Jak jde Klubu přátel Hrabové o blaho a informovanost v naší obci

Ve včerejším zveřejněném usnesení Rady městského obvodu Hrabová se můžeme mimo jiné dočíst, jak se Klub přátel Hrabové snaží “ovládnout” facebookovou skupinu obce, protože s vlastní skupinou nejenže neprorazil, ale průměrná čtenost jejich příspěvků v této skupině byla skoro vždy okolo čísla sedm.

Členové onoho klubu opakovaně požadovali po Radě, aby mě odvolala z mediální komise a dokonce navrhla i “řešení”, jak se má naložit s facebookovou skupinou:

97/2273.) Rada městského obvodu Hrabová bere na vědomí dopis skupiny 9 osob s návrhem na odvolání Ing. R.O. z mediální komise.”

97/2276.) Rada městského obvodu Hrabová bere na vědomí dopis skupiny 11 osob ve věci nesouhlasu s převodem obecní facebookové skupiny do soukromých rukou a návrh řešení.

Facebookovou skupinu Hrabová.Info jsem s Milanem Slívou zakládal někdy koncem roku 2015. Dne 23.10. 2016 jsem dal skupinu Hrabová.Info s cca 300 členy k “dispozici” mediální komisi. Bylo to však s podmínkou, že pokud by chtěl skupinu ovládnout někdo jiný a zneužíval ji k nějakým agitačním či reklamním účelům, mediální komise se užívání “poskytnuté” skupiny vzdá. Ostatně to je důvod, proč jsem vždy byl a jsem jedním ze správců skupiny, již rok pod účtem Jura Cholewa – abych na původní cíle facebookové skupiny dohlížel.

O mém “poskytnutí” skupiny obci existuje zápis, ve kterém slovo “poskytuje” bylo již tehdy voleno s maximální opatrností. Mohlo být v zápise uvedeno, že Radek Orkáč “předá”, ale slovo “poskytne” mělo komisi dodat “zadní vrátka” i pro případ, že nám bude někdo něco nařizovat.

Zřízení facebookové stránky „Hravá Hrabová“ + email

Radek Orkáč poskytne profil Hrabová.info, který bude následně přejmenován na Hravá Hrabová. Dále zjistí technické možnosti pro užívání této stránky. Stránka bude sloužit např. pro prezentaci obce na facebooku, dále pro hlasování v soutěžích „Hrabová budoucnosti“, „Hrabovský truhlík“ apod.

Situace byla tehdy taková, že bylo po úspěšném nultém ročníku Hravé Hrabové (proto ten navrhovaný název skupiny v zápise) a my chtěli dávat lidem v obci vědět, co se pro ně dalšího chystá (např. oslavy 720 let od první písemné zmínky) a uspořádat různé soutěže. Jelikož se tento informační kanál tehdy osvědčil, rozhodli jsme se v tom pokračovat a dát moderátorský přístup i panu tajemníkovi (od té chvíle se kanál označoval jako oficiální kanál obce).

Bohužel se rok před volbami (léto 2017) začalo ukazovat, že máme v obci spoluobčany (současné složení Klubu přátel Hrabové), kteří chtějí zneužít cizí práci dobrovolníků pro vlastní prospěch a pokusili se facebook obce zaplavit politickými, agitačními, či nenávistnými texty a komentáři.

Jaká je z toho cesta ven?

Facebookový profil Hrabová.Info (nyní facebooková skupina obce) bude navrácen zpět do rukou redakce Hrabová.Info, která ve skutečnosti NIKDY NEPŘESTALA skupinu spravovat. Prakticky veškerý publikovaný obsah pochází právě od této redakce (myšleno redakce Hrabová.Info), která je s mediální komisí propojena přes facebookový účet Jura Cholewa. Oficiálních sdělení, které by ve FB skupině obce zveřejnila samospráva nebo úředníci, byste napočítali na prstech jedné ruky nešikovného dřevorubce. Vše byla a je ve facebookové skupině obce práce dobrovolníků!

Facebooková skupina čistě pod správou obce je něco, co pravděpodobně žádná jiná obec z pochopitelných důvodů nemá. Tento model se ukázal jako naprosto nevhodný a nová mediální komise by měla po volbách vytvořit skutečnou facebookovou stránku bez přímé účasti občanů – lidé by měli příspěvky posílat redakci, tak jak je tomu u Hrabovských listů, webu obce i portálu Hrabová.Info.

