Výhledy pro Hrabovou – 19.1.2018

Starosta Igor Trávníček zve občany na novoroční besedu „Výhledy pro Hrabovou”, která se uskuteční v pátek 19. ledna 2018 od 15 hodin v zasedací místnosti úřadu. Hlavním tématem bude rozvoj Hrabové a výstavba nové školky.

26 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    A proč se starosta odmítá o rozvoji Hrabové bavit nejdřív se zastupiteli??? Vzhledem k tomu, že dosud odmítal jakoukoli veřejnou besedu udělat, lze to chápat jen jako začátek jeho volební kampaně.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Dvořáku, zatím, co vy vedete permanentní kampaň pliváním jedovatých slin již delší dobu. Vždy tu jedovatost zabalíte do líbivého populistického kabátku, ale jde vám hlavně o to přibalené uplivnutí uvnitř. Pokud nevidíte za poslední dva roky radikální posun k lepšímu, tak jste slepý. Oproti volebnímu období, kdy jste byl místostarostou, je to nebe a dudy. U vesla jste jako zastupitel již dvacet let, ale výsledky jsou vidět teprve, až jste uzemněn v opozici, proč asi?

      Jinak, neměli by zastupitelé znát nejdříve názory občanů a ne naopak?

      • Vladimír Petana říká:

        V argumentech došlo na třetí řady. Prosil bych ještě zaprodance a ztroskotance pro nás pamětníky.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Petano, můžete prosím rozvést, co chcete svým komentářem říct? Nějak ten Váš výkřik do tmy nechápu.

      • Šárka Tomisová říká:

        je to klasický začátek předvolební kampaně, o tom nemůže být pochyb

  2. Jan Dvořák říká:

    Pane Slívo, možná by bylo dobré zkusit zapojit mozek, pak byste leccos pochopil.
    Nevzpomínám si, že bych někdy byl starostou (tedy řídil Hrabovou) a už vůbec ne, že bych jím byl 20 let. Nicméně v minulém volebním období se mi podařilo pro Hrabovou získat investic z jiných zdrojů skoro za 200 miliónů Kč. Kolik získal pro Hrabovou z cizích zdrojů současný starosta? Celé 2 roky prosazuje jen školku a halu – u obou po těch 2 letech nemáme nic víc než malůvky, o kterých víme, že stejně půjdou do koše, protože se budou předělávat.
    Když starosta Trávníček nastoupil, tak se neptal na názor na novou školku ani zastupitelů, natožpak aby ho zajímal názor veřejnosti, prostě školka bude na V. Huga, bude mít 5 tříd a basta.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Dvořáku, invektivami nic nedocílíte a nemusíte mít obavy, že bych mozek nezapojoval.

      Zákon o obcích hovoří jasně:

      Městský obvod územně členěného statutárního města je spravován zastupitelstvem městského obvodu.

      Jako zastupitel tohoto obvodu tento obvod již tedy 20 let spravujete, ať se sebevíc snažíte vyvolat dojem, že jste se tady vyloupl z hrabovské šedi teprve v poslední době, po tom, co jste přestal být spokojen s tím, kam politici naši společnou obec vedou.

      Jste obdivuhodný, 200 miliónů za 4 roky, chcete tedy říct, že po celé volební období jste každý rok znásobil příjmovou stranu našeho rozpočtu? To bychom vás měli na rukou nosit. Možná bude dobré, když ty vaše přínosy alespoň trochu specifikujete blíže.

      Poukazováním na to, jak jsou ostatní špatní, ze sebe lepšího neuděláte.

