Hysterie kolem (starého) webu obce II

Uplynulo deset dní od sepsání prvního dílu “Hysterie kolem (starého) webu obce” a nezbývá mi, než napsat díl druhý. Stále ti stejní (především členové Klubu přátel Hrabové a Honza Dvořák) kolem sebe i nadále prskají a snaží se přesvědčit ostatní, že web obce je “spackaný”.

Vzhled webu obce

Pokusím se Vám ukázat nejprve srovnání vzhledu nových stránek s původními. Schválně, jestli poznáte, který web je nový a který starý;-)

Nový nebo starý web?

Nový nebo starý web?

Věřím, že změna nemusí být patrná, protože na obou snímcích jsou vidět i fotografie Ilony a Libora Hromádkových. Pokud změnu nepoznáte, nic si z toho nedělejte, web obce nemusí být pěkný, ale musí především přinášet informace.

Ještě jedno srovnání (přehlednost zápisů, o které jsme měli přijít)

Zápisy jsou nyní přehledně zařazeny u příslušných komisí a výborů, zastupitelstva i rady. Zhruba dvě desítky zápisů od komisí byly původně pouze na Hrabová.Info, takže jsem je vložil do dokumentu a nyní jsou již součástí stránek. A původně nebyly;-)

Nový nebo starý web?

Nový nebo starý web?

Připomenutí poplašné zprávy

Teď trošku vážněji… Připomenu, co tuto “kauzu” rozpoutalo. Byla to poplašná zpráva pana Slavíka na jeho blogu (respektive v el. časopisu Klubu přátel Hrabové):

(Klub přátel Hrabové) Občané Hrabové tak nenávratně přišli o následující písemné materiály:

1. Rozpočty od roku 2011.
2. Závěrečné účty od roku 2014.
3. Texty  usnesení zastupitelstva od roku 2010.
4. Texty zápisů z jednání zastupitelstva od 3. 6. 2015.
5. Jmenné seznamy členů výborů a komisí.
6. Texty pracovních náplní  výborů a komisí.
7. Texty zápisů ze zasedání výborů a komisí od 16. 2. 2016.
8. Texty usnesení rady městského obvodu od roku 2011.
9. Informace o  historii Hrabové.
10. Hrabovské listy od roku 2011.

Opakovaně jsem při různých příležitostech zdůrazňoval, jak vynikající máme naše webové stránky. Žádné městské obvody Ostravy nám nemohly konkurovat. Bohužel, již tomu tak není, opět začínáme „od  nuly“. A zavinili jsme si to sami.

Znovu se ptám, nenastala chvíle, kdy má pan Slavík opět veřejně napsat, že nám žádné městské obvody Ostravy nemohou konkurovat? Nebojte, nejsem naivní, takové věci se přeci nepíšou a obzvláště to neumí udělat lidé, kterým chybí sebereflexe a kteří mají potřebu pouze kritizovat doma od stolu…

Nejprve krátká odbočka

Když se rodina rozhodne odejít z bytu do vlastního rodinného domu, má dvě možnosti – postavit si nový dům dle svých představ, nebo koupit starší a pokusit se ho co nejvíce přeměnit k obrazu svému. Vše má své pro a vše má své proti. Jedna varianta může být rychlejší a levnější, jiná zase umožní postavit dům od A do Z dle požadavků a představ investora.

Počkat?! Nepopsal jsem teď náhodou i možnosti “modernizace” webu obce? Ano zásadní problém všeho je v nepochopení toho, co se tady vlastně s webovými stránkami dělo.

Obec (Zastupitelstvo, Rada, komise a úředníci) se rozhodla, že půjdeme cestou tvorby NOVÉHO WEBU, nikoliv pouhou modernizací vzhledu. Pokud někdo píše, že komise “smazala” nebo o něco přišla, je to samozřejmě absolutní nesmysl, který má občany přesvědčit, že Ti co to říkají, mají pravdu.

Nevím jak oni kritici, ale až dostavím svůj rodinný dům, tak se do něj přestěhuji teprve ve chvíli, kdy bude téct voda, kdy bude fungovat elektřina a kdy bude dům bezpečný a zabezpečený. A jak dlouho bude trvat stěhování a “usazování” vybavení? Jestli to bude za tři víkendy nebo 15 pracovních dní, budu nadšený, protože já netvořím dům, ale tvořím domov a chce to svůj čas.

Ani u webu se věci nemohou uspěchat…;-)

Nebudu to natahovat… opravdu ještě něco na webu obce po 15 pracovních dnech od spuštění chybí? Opravdu jsme my občané o něco přišli?

