Doplňující informace ke snižování emisí zápachu technologií studené plazmy

V den, kdy jsem zveřejnil zde na Hrabová.Info informace ohledně “Snižování emisí zápachu technologií studené plazmy ve společnosti Brembo Czech s.r.o.” jednala naše komise výstavby, dopravy a ekologie, kde člen Petr Blanár o celém proces eliminace pachových látek informoval ostatní.

Ve stručnosti to Petr pak zapsal i pod článek do komentáře a jelikož to jsou důležité informace, zveřejním to v samotném článku, abychom to snadno v budoucnu nalezli a nezapadlo to…

Dobrý den,

chtěl bych jen doplnit, že celý proces eliminace pachových látek ve společnosti Brembo Czech je rozdělen do tří fází.

V první fázi (termín do 30.11. 2019) bude technologie studené plazmy instalována na výduších z centrálních odtahů spalin, které jsou osazeny filtry Cipres a Euroimpianti. Následovat bude druhá fáze (termín realizace záměru je do 31.12. 2020) kdy dojde k uzavření výrobní haly (světlíky a odtahy vzduchotechniky), které zabrání úniku pachových látek uvedenými otvory (tzv. fugitivní emise), spolu s instalací větracího zařízení s rekuperaci včetně dalšího modulu studené plazmy. A závěrem třetí fáze (termín do 31.8. 2021) kdy proběhne instalace zbylých modulů studené plazy na výduších z centrální větve spalin, které jsou osazeny filtry Ecoinstal.

Jen tak pro zajímavost v době testování vykazovala účinnost zmiňované technologie eliminaci pachových látek téměř 99 %. Současný stav, kdy je zřejmé zlepšení situace přisuzuji změně v tavícím procesu, kdy bylo úplně zamezeno použití kontaminované vsázky, která byla znečištěna řeznou emulzí, oleji, šponami z třískového obrábění atd.

Domnívám se, že i po tom, co společnost Brembo dokončí i poslední fázi záměru nebude otázka eliminace pachových látek z průmyslové zóny úplně vyřešena, protože i nadále tady zůstávají další zdroje jakým je např. ITT.

Doufejme, že nové společnosti, které v CTP parku Hrabová za nějaký čas zahájí svoji výrobu (Hyundai Steel Czech, HILITE) nás nebudou případným dalším zápachem obtěžovat. Dle informací, které jsou o výrobním programu těchto společností prozatím k dispozici by s největší pravděpodobností neměli.

Petr Blanár

Zdroj, ze kterého Petr Čerpal je vydaná Změna integrovaného povolení, která je zde v PDF:

[pdf-embedder url=”https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2019/09/Fai-č.-8-Brembo-změna-IP.pdf” title=”Fai č. 8 – Brembo – změna IP”]

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]