      • Jan Dvořák říká:

        Chápu, že si svou vysokou odměnu člena mediální komise musíte ve volební kampani starosty zasloužit – korektnosti se od vás nedočkám.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Dvořáku, když pominu, že jsem za svou práci v mediální komisi nevzal ještě jedinou korunu, tak jsem slíbil, že veškeré odměny za práci v této komisi předám na nějakou věc ve prospěch Hrabové a předám je Radkovi, který se svými odměnami z komisí nakládá stejně. Chápu, že chcete udělat radost svému kamarádovi Petanovi, aby došlo zde v diskuzi i na „zaprodance“, ale k tomu vyzýval mě, nikoliv vás. Starostu Trávníčka a také jeho stranu jsem nevolil a nebudu volit ani letos. Ale nejsem zaslepený a vidím, co pro Hrabovou dělá a dovedu to ocenit. Musíte mít hodně smutný život, když si představujete, že kolem vás žijí jen zištné a zaprodané svině a vy tvoříte ostrůvek slušnosti, třímající vlajku sociální demokracie, ve vlnobití hrabovského zla. Mě by v životě nenapadlo vás obviňovat, že se chováte tak jak se chováte, ze zištných důvodů a pro peníze. Nezastírám, že nemám problém si lidsky porozumět se starostou Trávníčkem a to stejné taky s většinou ostatních zastupitelů, napříč stranami, pouze s vámi bych to asi neskousnul.

          • Radomír Orkáč říká:

            “Chápu, že si svou vysokou odměnu člena mediální komise musíte ve volební kampani starosty zasloužit – korektnosti se od vás nedočkám.”

            Co se tyka Milana a jeho odmen… tak nejenze si jeste zadnou nikdy nevyzvedl (ani predlonskou a ani lonskou), dlouhodobe avizuje, ze az penize vyzvedne, tak je da na dobrocinnost, ale PREDEVSIM!!! Milan tvori Hrabovske listy – dela grafiku, sazi text, generuje dokumenty k tisku, pomáhá Petrovi pripravovat clanky (korektura, psani, …).

            Milan by mel za tuto praci dostavat regulerni mesicni (nebo za kazde cislo) odmenu. Petr Žižka určitě potvrdí, kolik desítek hodin za každé číslo Milanovi tvorba HL zabere. Nemá za to ani korunu a ani korunu si nikdy za to nevzal. Každý!!!, kdo si vzal od Rady korunu, dostal více než Milan za ty roky. To nemluvě o penězích, které Milan do toho dává ze svého, ale to je teď nepodstatné.

            Kdyz si pan Frantisek Koutny nepral dostat za svou pusobnost u hasicu ani korunu, vsichni jste se divili a malem jste mu na zastupitelstvu volali, jestli to neni chyba.

            Honzo, snazim se drzet doporuceni – kritizuj kamarády v ústraní a veřejně je chval, ale upřímně, to jsi opravdu slušně řečeno “přehnal”.

    • Šárka Tomisová říká:

      Zajímal by mě součet veškerých nákladů, které byly prozatím proinvestovány kvůli naddimenzované školce – návrh, projekt, atd…., jako občan mám na to nárok.

      Ač s panem Dvořákem kolikrát nesouhlasím, viz. např. Mostní, tyto jeho slova mohu jen potvrdit.
      Když starosta Trávníček nastoupil, tak se neptal na názor na novou školku ani zastupitelů, natožpak aby ho zajímal názor veřejnosti, prostě školka bude na V. Huga, bude mít 5 tříd a basta.
      Vy jste pane Slívo na zastupitelstvu, kdy o školce poprvé hovořilo byl také nebo se pletu?!?

      Současný starosta Igor Trávníček a v bývalém zastupitelstvu šéf komise výstavby, dopravy a ekologie je stavební podnikatel, tak chce prostě stavět a všichni víme, jak je to s veřejnými zakázkami… jednou já Tobě, podruhé Ty mi… a školka a sportoviště na ČOVce budou velké investiční akce, pokud se protlačí…

      • Radomír Orkáč říká:

        Nevim, jestli je vhodne agresivne kritizovat rozhodnuti volicu, kteri dali nejvice hlasu ODS, ktera mela ve volebnim programu – “Podstatne navysime pocet mist ve skolce”.

        Je na volicich, aby se ptali svych zastupitelu, jak to chteji zrealizovat, nejvice lidi jim v tomhle dalo duveru.