1. Rozpočty od roku 2011 (jsou tam od roku 2017, rozhodl tajemník)
2. Závěrečné účty od roku 2014 (jsou tam od roku 2017, rozhodl tajemník)
3. Texty usnesení zastupitelstva od roku 2010.
4. Texty zápisů z jednání zastupitelstva od 3. 6. 2015.
5. Jmenné seznamy členů výborů a komisí.
6. Texty pracovních náplní výborů a komisí.
7. Texty zápisů ze zasedání výborů a komisí od 16. 2. 2016.
8. Texty usnesení rady městského obvodu od roku 2011.
9. Informace o  historii Hrabové.
10. Hrabovské listy od roku 2011.

Pamatujte na to, až půjdete k volbám, kdo Vám co slibuje s dodatkem, že to udělá teprve AŽ se dostane do zastupitelstva, nebo že umí věci dělat lépe. Jsou to jen předvolební sliby…

Jinak za posledních 15 hodin (kdy jsme spustili měření) přistoupilo na web obce “celých” 4 uživatelů a já byl jeden z nich. Stojí za to sem ještě napsat, co za posledních 24 hodin napsali někteří kandidáti do zastupitelstva, očividně web obce navštěvují pravidelně, protože podobné statistiky se dají dohledat i u starého webu obce.

Statistické údaje jsou správné od 23. 9. 2018 00:22, kdy programátor vložil do stránek “měřící kód”.

Rostislav Gromnica mladší (STAN – Klub přátel Hrabové):

No, co dodat. No comment. Snad jen, už aby byly ty volby! Voliči v Hrabové by měli sami vystavit účet.

Jan Dvořák (ČSSD):

Určitě Vám řeknou, že je to nepochybně jen náhoda, že se nový web spustil před volbami…

Martin Slepička (člen Klubu přátel Hrabové):

Věřím, že mediální komise chtěla spustit nový hezčí web, ale např. cíleně odstranit dobře sepsanou celou historii obce z obecní recenzované publikace, která stála cca 175000 Kč a nahradit to paskvilem z wikipedie s modrými odkazy, neskutečné diletantství a ubohost.

Rostislav Gromnica starší (STAN – Klub přátel Hrabové):

Na tuto kardinální otázku paní Tomisové by si měl odpovědět každý přemýšlející volič sám. Ovšem nekompetence, s jakou ty změny urychleně a polovičatě realizovali (viz V.Slavík a Rosťa junior) je evidentní. Marně přemýšlím, na co je ten pan předseda mediální komise vlastně tak hrdý?

Jiří Slepička (STAN – Klub přátel Hrabové):

Je to zřejmě arogance moci a totální ztráta soudnosti. ZÁKAZ VJEZDU DO DALŠÍHO ZASTUPITELSTVA!!! 😢 😢

Po vší té špíně, která je ze strany KPH každodenně kydána nejen na mě, ale také na spoustu lidí, kterých si vážím, jsem považoval za potřebné sdělit svůj názor.

Ing. Radomír Orkáč.
nezávislý kandidát

16 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Zdá se, že asi je potřeba psát totéž znovu a znovu, tak tedy: předmětem kritiky (alespoň mé) je to, že web byl spuštěn bez zásadních informací, které pan Slavík uvedl, a tyto byly doplněny postupně až po této kritice. A považuji za selhání předsedy mediální komise, která nový web vybírala, a samozřejmě také starosty (zodpovědného obecně za vše), že dopustili spuštění webu bez těchto informací, čímž byla informační hodnota nového webu o několik řádů nižší než informační hodnota starého webu. Kvůli očekávané opětovné smršti jásotu nad takto spuštěný webem dopředu avizuji, že nekritizuji nic (a nikoho) více, ale také nic méně. Ať si každý sám přebere, zda web má či nemá obsahovat co nejvíce informací a zda je tedy ta kritika oprávněná či neoprávněná.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Jaké zásadní informace pana Slavíka máš na mysli? Pan Slavík napsal hysterický blábol “Občané Hrabové tak nenávratně přišli o následující písemné materiály” a sepsal ony body… . Napiš mi konkrétně, o co jsme přesně přišli???

    Na zvoleném postupu ušetřila obec prokazatelně (jen dosud!!!) 30-50 tisíc korun. Nestálo to za to počkat 15 pracovních dnů!!!, když prvních celých 5 pracovních dní se vše nejprve (zdarma) zálohovalo? Zálohu si mohla obec pořídit za dalších 5000-6000 Kč, to již taky nezmíníš…

    Takže si to shrňme. Nikoho nekritizuješ, jen říkáš, že to bylo nesprávně provedeno. Ale to, v jakém stavu byl kód, v jakém zálohy, v jakém zabezpečení, kdo měl/neměl přístup k nastavení DNS serveru, kolik se ušetřilo peněz a že ve výsledku je na současném webu obce ještě více informací mnohem lépe uspořádáných, to už neřekneš?