Myslí si někdo, že onen statut “oficiální facebooková skupina obce” přiměl lidi, aby se stali členy skupiny? Ne! Přiměla je k tomu naše každodenní práce, respektive práce nás dobrovolníků…

Poslední čtyři roky jsem tvořil obsah pro Hrabová.Info (každý den – o víkendech, svátcích i dovolených!), web obce, facebook obce i Hrabovské listy a reinkarnovanému* Klubu přátel Hrabové bych chtěl vzkázat toto (autorem textu je Marcela Kropáčová):

Demokracie neznamená rovnost výsledků – ale rovnost příležitostí. A ty mají všichni stejné. Smiřme se s tím.

Radomír Orkáč
nezávislý kandidát
Sdružení nezávislých kandidátů Hrabované

* Klub přátel Hrabové jsem vytvořil dne 8.1. 2015 …o pár let později si ho přivlastnili lidé okolo pana Slavíka.

12 Komentáře

  1. Monika říká:

    Nemám profil na FB a rozhodně se nechystám připojit k vašim hádkám, kterým navíc naprosto nerozumím. Mám jen dotaz jako občan Hrabové a to:
    Proč by se na “oficiální facebookovou skupinu obce” nemohly psát komentáře, texty (politické, agitační)? Samozřejmě vulgarismy by měly být zakázané. To, že se někdo prezentuje “nenávistným komentářem” svědčí o jeho charakteru. K volbách chodíme celá rodina a volíme kandidáty nikoliv strany nebo hnutí a rozhodně nechceme mít Hrabovou rozhádanou.
    Proto prosím, abyste se povznesl a nechal jednotlivé přispívající ukázat, co jsou zač.

    Je docela k smíchu pozorovat jak Martin Slepička (jaj, to jsem si asi teď zasloužila trestní oznámení, což?) ví přesně, do čeho se má nebo nemá v Hrabové investovat. Zajímal se o dotační politiku? Má školkové děti? Živí rodinu a spravuje rodinný rozpočet? No nic, to je jen odbočka.

    • Radomír Orkáč říká:

      Moniko, moc děkuji za Vaši zpětnou vazbu.

      Facebookovou skupinu jsem zakládal proto, abych informoval jako občan ostatní občany, ne proto, abych budoval kanál pro dobu před volbami. Absolutně všechny (politické) subjekty s tím neměly nikdy problém a nemají problém ani nyní. Dělá to skupinka lidí okolo KPH, která se rozhodla, že tady nemá co chce.

      Web obce, facebook obce, direct mailing, SMS brány – kanály, které provozují obce jsou vždy apolitické, proč má být Hrabová výjimkou?;-) Je dobře, že to tak je, že se snažíme únavným politickým polemikám na obecních kanálech vyvarovat.

      Mějte se pěkně.

      R.O.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Hlavním důvodem, proč byla rozhodnutím mediální komise facebooková skupina apolitizována bylo to, aby se předešlo zbytečným obtěžováním členů skupiny politickými třenicemi, které většinu členů nezajímají a neorientují se v nich. Chtělo se předejít sklouznutí k bulváru. Občané tam chodí především za informacemi o dění v Hrabové. Jako kompenzaci tohoto omezení pro občany mediální komise připravila pro nadcházející Hrabovské listy volební přílohu, kde budou představeny volební strany, jedničky na kandidátkách a každá strana dostane shodně jednu celou stranu pro svou prezentaci za zvýhodněnou cenu 1000 Kč (prezentace musí být řešena formou inzerce, protože pouze tak vydavatel nezodpovídá za názory a informace v této prezentaci sdělené). Kdokoliv může s rozhodnutím mediální komise polemizovat a zastupitelstvo vzešlé z příštích voleb může pravidla libovolně změnit či upravit. Nebylo tak ze strany mediální komise činěno s úmyslem kohokoliv poškodit, ale poskytnout všem rovné podmínky a občanům dát cestu, jak si v klidu vybrat své reprezentanty v komunální politice na další volební období. Facebookové stránky či kanály má většina okolních obcí, na žádné z nich politickou agitaci nenaleznete.

