Úřad v Hrabové: Kontejner na zelený odpad v Hrabové nebude

Radní se na jaře 2020 zabývali otázkou přistavení tzv. zeleného bio kontejneru sloužícího občanům pro uložení zeleně ze zahrad: Protože občané mají možnost uložení tohoto odpadu v bio popelnicích, kompostérech, mohou využít služeb zapůjčení štěpkovačů a drcení přinesených větví a dále mají možnost uložit odpad na OZO bezplatně, je doporučeno zelený kontejnér neprovozovat.

Když jsem na jaře letošního roku potkal ve sběrném dvoře OZO Ostrava našeho občana, který tam přivezl plný vůzek bio odpadu, hned se mě zeptal… to Hrabová nemá na zelený kontejner a šetří peníze? Ani už nevím, jak jsem mu tehdy odpověděl…

O několik týdnů později se mě zeptali sousedé z Nešverovy ulice na něco podobného “ořezali jsme tůje a nemáme to jak odvézt do OZO Ostrava – nemáme auto”. Stejný problém měl i jeden z dobrovolných hasičů z Hrabové, který pořezal živý plot a s ohledem na své okolí si to nedovolil pálit a ptal se mě, jestli si úřad dělá srandu, že po tolika letech zrušili zelený kontejnér. Za pana Rundta byl k dispozici celoročně, jenže úřad za něj musí platit a jestli to nesouvisí s předraženou školkou.

Všem třem jsem slíbil, že se zeptám alespoň na podzim, jestli rada obce nezměnila názor.

Tajemník mi napoprvé (8.9. 2020) neodepsal, usoudil jsem, že se musím zeptat v souladu s informačním zákonem (18.9. 2020) a až poslední možný den (ze zákona do 14 dnů) mi odpověděl tajemník Jan Socha s půl roku starým úryvkem ze zápisu z rady obce.

Jinak spočteno, zeptal jsem se obyčejným dotazem na úřadě a teprve po urgenci přes informační zákon jsem obdržel odpověď celkem po třech týdnech čekání.

Odpověď v PDF.


30. září 2020

Vážený pane, dne 18.9. 2020 jsme obdrželi Vaši žádost o poskytnutí informace:

Jde vidět, že už i na tajemníka musím přes informační zákon. Ani deset dnů nestačilo na sepsání krátkého mailu s tak důležitými informacemi. V souladu s informačním zákonem žádám o níže požadované informace. Děkuji za spolupráci. Radomír Orkáč

út 8. 9. 2020 v 20:16 odesílatel Radomír Orkáč <[email protected]> napsal:

Dobrý den,

kdy prosím budou kontejnery (i na nebezpecny) na odpad?

bez odpovědi

Kdy a kde bude pristaven kontejner na zeleny odpad (na podzim je spousta vetvi, orezu tuji a kdo vi ceho), coz se nevleze do bio popelnic a starsi lide nemaji vozik na odvoz zelene do OZO. Pokud nebude, tak z jakeho duvodu?

Odpovídáme citací ze zápisu z 36. jednání Rady MOb Hrabová dne 22.4. 2020

Dále se radní zabývali otázkou přistavení tzv. zeleného bio kontejneru sloužícího občanům pro uložení zeleně ze zahrad. Protože občané mají možnost uložení tohoto odpadu v bio popelnicích, kompostérech, mohou využít služeb zapůjčení štěpkovačů a drcení přinesených větví a dále mají možnost uložit odpad na OZO bezplatně, je doporučeno zelený kontejnér neprovozovat.

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]