    Není Ti trapně?

    Znovu zopakuji, měl bys navrhnout potrestání osoby, která o spuštění nového webu rozhodla – byl to pan tajemník úřadu Jan Socha. Takže pokud to zítra nikdo z Klubu přátel Hrabové a z ČSSD nenavrhne na zastupitelstvu, navrhnu to osobně v různém. Hledat viníka toho rozhodnutí nemusíme, byl to on na mé doporučení, takže vím to asi nejlíp ze všech. Asi pan tajemník věděl, že se může na mě spolehnout a vím, že toho rozhodnutí nelituje – dopadlo to lépe, než jsme doufali.

    • Jan Dvořák říká:

      Ty body sepsal pan Slavík správně – nebyly na webu. Nevím jak by mohl obvod novým webem ušetřit, když nevyužil nabídku magistrátu na web zdarma, kterou jiné obvody využívají – to by nám zhotovitel nového webu musel za něj ještě zaplatit. Pokud si dobře pamatuji, tak jsi sám zde napsal, že 14. 2. rada dala tajemníkovi úkol vypovědět starý web k 1. 9. – tak trestat za splnění pokynu? Chyba je evidentně jinde.

      • Radomír Orkáč říká:

        Nabídka “zdarma” od Magistrátu je nabídka, která se neodmítá, obzvláště když vidíme, jak web vypadá a že se o něj stará Ovanet/Ovacloud. Tito úžasní správci nebyli schopni naší škole od konce srpna 2018 vytvořit účet v helpdesku, abychom je poprosili o to, co nám řekli, že musíme zadat přes helpdesk. Jít z blackboxu (Webhouse) k blackboxu (Ovanet) může navrhnout jedině člověk, který je totální amatér a neví, co píše. Honzo, jsi v tomhle amatér a kopeš do lidí jen pro to, aby občané měli dojem, že je něco špatně. Občané by v prvé řadě měli vědět, že současný web má již nyní více informací, než měl ten starý.

        Proč si myslíš, že nám tady můžeš lhát?:) KDE JSEM PSAL, že Rada dala tajemníkovi za úkol vypovědět starý web k 1.9.? Rada to dala 14.2. tajemníkovi za úkol k datu 1.5. 2018 a to nesplnil! Kde tedy jinde je ta chyba? Tajemník si od února s novým webem nedokázal poradit a tato zoufalost trvala až do konce června, kdy jsem se na to již nedokázal dívat a řekl jsem mu, že se o to postarám. Postaral jsem se a dopadlo to více než dobře. Navíc úřad v této věci nemusel hnout prstem a jen teď může slíznout smetanu.

        Jak jsem napsal, pokud stojíš za svými názory a stojí si za tím i Klub přátel Hrabové, zítra na jednání zastupitelstva budete požadovat potrestání viníka – pana tajemníka Jana Sochy. Jestli to neuděláte vy, udělám to já – však pan tajemník určitě pochopí, proč to dělám;-)

        • Jan Dvořák říká:

          Nemůžu akceptovat názor, že by ve vedení 20 z 23 městských obvodů, kteří nabídku magistrátu na bezplatný web využili, byli hlupáci – a už vůbec nemůžu akceptovat názor, že by pan Šumbera byl chytřejší než oni. O výpovědi uložené tajemníkovi 14. 2. jsi psal 16. 9. v 18:15 – ano, nebylo tam datum, ale z kontextu logicky vyplývalo 1. 9. Pokud se tedy budou zítra moci zastupitelé (výjimečně?) na něco vůbec zeptat, tak se na web určitě zeptám, ale nevidím nejmenší důvod žádat potrestání tajemníka, nejschopnějšího člověka úřadu.

        • Radomír Orkáč říká:

          1. Vidím, že o městských obvodech mluvíš v množném čísle, takže které městské obvody kývly na nabídku zdarma od magistrátu a PŘEŠLY od proprietárního řešení k řešení od OVANETu/OVACLOUDU? Nutno dodat, třeba v posledních pěti letech, kdy šly služby magistrátu v oblasti IT od 5 k 2.

          2. Takže když tam nebylo datum, nepiš tady lži – citoval jsem zápis jednání zastupitelstva. Na jednání zastupitelstva jsem se ptal, kdo rozhodl o spuštění webu 1.5. 2018 a kdo zajistí webhosting. O jiném kontextu nemůže být řeč. Ale nečekal jsem od tebe nic jiného, než výmluvy o špatném pochopení.