    • poláček miroslav říká:

      Dobrý den paní Moniko, děláte moc dobře, že nemáte profil na FB, je to většinou ztráta času. My jsme si ze začátku mysleli to samé, co Vy, proč by se nemohl dát prostor ke slušné prezentaci politických stran na FB. Ale vidíte zde, jak se to zvrhlo, jak je třeba napadána naše STAN- KPH jiným hnutím. Tím, že se bráníme, se vždy rozproudí tyto diskuze, které v podstatě nikoho nezajímají neb většina neví o co jde. To samé by vzniklo na FB, ale vlastně ne to samé. Protože zde nedochází k cenzuře, kdežto na FB Hrabová správci “hlídají” co uveřejní a co smažou. A tak nám bylo řečeno, že žádný příspěvek s naším jménem před volbama nemůže být uveřejněn neb jsme zástupci určitého politického hnutí a byla by to politická masáž našich případných voličů. Neuvěřitelné? Ne. Realita. Proto děláte moc dobře, když budete sledovat volební program a jména na kandidátkách a podle toho se rozhodovat. Příloha HL, ve které bude umožněno všem politickým subjektům prezentovat svůj program bude opravdu stačit. Těch “hádek”, jak Vy říkáte, tady bylo opravdu už dost. Ale všimněte si prosím, kdo je vyvolává a kdo se jen brání.

      • Radomír Orkáč říká:

        Mirku, jsem rád, že dáváte za pravdu mému návrhu na mediální komisi (podzim 2017), že volební příloha v HL bude dostačující. Jen nevím, proč tedy podáváte ta trestní oznámení, podněty na přestupky a stížnosti Radě MOb Ostrava-Hrabová, když teď sám píšete, že to co jsem navrhoval, bude stačit:

        “Příloha HL, ve které bude umožněno všem politickým subjektům prezentovat svůj program bude opravdu stačit.”

        Ještě by bylo dobré napsat sem, co správci FB skupiny zamítli a nejlépe dodejte i screenshot či přesný přepis toho, kdo Vám řekl toto: “A tak nám bylo řečeno, že žádný příspěvek s naším jménem před volbama nemůže být uveřejněn neb jsme zástupci určitého politického hnutí a byla by to politická masáž našich případných voličů.”

        Pak se určitě dobereme k tomu, kdo je zdrojem problémů a kdo se jen brání.

        • poláček miroslav říká:

          Nemůžu Radku, zveřejňovat soukromou korespondenci, ale můžu Vám sdělit, že nebyla s Vámi. Dále chci upřesnit, že já jsem nikdy na nikoho nepodal trestní oznámení, ale stížnost ano. Ke stížnosti na neobjektivní práci mediální komise jsem se připojil neb jsem velmi nespokojen s jejími rozhodnutími.

          • milan orkáč říká:

            Váženy pane Poláčku, protože jste sdělil, že jste podepsal stížnost, tak jsem si vyžádal k bodům z jednání Rady obvodu Hrabová č. 97/2273 a 97/2276 dle zákona o obcích 128/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, §82, jejich znění. Obdržel jsem znění se začerněnými jmény a sděluji Vám, protože jste se k podpisu přiznal – jste prachsprostý lhář s praktikami STB, což přece byla anonymita a lež. Tak to přece chcete, aby vše bylo anonymní a aby se napadený člověk ani nemohl bránit a pokud možno, aby se to ani nedozvěděl. Vyzývám Vás, pokud si za touto kupou napsaného hnoje stojíte, zveřejněte znění obou textů všem občanům Hrabové, pokud ostatní “demokraté” tu odvahu nenajdou se k tomu také přiznat.Tak se dotčený člověk Vašim lžím alespoň může bránit. Náš obvod nebude potřebovat letopiseckou komisi,tu nemá téměř žádný obvod v Ostravě… ale jak to vidím, tak kvalitní komisi přestupkovou, která doposud nebyla potřeba. Překonejte konečně ten napoleonský komplex Vaší rodiny a buďte přímým člověkem a ne sběračem drbů(viz vyjádření v diskuzi výše).

  2. Monika říká:

    Děkuji za odpověď na dotaz a prosbu, abyste netrval na znepřístupnění FB skupiny. Nechtěla jsem a nechci rozdmýchávat spory, které mezi sebou vedete, protože je nesleduji a přijdou mi nesmyslné a malicherné. Bohužel se dívám, že tímto mým příspěvkem jsem naopak přispěla k dalšímu kolu diskuzí, o které jsem rozhodně nestála.

