Školka za úřadem?

Zavládlo nadšení mezi zastupiteli – školka bude za úřadem! Nová vize, nový „střed“ Hrabové. Já ovšem budu hlasovat, jako zastupitel, proti.

Důvody mého rozhodnutí jsou prosté. Nedokážu si totiž představit, pokud bude mít rodina dvě děti – jedno ve škole a druhé ve školce, jak to bude zvládat. Slíbená autobusová zastávka někde u školky u úřadu je spíše nereálnou myšlenkou. Netuším, kde by byla umístěna. Vzdálenost navrhované školky od školy i od stávající zastávky autobusu u obchodu je dost velká a pokud by byly děti do školky přiváženy autobusem, pak pro rodiče i časově náročná.

Co navrhuji? Vystavět školku vedle školy a tím vytvořit „hrabovské centrum vzdělání“. Děti by tak chodily na jedno místo od jeslí až po dokončení školní docházky. Je zde zastávka autobusu, přechod pro chodce, školní hřiště. Pokud nahlédneme do katastru nemovitostí zjistíme, že vedle školy jsou dva vlastníci pozemků – pan Kedroň (parc.č. 769 a p.č. 765/6) s výměrou 934 m2. Druhým, a to velkým vlastníkem pozemku vedle školy je pak společnost Sey Development, a.s. z Frýdlantu nad Ostravicí (p.č. 763/2) o výměře 11 790 m2. Parcelu č. 765/7 o výměře 579 m2 u hřiště již od Vítkovic náš obvod odkoupit hodlá.

Nikde jsem nezaznamenal, že by rada obvodu jednala se Sey Development, a.s. o směně pozemků, např. za pozemek p.č. 763/4 se stejnou bonitou o výměře 2 653m2, který má ve správě obvod Hrabová, popř. jiný pozemek na našem katastru. Rovněž tak jsem nezaznamenal, že by rada jednala o možnosti směny pozemků s panem Kedroněm. Umístění školky a jeslí vedle školy bývá zcela běžné ve větších městech a je opravdu výhodné.

Vím, co řeknou někteří zastupitelé, že to je běh na dlouhou trať. Nebo že koryto potoka je problém… Ale pokud se to nezkusí, pak vznikne budova školky za nemalé finanční prostředky na místě, kam rodiče možná děti ani vodit nebudou. Ukvapená rozhodnutí nepřinášejí úspěšná rozhodnutí. Školka nemá být památník na funkci, ale zařízení sloužící dětem a rodičům.

Proto prosím rodiče, vyjádřete se ke stavbě školky za úřadem. Schůze zastupitelstva ke schválení záměru stavby školky za úřadem je svolána již na 31.1.2017. Osobně bych rád znal nejen váš názor, ale přivítal vás i na jednání zastupitelstva k danému záměru.

Milan Orkáč
nezávislý zastupitel zvolený za KSČM

10 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Je zvláštní, jak se může lišit názor otce a syna;-)

    Můj otec (děda mých dětí) napíše:
    Nedokážu si totiž představit, pokud bude mít rodina dvě děti – jedno ve škole a druhé ve školce, jak to bude zvládat.

    Já si myslím:
    Pokud budeme mít dvě děti, nastane u nás situace, kdy jedno dítě půjde do školy a druhé bude (minimálně dva roky) ve školce…;-) Nepochybuji o tom, že to zvládneme a již teď vím, že autem jezdit nebudu chtít, přestože ho máme. Ani teď do školy nejezdívám pravidelně autem a to tam mám kancelář.

    Co generace, to jiný názor…

  2. Šárka Tomisová říká:

    U úřadu střed obce nikdy nebude,
    jednoduše proto, že na Šídlovci bydlí prakticky polovina obyvatel obce, je zde autobusová zastávka, velmi dobré spojení i z Místecké, lékaři, rehabilitace, obchody, restaurace…

    A to se určitě nezmění mávnutím starostova proutku…
    i když by si to třeba 100x přál, nejsme v Beverly Hills na Čeladné.

    Nápad pana Orkáče st. je velmi rozumný a praktický a přiznám se, že mě toto umístění napadlo již dávno. Hodila jsem to ale za hlavu, jelikož pozemky u školy jsou soukromé.
    Nicméně, pocházím z městečka, kde jsou vedle sebe škola, která má i divadelní sál, školka, hřiště, multifunkční sportovní hala a bazén. A koneckonců i hospoda s velkým sálem a zahradou se spoustou atrakcí pro děti.

