběhlo dne 6.11.2017 se situace ohledně názoru na novou školku viditelně zlepšila a k názoru Jana Šumbery se přidal i pan zastupitel Vladimír Petana a tajemník obce Jan Socha.

Pan Petana tehdy apeloval na “odstranění provozní slepoty” s umístěním školky na místě, kde se dnes nachází. S Petrem Žižkou a Milanem Slívou jr. jsme ještě na pracovním jednání zastupitelstva upozorňovali na fakt, že Hrabové chybí náves, jinak řečeno centrum. Jak jsme se tehdy slovně doplňovali – přesunem stavby školky za úřad se to chtě nechtě, dle našich slov, mělo změnit – kostelík, park, parkoviště, úřad, pošta, kulturní sál (nový přístavek), školka a geografická poloha. Stále byla polovina zastupitelů proti, ale druhá polovina byla argumentací přesvědčena, že se o tom musí dále jednat.

Uplynul měsíc a starosta prohlásil “jen blbec nemění své názory” a představil VIZI 2020.

Vize 2020, nové srdce Hrabové.

Vize není v tuto chvíli ještě schválena! Není ani rozhodnuto, zdali se stavba školky za úřad skutečně přesune…, ale JEN BLBEC NEMĚNÍ SVÉ NÁZORY;-) Úřednice paní Svatava Králová upozornila pravděpodobně Radu, že by se mělo stavební řízení školky na V. Huga pozastavit, protože pokud se skutečně stavba přesune za úřad, ušetří se pozastavením cca 200 tisíc korun. Na pozastavení stavby se zastupitelé včera nakonec usnesli.

Skvělé, skvělé, skvělé!

5 Komentáře

  1. petr žižka říká:

    Je to malý krok pro lidstvo, ale obrovský skok pro Hrabovou. Její představitelé začali vnímat obec skoro jako celek. Podívali se na ni z nadhledu. Z pohledu chodce vidíte vše jinak, než z dronu a z dronu zase jinak, než z malého letounu. Snad jsme se nový srdcem Hrabové dostali do fáze, kdy se díváme z dronu:-):-). Ještě pár metrů směrem vzhůru a budeme vnímat Hrabovou jako opravdový celek: od řeky k průmyslové zóně (a ještě kousek za ní:-) ), od Pilíků k haldě…

  2. Radomír Orkáč říká:

    Přesně to mám na jazyku už od rána…

    Na jedné straně Pilíky, statek, koně, na druhé straně škola, jedinečná kolonie a za ní halda. Pod haldou unikátní park Hrabovjanka.

    Na třetí straně průmyslová zóna, na straně čtvrté Ostravice, vrbina a skvělá stezka + dvě lávky.

    Uprostřed fara, kostelík, soukromá škola, náves (školka, kulturní sál úřad, pošta, parčík) nedaleko Restaurace U Lípy se sálem a Sokol (třeba ve stejné době i s multifunkční halou).

    Až se tohle zrealizuje, tak nám zbytek Ostravy a široké okolí mohou závidět už opravdu vše.

    Hrabová tak zůstane soudržná i když ji přetne prodloužená Mostní… .

    • petr žižka říká:

      přesně tak to vnímám. Máme tady klenoty, tak si jich važme, leštěme je, zkrášlujme je a mluvme o nich jako o klenotech…

  3. Vacbat říká:

    I nám to nedá a chceme reagovat. Na včerejším zastupitelstvu jsme bohužel nemohly být přítomné. Nicméně máme velkou radost z toho, že je otevřená a nastartovaná cesta k vybudování školky za ÚMOb Hrabová. Skvělé místo, protor, zeleň, budoucí kulturní přístavba.. Vize v podobě obrázku vypadá velmi zajímavě, nápaditě. Těší nás, že se snažíme v obci semknout. Ač se může udělat chyba na začátku, téměř vždy je prostor ji uznat a vydat se jiným (lepším) směrem. Děkujeme! Václavíková, Batelková

  4. Jan Dvořák říká:

    Pokud bude starosta každé dva roky měnit svůj názor, je naprosto jisté, že v Hrabové se nepostaví již nikdy nic.

[email protected] [email protected]