        Stejne tak to bylo s parkovanim na Sidlovci… .

        A pokud ja vim, tak se jiz nekolik let zada o vyjimku na provoz skolky, protoze je v nevyhovujicim stavu. Co tedy znamena – KVULI NADDIMENZOVANE SKOLCE, kdyz si to obcane prali?

        Nikdo nemusi mit respekt k vedeni obce, ktere si nezvolilo, ale meli bychom mit respekt k ostatnim, kteri tuto variantu ve volbach volili…

        Jako obcan jsem byl v pondeli na otevirani obalek verejne zakazky na novy WEB. Muzete mne, pani Sarko, poucit, jak to chodi s verejnymi zakazkami? Nabidky se budou hodnotit cca v 7 lidech a to jeste formou doporuceni a tak je to vzdy… ted se jen budu bat, ze me nekdo obvini z toho, ze znam v teto branzi velmi mnoho firem, se kterymi navic spolupracuji a ze jsem nekomu prihral kseft, protoze v teto veci na me ostatni pri rozhodovani daji… Stejne jako dali na me doporuceni nedavat soucasne firme WEBHOUSE sanci a tajemnik jim chtel dat sanci (vzal nejaky uplatek?:) a jsou ve vyberovce.

        No ja nevim, zda se mi to cele nestastne…

        Kdyz jsem si precetl anketni textik v HL, kde Mirek Houzvicka pise “Chtěli bychom být nápomocni v odstranění agresivity a vulgárnosti v komunikaci mezi lidmi s rozdílnými názory.” – zkopirovano od pana Slavika, ktery toto ocenuje – a ted se z nich nikdo tady nevyjadruje… . Uz nevim, co si mam o tom vsem myslet.

        Co jineho je agresivni komunikace mezi rozdilnymi nazory nez tohle…

        • Šárka Tomisová říká:

          To je Váš názor Radku,
          vy jste tehdy na tom zastupitelstvu myslím také byl… OK… a Šídlovec… já tam bydlím…
          … nenavážejte se do mě prosím… oba víme své…

          • Radomír Orkáč říká:

            > … nenavážejte se do mě prosím… oba víme své…

            V cem se do Vam pani Sarko navazim? Agresivne kritizujete volice ODS, kdyz pisete o naddimenzované školce. Ja nejsem volic ODS a presto mi to vadi.

            Ja poukazuji na to, ze o tom, ze chteji lide vice mist ve skolce ukazali u voleb… tak co je na tom, ze ODS prosazuje to co slibila? Volime si zastupitele na 4 roky.

            Na Sidlovci nebydlite sama, nebo ano? Ktera strana vyhrala ve volbach? ODS a ta chtela parkovaci mista a obcane s tim souhlasili. Jestli se nakonec naslo dost lidi, kteri se proti tomu postavili… super skvela zprava, ja tomu fandim. Chce to koule ustoupit z volebnich slibu…

            Skoda, ze VSICHNI ustoupili z volebnich slibu ohledne Mistecke… tohle se ma kritizovat.

            Ja nekritizuji Vas nazor, ale Vase utoky proti starostovi, jsou nevhodne a nejsou na miste. Ano, je to muj nazor.

            Reknete mi, kdo by ze soucasneho zastupitelstva byl lepsim starostou a chtel by to delat? Honza Dvorak? Milan Pospech? Libor Lycka? Petr Balusek? Alica Strnistova? Petr Novak? Rozdali jsme karty a myslim, ze lepe to dopadnou v tomto rozlozeni nemohlo!

            O pristim starostovi muzeme neprimo rozhodnout za par mesicu… Za posledni 2 roky se udalo tolik veci, kolik se neudalo za poslednich 10 let. Neni to primarne zasluhou starosty, ale svuj podil na tom rozhodne ma.