    Sportovní hala a bazén byly vybudovány nedávno.
    A kvůli bazénu proběhlo v městečku referendum, z kterého vyplynulo, že si jej obyvatelé velmi přejí. Toto rozhodnutí napadli 2 zastupitelé a šlo to až k ústavnímu soudu. Nicméně, i přes nepřízeň osudu, která vybudování bazénu opozdila o dva roky, již v současné době bazén stojí a je hojně využíván, jak místními občany, tak obyvateli přilehlých obcí.
    Vybudováno s malou dotací, bez daní z průmyslové zóny, s vizí do budoucna a postupným odkládáním prostředků na tuto velkou a bohulibou investiční akci.

    Cesta trnitá, která ovšem přinesla kvalitní výsledky.
    Zastupitelstvo, které myslí na rozvoj obce a hlavně na své občany.
    Dle toho také vypadají i jednání zastupitelstva, nejprve příspěvky, návrhy a dotazy občanů a až poté oficielní schvalování navržených bodů. A jak je to u nás v Hrabové? Přesně naopak.

    Místo ostudně předraženého propustku (mostku mezi poli) ve Stromoví se mohl vykoupit pozemek u školy. Místo podivného parkoviště mezi domem pro seniory a multifunkčním hřištěm, kde je více asfaltu a betonu, než parkovacích míst, se mohl také vykoupit pozemek u školy.

    A neřešilo by se vůbec, kde má školka vlastně stát. Vyhovovalo by to všem, byla by u zastávky, u školy a vedle Šídlovce, kde bydlí polovina obyvatel obce. Bylo by to nanejvýš přirozené a nevznikly by zbytečné náklady. Projekt je již totiž dávno hotový, stál spoustu peněz a počítá s umístěním na Šídlovci.
    A tento projekt prosadil starosta Igor Trávníček.
    Osobně nevěřím jeho slovům, které pronesl na předvolebním setkání s občany, dne 19.1.2018. Že změna projektové dokumentace nebude skoro nic stát. Každému rozumnému člověku okamžitě dojde, že je to holý nesmysl.
    Každopádně jsem ale ráda, pokud školka na jejím původním místě nebude stát. Viděla jsem vizualizaci budovy a její zamýšlená podoba se do stávající historické zástavby Šídlovce vůbec nehodí.
    A že by za oběť padly nádherné vzrostlé stromy, nemám chuť ani psát. A děti by si místo na zahradě, hrály prakticky mezi betonem, budoucí školka by zabrala prakticky celý pozemek.

    Jsem jednoznačně proti jejímu postavení na Šídlovci a stejně jednoznačně pro její vybudování u školy.

    Děkuji za Váš rozumný návrh, pane Orkáči st.

    Pokud si současný starosta nebude chtít postavit pomník na konci svého volebního období, o čemž ale bohužel silně pochybuji, tak pevně doufám, že Váš velmi rozumný návrh, napříč politickými stranami na zastupitelstvu prosadíte. Budu nám držet pěsti.

    A pozn. k Vašemu názoru, pane Orkáči ml…
    Vůbec Vám ho neberu, jen nabízím jiný pohled.
    Představte si matku samoživitelku se dvěma malými dětmi, které velmi brzy ráno, přes jejich odpor, rychle obleče a vyexpeduje ve škole a ve školce.
    A tyto 2 budovy by teoreticky stály vedle sebe. Žena nemá auto a takových jich je spousta, žije od výplaty k výplatě a popř. se ještě soudí se o výživné. Tak nastoupí na autobus, zastávka je hned vedle a ten ji zaveze ji do průmyslové zóny, kde maká od šesti. A po šichtě ji autobus u těchto budov zase vysadí.
    Když bude muset dojet a dojít až k budově úřadu, tak Vás prokleje…

    • Radomír Orkáč říká:

      > A pozn. k Vašemu názoru, pane Orkáči ml…
      > Vůbec Vám ho neberu, jen nabízím jiný pohled.
      > Představte si matku samoživitelku se dvěma malými dětmi, které velmi brzy ráno, přes jejich odpor, rychle obleče a vyexpeduje ve škole a ve školce.
      > A tyto 2 budovy by teoreticky stály vedle sebe. Žena nemá auto a takových jich je spousta, žije od výplaty k výplatě a popř. se ještě soudí se o výživné. Tak nastoupí na autobus, zastávka je hned vedle a ten ji zaveze ji do průmyslové zóny, kde maká od šesti. A po šichtě ji autobus u těchto budov zase vysadí.
      > Když bude muset dojet a dojít až k budově úřadu, tak Vás prokleje…

      Jestli ona matka dává dítě do školky na Příborské, tak má již teď problém, nemyslíte? Jestli se v budoucnu bude přesouvat zastávka blíže k úřadu, to nevím, ale každý rozumný člověk, jak vy píšete, si to změří na mapě.

