Beseda se starostou Hrabové, aneb nejdůležitější je (znovu) začít…

Předpokládám, že mě případně pamětníci opraví, ale pokud správně dohledávám poslední besedu, kterou v Hrabové zorganizoval někdo z vedení obce, pak se dostávám k datu 1.4.1998.

Rada městského obvodu Hrabová vás zve na besedu s občany, která se uskuteční ve středu dne 1. dubna 1998 od 17 hodin, a to v zasedací místnosti Úřadu městského obvodu Hrabová na Bažanově ulici. Na programu bude problematika našeho městského obvodu, zejména z hlediska

  • co je možné v rámci rozpočtu a jak dál
  • zhodnocení investičního rozvoje obvodu, prognózy a představy
  • dotazy a připomínky občanů.

Očekáváme vaši hojnou účast! Srdečně zve Rada městského obvodu Hrabová.

Na besedu po dvaceti letech přišlo poměrně málo občanů (někdo jich napočítal 14, bez zastupitelů a úředníků), ale jelikož se jednalo, jak řekl starosta, o tradiční nultý ročník, není se čemu divit. Začátky prostě nejsou jednoduché a přesvědčili se o tom všichni přítomní.

Besedu zahájil starosta, který byl jediným, kdo seděl u “kulatého” stolu. Ve svém krátkém úvodu sdělil přítomným, jak to “vypadá” s plány staveb – školka, kulturní sál a sportovní hala. Pak se celá beseda zvrhla v nezastavitelnou interpelaci starosty, kterého se někteří zastávali, jiní zase nevynechali příležitost si do něj “šťouchnout” svou kritikou.

Příjemným překvapením bylo vystoupení (úřednice) paní Ivany Bollogové, která se ve svém delším projevu zcela správně ohradila vůči informacím, které na účet jejího odboru na svém blogu zveřejnil pan Slavík a Martin Slepička údajně sdílel ve své facebookové skupině. Jedna věc je, psát kritiku na svém blogu a druhá věc je masově šířit takové nepodložené informace na sociálních sítích… . Bude-li paní Bollogová souhlasit, zveřejním přepis jejího sdělení, aby již nikdo z občanů nepodléhal hysterii, která se strhla výše popsaným sdílením “FAKE NEWS”.

Je složité nezaujatě hodnotit první dvě třetiny besedy, protože místo toho, aby se řešila vize a strategie, řešily se spíše dřívější “problémy”. Ano, dotazy by se daly skrýt pod tvrzení “ale já to říkám, aby se do BUDOUCNA vedení obce poučilo”, ale díky tomu jsme se vlastně nakonec nikam nedostali.

Když předčasně odcházel pan Jiří F. ze Šídlovce, který v průběhu besedy vhodně a trefně reagoval z pléna na nejrůznější podněty, stihl říct něco ve smyslu “jsem rád, že byla beseda zorganizována, ale je třeba se zabývat vždy jen jedním konkrétním tématem”. Je možné, že právě tato připomínka změnila “tón” zbylé diskuze a rázem se jednalo o přátelskou besedu, která měla řád a smysl.

Přestože se ve skutečnosti nic “hmatatelného” na besedě nevyřešilo, je potřeba pana starostu pochválit za to, že se k tomuto kroku – zorganizování besedy – odhodlal.

Jak se říká… nejdůležitější je začít! A to se dnes stalo… kdo chce, pokrok vidí…

6 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Tak nakonec jsem nasel jeste termin besedy o rok pozdeji:

    “Nejblizsi beseda je dne 15. dubna 1999 v 17 hodin v budove Uradu mestskeho obvodu Hrabova na Bazanove ulici.”

  2. Jan Dvořák říká:

    Starosta se chová roky jako absolutní monarcha nepřipouštějící diskusi o klíčových věcech ani se zastupiteli, natož s veřejností, ale nyní si uvědomil, že budou volby a potřebuje hlasy. Diskuse o tom, kde má být školka, se měla udělat než se zadala studie, ne až poté co je hotová projektová dokumentace. Kdyby rok starosta neignoroval zpracování strategie Hrabové, mohla už být sepsaná, takhle nemáme nic. Vlk zůstane vlkem, i když má beránčí roucho.

    • Šárka Tomisová říká:

      Pane Dvořáku, jste zastupitel, můžete mě i ostatní prosím písemně informovat na těchto stránkách, kolik prozatím záměr budoucí školky stál?
      – studie
      – projekt
      – úprava projektu – přemístění do lokality u úřadu, popř. ostatní náklady
      Děkuji

      • Jan Dvořák říká:

        Slibuji, první dvě odrážky lze dohledat, ale třetí zatím ne. Každopádně to, že starosta řekl, že vyjadřovačky ke školce na V.Huga budou platit i pro školku za úřadem, svědčí hodně buď o jeho znalostech nebo schopnosti nemluvit pravdu.

  3. Martin Veselý říká:

    Radku šlo by nějak udělat ,na webu tady nebo spíše obce ,že by se vyvěsily jednotlivé témata.A každý by je mohl připomínkovat? Třeba by se tam objevily dobré nápady.Když se napíše článek za pár dní zapadne , na facebooku ještě rychleji.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ahoj Martine,

      ano, socialní sítě jsou skutečně studna informací… jakmile se tam něco objeví, ztratí se to na dně a nikdo to již nikdy nenajde.

      Jediné, co mě napadá, tak vytvořit v diskuzi příslušnou místnost pro každé téma.

      Nic víc mě nenapadá:-(

      R.

[email protected] [email protected]