Cyklovýlet za poznáním našich kořenů – 5.8. 2018

Jak už jsme avizovali, cyklovýlety za poznáním našich kořenů pokračují etapou na Landek a podél Odry okruhem zpět do Hrabové. Podrobnější informace: start bude v neděli 5. 8. v 10 hodin u kostela v Hrabové (to se snad vyspí i účastníci neckyády, která bude v sobotu…).

Pojedeme po pravém břehu Ostravice (furt z kopce) až k soutoku Ostravice s Odrou. Vyjedeme na vrch Landek a podíváme se, kde ten pravěký chachar, když se zrovna nudil při zavařování mamutích chobotů, vyřezal Petřkovickou Venuši. Ohromeni tímto nálezem a výhledy na Ostravu sjedeme do Landek-parku. Tam dáme pauzu: pivo-limo-hambáč, případně masáže.

Pak opět podél řeky (jen Ostravici vyměníme za Odru) pojedeme směr Zábřeh, Výškovice a podle stavu manšaftu nějakou trasou domů – buď kolem Dakoty nebo kolem Pilíků. Zhodnocení akce (jinými slovy cíl) se dá očekávat někdy mezi 16. a 17. hodinou, a to tradičně na hřišti domácího TJ Sokol.

Každopádně jedeme na pohodu – dá to každý: baby určitě, senioři a děti nepochybně, chlapi možná… Zve vás redakce Hrabovských listů a naši dobrovolní hasiči.

Všichni jedou na vlastní nebezpečí. Dotazy?

14 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    No, pokud chceš vyjet kolmo až na vrchol Landeku, tak masáž bude potřeba – kdo ji bude poskytovat?

    • Petr Žižka říká:

      jasňačka – aj masérky budú. Jen nevím, jestli z rozpočtu obce nebo to bude muset každý zaplatit ze svého. Ale vzhledem k tomu, že zatím jsme jezdili bez dotací, tak tentokrát bychom mohli zažádat o příspěvek. Určitě na to budou nějaké fondy:-):-):-). Nicméně raději zanechám úvah, ještě by někdo nemusel pochopit, že jde o vtip.:-). Ale vážně – ten kopec není prudký, ale já tam chci vyjet turistickou cestou, ta je horší. Díky tomu pak ale nepojedeme stejnou cestou nahoru a dolů. Navíc se vyhneme té úzké cyklostezce, která vede pod Landekem a je tak úzká, až je to nepříjemné a nebezpečné.

      • Jan Dvořák říká:

        No z rozpočtu obce už je to prošvihnuté, rozdávalo se už 18.7.
        Já vím, že to není severní stěna Eigeru a slovo kolmo byla jen slovní hříčka, ale pojedou tam i amatéři, tak bych prosil, aby se s hledáním Venuše počkalo i na ně.
        Ta cyklostezka je úzká zejména, když ji zúží ještě nějaké spadlé kameny (ale přesto je fajn, že tam je).

        • Petr Žižka říká:

          O tom, že je dobře, že tam ta cyklostezka je, není pochyb. Tedy, abych byl přesný – ani já o významu té stezky nepochybuji. Zda pojedeme po ní nebo zvolíme zkratku, která vede horší, ale zato delší, cestou, bych nechal otevřeno. Nejsme UCI (mezinárodní cyklistická federace), tak věřím, že operativní úprava trasy nebude v rozporu s ničím a už vůbec ne s pravidly našich výletů:-). A jen mimochodem – ta cesta, kterou mám připravenu, je tak trochu severní stěna Eigeru:-):-):-).

          • Jan Dvořák říká:

            Pokud to dobře chápu, tak je to po zelené a tam si jízdu na kole moc nedokážu představit ani z kopce…

            • Petr Žižka říká:

              jj, přesně tak. Se to nezdá, ale ono to jde. Je to jetelné, tedy tak zvaný jetel. Když to nejde vyjet, je to nejetel:-). Jediný kopec na trase. Jinak totální rovina.

  2. Petr Žižka říká:

    Milí cyklističtí a vlastivědní nadšenci, jak jste už možná zaznamenali na fb, trošku změníme trasu cyklovýletu. Vzhledem k tomu, že stezka podél Odry se opravuje a poměrně velký úsek se změnil v tankodrom, pojedeme “jen” na Landek a cestou se podíváme na haldu Ema. Start akce zůstává, tedy v neděli 5.8. v 10.00 vyrazíme od kostela, pojedeme plánovanou trasou podél Ostravice, uděláme odbočku k Emě, na tu vyjdeme a pokocháme se pohledem na Ostravu, bude-li pěkně i na Beskydy. Pak budeme pokračovat na Landek, kde program zůstává bez změn, takže navštívíme místo nálezu Venuše i vyhlídku, kde stávalo hradiště střežící Jantarovou stezku. Zelená trasa je úplně v pohodě – prověřeno minulý týden. Návrat podél Ostravice, nicméně pojedeme kus po druhém (tentokrát levém) břehu řeky, takže i tak bude co vidět. Těším se, že se projedeme, protože ve zdravém těle zdravý duch, kdo si hraje, nezlobí a tak podobně…:-) PŽ.

    • Jan Dvořák říká:

      Na haldu Ema se nebude vyjíždět na kole??? Vždyť by to byl přece fajn trénink na zelenou.
      Mimochodem ten tankodrom byl kolem Odry místy již od dokončení stavby cyklostezky.

      • Petr Žižka říká:

        Honzo, haldu může každý zdolat dle libosti. Takže v pohodě – kdo to vyjede, samozřejmě aniž by seskočil v té prudké zatáčce po výjezdu z lesíka, má u mne na Landeku pivo. Ale prý to vyjet lze:-). Co se týká stezky podél Odry: ano, tankodrom tam byl, ale pořád tam byl i asfalt. Má teorie (ale ničím nepodložená) je ta, že ten povrch udělali tak blbě, že podlehli stížnostem a teď ho dělají znovu. Ale jak říkám – to mne jen napadlo. Stejně tak mohli asfalt vytrhat partyzáni, co já vím…?:-)

        • Jan Dvořák říká:

          Tak to jsem zvědavý, zda to pivo budeš někomu kupovat.
          Moc si to nepamatuji, ale myslím, že byly snahy to již tehdy reklamovat. Partyzáni to nebyli – ti stejně jako blaničtí rytíři, zatím spí, bohužel (protože to znamená, že ještě bude hůř).

          • Petr Žižka říká:

            Tak já myslel, že do toho jdeš, Honzo! Ale možná jsem si naběhl a budu muset vzít více peněz… Ad stezka – já to jel vždy na horském kole a přesto to bylo jak plavba na rozbouřeném moři. Jet to na silničním kole, tak bych měl žaludek v trenclích. 🙂

  3. Jan Dvořák říká:

    Maximálně jako divák. Víc peněz by sis měl vzít, ale abys tomu odvážlivci mohl koupit víc piv (samozřejmě po akci).
    Žaludek by to možná ustál, protože bys třeba dřív přišel o tu silničku.

  4. Pavel Smolka říká:

    Na kolečkových bruslích můžu taky jet? 🙂 Na haldu Ema sice asi nemám nárok to vyjet, ale případně vyjít po vlastních by to šlo.

    • Petr Žižka říká:

      Z Hrabové až do Landek-parku, kde si dáme občerstvovací pauzu, se dá jet na bruslích. Na Emu určitě ne, ale ani na hradiště s vyhlídkou a na místo nálezu Venuše se na bruslích nedá – vede tam štěrková cesta.

[email protected] [email protected]