Honza Šumbera: “Byl bych rád, kdyby Miniuni zůstalo”

Paní Ivana Lesková z MF Dnes v dnešní příloze Moravskoslezského kraje píše o tom, že “Osud Miniuni je zatím nejistý” a v článku jsou zahrnuta i vyjádření Jana Šumbery, našeho bývalého zastupitele Hrabové a současného jednatele městské společnosti Černá louka.

Pro Hrabovou bude zajímavé sledovat osud modelů lodí, které pro výstavu miniatur vyráběl Zdeněk Kander a které doslova sloužily jako lákadlo na Miniuni. Možná mám kacířskou myšlenku, ale třeba by se modely lodí mohly dostat zpět do Hrabové, kde také pravděpodobně vznikaly…

Osud Miniuni je zatím nejistý. Možná zanikne

(MF DNES, OSTRAVA) Areál Miniuni se zmenšeninami světových staveb v Ostravě, který jen loni přilákal téměř 31tisíc návštěvníků, zůstává zavřený. A jeho budoucnost je nejistá.

„Miniuni jsme zavřeli 16. prosince a letos neotevřeme. Do června musíme všechny exponáty rozebrat,“sdělil jednatel městské společnosti Černá louka Jan Šumbera.

Areál miniatur ustoupí jedné ze dvou budov, které má do tří let postavit na Černé louce Ostravská univerzita. Primátor města dosud tvrdil, že plánují stěhování Miniuni do nových prostor ke Slezskoostravskému hradu. Jeho nová náměstkyně Zuzana Bajgarová ale naznačila, že atrakce možná zanikne.

„Zvažujeme dvě varianty: přesun atrakce jinam, nebo její zrušení. Šéf Černé louky připraví různé návrhy včetně rozpočtů. Řada miniatur je ve velmi špatném stavu, jejich oprava bude nákladná,“ řekla Bajgarová s tím, že radní chtějí o osudu Miniuni rozhodnout do konce června.

Šumbera uvedl, že atrakce neprodělávala, ale jen proto, že nikdo neinvestoval do oprav starých ani nákupu nových exponátů. „Výroba jednoho modelu stojí 500 tisíc až milion korun. Ale nejde jen o to. Předešlé vedení připravilo projekt, který nelze uskutečnit z ekonomických i jiných důvodů. My chystáme nové varianty, které by město mohlo akceptovat. Byl bych rád, kdyby Miniuni zůstalo,“ líčí Šumbera.

Primátor upřesnil, že problém je hlavně s lokalitou, kterou mělo Miniuni podle původního návrhu obsadit. „Bývalý šéf společnosti chtěl oplotit prostor travnatých valů pod hradem, kde se koná řada akcí. To už by pak nebylo možné. Proto nyní hledáme jiné lokality,“ řekl Tomáš Macura s tím, že také on podporuje zachování Miniuni.

Šumbera připravuje návrhy na vznik oplocené expozice miniatur ve dvou jiných lokalitách u hradu. „Chceme, aby hrad lákal k zastavení turisty i cyklisty. Vstup včetně nádvoří by měl být bezplatný, lidé by platili jen za prohlídku expozic,“ nastínil. — Ivana Lesková [1]

[1] MF DNES, 28.1. 2019

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]