            Prectete si tento muj prispevek, podivejte se na datum a dejte si ruku na srdce, jestli by se tohle podarilo, kdyby nedoslo k sebereflexi ODS a nastupu noveho starosty…

            https://www.hrabova.info/2015/10/30/proc-to-jinde-jde/

            A ze jsem v tom prispevku ANI TROSKU neprehanel… za tim si stojim. Od vymeny starosty nebylo S NICIM PROBLEM. Tak to vidim ja…

            A ze starosta chybuje? Hodne a casto, ale je to clovek a chybujeme vsichni. Dulezity je vysledek a ten za posledni 2 roky obci uprit nemuzeme a nesmime. Hazeni klacku pod nohy je nastesti za nami.

            • Jan Dvořák říká:

              Než mít špatného starostu je vždy lepší k tomu přimět někoho, kdo to nechce dělat, ale má k tomu předpoklady.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Paní Tomisová, ano byl a také jsem byl jeden z těch, kteří viděli výhody v umístění školky na nové místo. Je bez diskuze, že Hrabová novou školku potřebuje. Zmenšuje se povolený počet dětí v jedné třídě, přibyla inkluze, která může počet dětí umístitelných v jedné třídě dále snížit, přibývá postupné povinné přijímání dětí dle věku, které bude završeno od roku 2020 ze zákona povinným přijímáním dvouletých dětí. Na toto stávající školka není dimenzována, nehledě na to, že je v havarijním stavu. Zdravé, šťastné děti by měly být v každé obci prioritou. Dovedu ocenit, že starosta vyslyšel hlas ostatních a dovedl změnit svůj názor.

        Pan Dvořák intenzivně volal po jednáních ohledně budoucnosti Hrabové, když se mu toho dostalo, tak najednou obrátil a stejně halasně volá, že se jedná o předvolební boj. Panu Dvořákovi viditelně nešlo o to, aby se budoucnost Hrabové probírala s občany, ale o to aby se probírala s nadobčanem Dvořákem, toho času v opozici. Pan Dvořák může, ať už jménem komise výstavby nebo jménem ČSSD, obdobné besedy také neomezeně svolávat, ale on raději vede negativní kampaň haněním ostatních. Jaký kontrast kupříkladu s panem Slavíkem, který po takové besedě také dlouho volal a když k ní dojde, dovede to ocenit a připravuje na besedu otázky. I zastupitel je občan a nic nebrání panu Dvořákovi se besedy také zúčastnit a přednést tam, a také obhájit, své vize.

        • Jan Dvořák říká:

          Pane Slívo,snad už jste si vygooglil, kdo byli “zaprodanci a ztroskotanci”,protože toto umíte. Ale rozhodně nevíte, že sestavení strategického plánu má určité postupy. Já na rozdíl od Vás jeden strategický plán udělal. Spolupráce s občany v tom být musí, ale rozhodně se ten proces nezačíná předvolební besedou připravená s cílem, aby tam předem domluvená skupina lidí chválila starostu. Stejně tak chápu, že si musíte odměnu zasloužit – když ji neodmítnete, jsou to prostě Vaše peníze. Podstatné je, že jste na mně začal útočit až poté, co jste se stal členem mediální komise – do té doby jste mně hájil. Ale myslím si, kdyby jste přestal s útoky, tak bychom zjistili, že nám oběma jde v mnohém o totéž. A dokonce věřím, že k tomu dojde.

        • Šárka Tomisová říká:

          Pane Slívo,

          já vůbec nejsem proti výstavbě školky, ale proti postupu starosty.

          A myslím tím to prosincové zastupitelstvo, kdy byl starostou zvolen Igor Trávníček, ne to přednedávnem, kdy se jednalo o umístění školky na jiné místo.
          Tehdy se starosta vychloubal, že dotace určitě projde, že mu to říkal jeho známý a když jsem se ho na zastupitelstvu přímo zeptala, jak se ten “tajemný” pán jmenuje, neodpověděl.
          A dotace není… studie ano, projekt také, ale v té době se nikdo obyvatel nezeptal, jak by měla školka vypadat a kde by měla být umístěna a jestli ji vůbec chtějí.