          3. Neustále tady kydáš hnůj na předsedu Honzu Šumberu a starostu, ale stále Ti říkám, že spuštění webu rozhodl tajemník úřadu a že byl radou obce realizací webu pověřen. Pokud se Ti nelíbí průběh realizace a termín spuštění, měl bys jako zastupitel požadovat potrestání. Jestli to neuděláš, opět se jen zviditelňuješ “chytrými” kecy. Ale neboj, jak opět avizuji, neuděláš-li to ty, udělám to za tebe já, už jen proto, ať očistím komisi mediální.

          • Jan Dvořák říká:

            ad 1. Nabídku MMO využily všechny obvody kromě Hrabové, N.Bělé a Pustkovce – to je jednodušší výčet.
            ad 2. Já můžu vycházet jen z toho, co jsi napsal, neumím si domýšlet nenapsané.
            ad 3. Neznám usnesení rady ukládající tajemníkovi zodpovědnost za spuštění nového webu.

          • Radomír Orkáč říká:

            1. Čili odpověď na mou otázku, které městské obvody přešly na úžasný systém od Magistrátu zdarma je (za posledních pět let) je všechny kromě N. Bělé a Pustkovce? Co já vím, tak třeba Hošťálkovice tam jsou více než 10 let, proč tedy opět lžeš? Znovu se ptám – které městské obvody přešly od jiného redakčního systému k Magistrátnímu za posledních pět let?

            2. Když neumíš domýšlet nenapsané, pak radši nedomýšlej a nepiš lži a nesmysly. Já tam termín výpovědi nenapsal, kdežto ty sis domyslel a vymyslel, že ano.

            3. Neznáš usnesení a osočuješ starostu a Honzu Šumberu? Není Ti trapně někoho obviňovat z rozhodnutí, když sis nenastudoval fakta?

            • Jan Dvořák říká:

              ad 1. Uvádím, kdo magistrátní službu využívá a že těch 20 z 23 obvodů asi ví proč.
              ad 2. Každý si může ověřit, co jsi napsal a v jakém kontextu.
              ad 3. Tak tady číslo toho usnesení, na základě kterého lze obvinit tajemníka, napiš. Že nový web vybírala mediální komise a její předseda tedy má odpovědnost, v dokumentech je. Role starosty vyplývá ze zákona o obcích.

            • Radomír Orkáč říká:

              Ukončím to stejně jako Petr Žižka, své jsem již napsal.

  3. Petr Žižka říká:

    Dobrý večer, doporučuji všem, kdo chtějí mít v této debatě trošku jasněji (záměrně neříkám – zcela jasno, ale jen trošku jasněji): podívejte se na všechny weby ostravských městských obvodů – najdete je na webu ostravského magistrátu. Zabere Vám to pět až deset minut. A pak sami posuďte a zvažte, který z městských obvodů má web odpovídající dnešním trendům. A to přece, Honzo Dvořáku, není nic proti vedení těch 20 obvodů, kde se rozhodli využít prostor na magistrátním webu (proč by to měli být hned hlupáci?) Prostě se rozhodli z nějakého důvodu tak, jak se rozhodli. Třeba proto, že mají jiné priority. Ale napadne mne tucet dalších důvodů, proč jdou touto cestou, od stolu nezjistíme, které důvody to nakonec jsou. Jen to nemusí být hned hlupáci. Pro mne to srovnání těch 23 webů je zcela jasné. A věřím, že pro každého, kdo zná aspoň trochu současné trendy, taky. Děkuji za pozornost. PŽ.

    • Jan Dvořák říká:

      Ty bereš jako důležitější u webu grafiku, já beru jako důležitější u webu obsah. A jako zastupitel musím dát na misku vah i cenu. Mimochodem, stejný vizuál jako ty obvodní weby měl donedávna i ten magistrátní, tak si troufám spekulovat, že novému vizuálu přizpůsobí i ty obvodní weby, neboť jednotný vizuál byl důvod, proč magistrát s nabídkou obvodních webů vůbec přišel.

      • Petr Žižka říká:

        No, nic. Já jsem už svoje řekl.

        • petr novák říká:

          Peťo napsal,jsem šťastný za nový web Hrabové.Vypadá dobře,přehledný a jednoduchý pro vyhledávání.Co víc si přát.

          • Petr Žižka říká:

            “Radostné srdce dodává tváři krásu, ztrápené srdce ducha ubíjí. (Přísloví 15:13) “Srdce rozumného touží po vědění, ústa tupců se krmí tupostí.” (Přísloví 15:14).

          • Jan Dvořák říká:

            Takže jásání pokračuje a “viník” už byl nalezen, teď jen v duchu procesů z 50. let přimět tajemníka k plnému a kajícnému doznání (což však by v budoucnu jistě nebránilo tomu, aby byl shledán málo ostravackým).

[email protected] [email protected]