      Nebudu měřit školku na V. Huga, nicméně školku na Příborské, protože ta zůstane a nikomu vzdálenost na zastávku nevadí…

      Školka na Příborské – Zastávka Benzina (směr Zóna): 392m
      Školka na Příborské – Zastávka Šídlovec (směr Zóna): 306m
      Školka za úřadem – Zastávka Hruška (směr Zóna): 386m

      Ano, pro některé to je výhodnější, pro většinu obyvatel rozhodně ne! Na Šídlovci nežije většina obyvatel a navíc rodinné baráky dalších desítky let budou přibývat ve Staré Hrabové. Souhlasíte?

      Každý ať si rozhodne, jak chce…;-) Mně se to týká a nevím, proč by mě za mé přání měl někdo proklít. To si nemohu dovolit napsat, že děda si myslí něco jiného než otec? Co to má společného s proklínáním kohokoliv? Ostatně, to, že reagujete na článek otce je díky mně… nebýt mě, nebyl by tady, možná někde skrytě v nečteném diskuzním fóru.

      Nicméně tohle se mi zdá trošku unáhlený pohled:
      > Že změna projektové dokumentace nebude skoro nic stát.
      > Každému rozumnému člověku okamžitě dojde, že je to holý nesmysl.

      Jaká je podle Vás částka, která by znamenala “skoro nic”. Jedná se o stavbu pro budoucí generace na cca 30-50 let dopředu… 200-300 tisíc je hodně? 20 tisíc je hodně? Na třicet let? Na padesát let?

      Za kolik byste vykoupila pozemek, který zmiňuje otec, nepíšete, nepíše to ani on… . Jaká je cena, aby nebyli Zastupitelé obviněni z toho, že se s firmou domluvili na navýšení ceny? Nebyl právě tohle důvod, proč se nevykupovala Lípa? Chtěl 10, odhad byl 3?

      Sedla jste si někdy před desítky lidí a mluvila z hlavy podle toho, co Vám v minulosti řekli úředníci, projektantni, odborníci? To opravdu musí být starosta pregnantní naprosto ve všem co řekne? Nebylo to řečeno náhodou obrazně v poměru s roky, na které se to buduje a s milióny, které se musí proinvestovat?

      Ale máte pravdu, každý máme na to jiný pohled;-)

      • milan orkáč říká:

        Dobrý den, já nepsal o výkupu, nýbrž o směně pozemků. A to je rozdíl.
        M.Orkáč

  3. KSČM říká:

    Vážený pane Milane Orkáči. Kdyby jste si radši uklidil ten bordel, který máte na pozemku a v jeho okolí. Absolutně nechápu, kde berete tu drzost se vyjadřovat k čemukoliv, když nejste schopen mít pořádek před svým prahem a to doslova! Ještě že Váš syn není po Vás………. . Obec by měla vykoupit Váš pozemek a vystěhovat Vás. Radku, omlouvám se Vám, ale musel jsem to napsat – všichni víme, že s ním se hýbat nedá. Předpokládám, že jste po mamince Slávce a to je dobře……

    • Radomír Orkáč říká:

      Až mi někdo bude někdy zase předhazovat, že někde něco cenzuruji, tak mu připomenu tento komentář, který jsem v administraci “schválil”;-)

    • milan orkáč říká:

      Děkuji za informaci, jen mám kapku problém. Já se za své názory podepisuji jménem, nebojím se zveřejnit a podepsat. Kdežto tento vzkaz je anonymem. Naproti domu za potokem je parcela přes 1000 m2 skladovací plochy, jenže zde se věci zcizují. Zabezpečíte, že tam nebude nikdo krást? Pokud by to psal komunista, pak by se podepsal, anonymy patří ke stranám jiným.
      Milan Orkáč

  4. Jan Dvořák říká:

    Návrh je to rozhodně zajímavý a jen potvrzuje jak velká byla chyba starosty na počátku roku 2016 nepřipustit o školce žádnou diskuzi. Návrh má jednu výhodu zde nenapsanou – na tom pozemku by stálo to, co tam chceme, nikoli “hečmanda” jako má vyrůst na vedlejším pozemku. Tento developer proslul tím, že si dokáže prosadit co chce postavit, a nepomohlo by nám ani se postavit na zadní, kdyby se nám to nelíbilo.

  5. Martin Veselý říká:

    By mě zajímalo u té zmiňované matky samoživitelky ,když maká do šesti ,kde jsou ty děti mezi 16-18h?

    • Šárka Tomisová říká:

      Od šesti, špatně jste si to přečetl. Jak jinde ve výrobě.

[email protected] [email protected]