          Je to starostova záležitost, nechal na vlastní triko zadat studii a protlačil zadání projektu na zastupitelstvu… nejprve neschváleno, 10min přestávka a poté schváleno těsnou většinou.
          Tehdy měl k této záležitosti spoustu věcných dotazů pan zastupitel Šumbera a odpovědi starosty vedly do ztracena. A za tím si stojím, tak přesně to bylo.
          Klidně mi na to odpovězte třeba 10x, že se mýlím a že to bylo jinak, ale na tom zastupitelstvu jsem nebyla sama z řad občanů, bylo nás tam poměrně dost.

          Holt to je politika a občan až na posledním místě.

          Pouze před volbami politici zkrotnou, aby byli zase zvoleni.

          • Jan Dvořák říká:

            Nemám sice tak dobrou paměť jako paní Tomisová, ale v tomto duchu to proběhlo a proto jsme v Hrabové tam, kde jsme. Opravdu nejde o to, aby nová školka nebyla. Jediným, kdo proti školce byl od samého počátku byl pan Šumbera, dnes veliký bojovník za novou školku.

      • Petr Novák říká:

        Lži,dohady,výmysly a ČAFKA jse píše takle.Nevidíte si do úst a napsat o Starostovi,že je bývalý stavební podnikatel? To vám nestojí za to,než něco napíšete si o tom něco málo zjistit?
        Na úřadě vám informace v rámci zákona sdělí velmi ochotně,tak to zkuste nejdřív tam a nešiřte paniku.V dávných dobách by jste byla vážným kandidátem na “Hranici”, v lepším případě.

        • Jan Dvořák říká:

          Byť to (snad) nebylo na mně, jsem nesmírně rád, že hranice už se jako prostředek boje o moc nesmí používat. Ale chápu, že pro našeho starostu s velkým S jsou podobné metody jediná možnost jak zakrýt své chyby.

  3. Petr Novák říká:

    Mne by prosím zajímalo jak a kde se oněch skoro 200 milionů investovalo?

  4. Jan Dvořák říká:

    Já nenapsal, že investovalo, ale že se mi je podařilo získat, a to v době finanční krize a poté, co byla Ostrava navíc obrána o cca 100 miliónů Kč rozpočtových příjmů, pokud si dobře pamatuji tak mimo jiné hlasy poslanců ODS. Jedná se o peníze na výkupy pozemků a na realizaci pro tehdy zastavenou stavbu Prodloužené Mostní I. Ale také o zasmluvnění závazku statutárního města Ostravy a města Vratimov finančně se spolupodílet na výstavbě lávky u Starého splavu.

    • Petr Novák říká:

      Děkuji za odpověď.

    • Šárka Tomisová říká:

      Škoda, že jste je sehnal pane Dvořáku,
      protože Mostní bude pro Hrabovou pohroma, chudáci lidé, kteří v její blízkosti budou bydlet – zplodiny, hluk, atd…, každá jiná obec by usilovala o obchvat – viz. Jižní tangenta, ale tam má zase pozemky pan radní Lyčka, tak se to hodilo doprostřed vesnice.

      • Jan Dvořák říká:

        Paní Tomisová, vím že máte na toto jiný názor, chápu plně Vaše důvody a respektuji Váš názor. Asi posté musím napsat, že Prodlouženou Mostní jsem nevymyslel (dokonce bych v této trase komunikaci nevedl), nebyl jsem u zpracování jejího projektu, ale byla to jediná mými předchůdci připravená možnost jak rychle zbavit Hrabovou aut a prosadil jsem ji jen na základě toho, že pro ni v té době byli VŠICHNI zastupitelé a v době, kdy se o ní rozhodovalo, také většina občanů. Na rozdíl od pana Trávníčka si nemyslím, že zastupitelé musí dělat co chce starosta, ale starosta a místostarosta má dělat co chtějí zastupitelé.

[email protected] [email protected]