    Jestli je myšlen můj příspěvek jako vyvolávání hádek, tak se pane Poláčku omlouvám. Protože jinak opravdu nerozumím tomuto:
    “Ale všimněte si prosím, kdo je vyvolává a kdo se jen brání.”

    Dovětek pro všechny: Kdo bez viny, ať hodí kamenem.

    A tímto končím, opravdu jsem nechtěla ještě zde pod článkem ohledně blokace FB skupiny podporovat nesmyslné přestřelky “kdo co řekl a jak to myslel”, “kdo komu jak ublížil” a “kdo si začal” nebo “kdo se bránil napadáním oponenta”….

    • poláček miroslav říká:

      Velmi správný přístup paní Moniko, děkuji za reakci a rozhodně to nejste Vy, kdo něco rozdmýchává. A já bych už taky neměl na nic odpovídat neb každá má obranná odpověď působí na určité lidi jako muleta na býka a pak se tady rozvinou ty nekončící diskuze a bulvárek je na světě. Ale zase čtenost je veliká, tak proč ne. Jen mi vrtá v hlavě, kde bere Radek ty navíc mylné informace o návštěvnosti soukromého FB Ostrava-Hrabová, kde nemá ani přístup. Že by zase nějaká jeho další IT “dovednost”? Tímto končím své obranné příspěvky a jdu se věnovat něčemu užitečnějšímu.

    • Radomír Orkáč říká:

      Moniko, jeste jednou diky za zpetnou vazbu, vazim si toho.

      Jen jsem mozna puvodne pochopil Vas komentar jinak…, protoze pisete: “abyste netrval na znepřístupnění FB skupiny”

      Divejte, ja na hrabova.info a FB obce odmakal ctyri roky kazdodenni prace (vikendy, svatky, dovolene) a nikdy bych nechtel znepristupnit FB skupinu. Naopak, chci ji osvobodit z okovu statutu “oficialni”, protoze jsem tu skupinu vytvarel ja a dal ji obci k dispozici. Obec ji nikdy nevyuzivala a uz z principu vyuzivat nebude.

      Co navrhuji ja je to, aby se skupina predala zpet redakci hrabova.info, protoze pod tou to stejne i nyni spravujeme (ja, Milan Sliva, Ilona Hromádková a další spolupracovníci). Vedle toho by mela vzniknout FB stranka obce, coz je uplne jiny a vhodnejsi kanal na socialnich siti.

      Proč vznikl můj článek, pod kterým si píšeme… Jako možná řešení někteří členové KPH navrhují:

      1. úplné zrušení obecní facebookové skupiny o 868 občanech bez převodu do soukromých rukou (žádný převod dle GDPR nelze)
      2. při zachování obecní facebookové skupiny:
      a. jeden správce facebookové skupiny — Ing. Jan Socha nebo jiný nestranný zástupce obce navržený radou a několik nestranných moderátorů, kteří budou jmenováni radou
      b. vydání závazných pravidel pro užívání obecního facebooku platných pro všechny včetně Ing. Radomíra Orkáče a Milana Slívy, bez odkazů na soukromé weby
      c. správci a moderátoři budou vystupovat pod svými jmény a ne pod krycím falešným profilem, falešný profil není legální

      • Monika říká:

        Pane Orkáči, moc děkuji za vysvětlení.

        Z článku jsem chybně vyvodila, že jste založil FB skupinu Hrabová a zcela ji ovládáte tím, že znemožňujete přístup jednotlivých diskutujícím. Slovíčkaření mezi předal a poskytl k dispozici jsem pochopila skutečně až po vašem vysvětlení teď v příspěvku. S návrhem předání správy FB skupiny redakci hrabova.info a určení pravidel pro všechny diskutující souhlasím (i když můj souhlas nepotřebujete :-), navíc já se do skupiny určitě nepřidám a už vůbec nebudu mezi diskutujícími).

        Ještě jednou se omlouvám za rozpoutání diskuze pod článkem.

        • Petr Žižka říká:

          Paní Moniko, za mne: není se zač omlouvat. Naopak jste rozproudila plodnou diskusi. Díky Vám za to. PŽ

[email protected] [email protected]