Deník: S rezidenčním bydlením v Ostravě se roztrhl pytel. Další vzniká v Hrabové

(Doslovně převzato z Moravskoslezského deníku, autor: Petr Jiříček) /FOTO, VIZUALIZACE/ Na Šídlovci v Ostravě-Hrabové se staví tři nové domy, ve kterých bude celkem 81 bytů. Bydlet v nich mají hlavně senioři.

Velké rezidenční projekty jsou v Ostravě v kurzu. Soukromí investoři staví pompézní projekty na Karolině či na dohled Jubilejní kolonie na Jihu, kde rekonstruují starou zástavbu. Čilý ruch je nyní také v Hrabové, kde už stojí tři nové bytové domy, nyní v nich tuhnou anhydridové podlahy.

„Stejně jako u našich předchozích projektů budou byty určeny výhradně k pronájmu, a to zejména seniorům,“ říká investor Patrik Němec z Rezidence Ostrava-Hrabová, podle něhož by náklady na bydlení včetně záloh na služby měly začínat u menších bytů 1+kk asi na 6,5 tisíce korun.

Nebojí se, že by o bydlení mezi seniory nebyl zájem, jeho zkušenosti mají dokládat opak. „Jedná se bezbariérové bydlení s výtahem, v areálu bude 24 bytů vybavených sprchovými kouty a budou se dát lehce upravit pro bydlení případných hendikepovaných nájemníků,“ míní Patrik Němec, který očekává zájem seniorů, mnohdy špatně pohyblivých, kteří bydli v domech bez výtahů. I včetně těchto snadno upravitelných bytů bude v areálu celkem 81 nových bytů.

Zdroj: Vizualizace: archiv Patrika Němce

Zdroj: Vizualizace: archiv Patrika Němce

Bezpečnost na silnici

Obyvatelé Hrabové vidí na projektu i negativa. Jde zejména o umístění nových bytových domů v zatáčce Paskovské ulice při sjezdu od Makra. „Byli bychom rádi, kdyby domy do zatáčky tolik netrčel. Blokují výhled, protože těsně za zatáčkou dochází ke křížení silnice s cyklostezkou a pěší trasou, a když tam někdo vjede rychle, hrozí nebezpečí. Ale s umístěním nic nenaděláme, šlo o soukromý pozemek,“ říká starosta Hrabové Igor Trávníček, který u dopravní policie žádal o umístění zrcadla či dopravního omezení pro zvýšení bezpečnosti, ale zatím marně.

Jinak ale nic nenamítá a v investora má důvěru. „Ten člověk už podobných rezidencí postavil po republice víc a všude to funguje. Skutečně jde o bezbariérové byty především pro tuto cílovou skupinu,“ přitakává starosta.

Zdroj: Vizualizace: archiv Patrika Němce

Zdroj: Vizualizace: archiv Patrika Němce

Na konci června

Podle investora Patrika Němce se zatím ještě žádné byty nepronajímají, k prohlídce pro zájemce budou připraveny během jara, kdy bude zprovozněna také infolinka a webové stránky s bližšími informacemi. „Dokončení stavby proběhne začátkem léta a první nájemníci se budou moci stěhovat koncem června,“ odhaduje Němec.

V nové hrabovské rezidenci budou převažovat byty 1+kk s rozlohou od 29 do 38 metrů čtverečních, méně pak bude bytů 2+kk a 2+1 s výměrami od 49 do 87 metrů čtverečních. Prvotní informace zájemci o bydlení naleznou už nyní na webu RezidenceOstravaHrabova.cz.

Zdroj: Doslovně převzato z Moravskoslezského deníku, autor: Petr Jiříček

Štítky: ,

6 Komentáře

  1. Svatava říká:

    Dobrý den,
    prosím, je toto bydlení určeno výhradně a pouze pro seniory?
    Jsem ročník 1968…existuje z mé strany možnost, se o bydlení také zajímat?
    Děkuji za odpověď Slámová

    • Radomír Orkáč říká:

      Dobrý den,
       
      Váš dotaz jsem přeposlal investorovi, pokud mi odpoví, vložím informaci sem.
       
      S pozdravem,
       
      Radomír Orkáč

  2. Zdeňka Slováková,roz. LACKA říká:

    p.Orkáč-dobrý den. Nezlobte se, že Vás tímto obtěžuji. Jmenuji se Zdeňka Slováková, svob. LACKÁ.Narodila jsem se v Hrabové , jsem r. 1946 a žiji sama.Momentálně jsem v podnájmu bytu společnosti Heimstaden, v Hrabůvce.V r. 2001 jsem žádala po mém rozvodu o přidělení bytu v Hrabové,ještě za p. Petrové.Starostou byl p. Rundt.Později mi byl přidělen byt Městským obvodem v Hrabové do O.Heřmanic.Protože jsem patriotkou Hrabové, neustále jsem navštěvovala a předkládala žádosti o přidělení bytu v Hrabové,stále můj zájem platí, která ztvrzuji i osobní návštěvou na úřadě v Hrabové.Mám potvrzeno i p. Mgr.Krejčíčkovou,DiS., že stále mám o byt zájem, ale zatím bezvýsledně.Hrabová je totiž moje srdeční záležitost, na mém bytě v Hrabové,Šrobárové 26 bydlí moje dcera p.Jarolímová i v tom vchodě má vnučka Lucie Beranová.Nezlobte se, že jsem se tak rozepsala, ale já již vkládám poslední naději v přestěhování do této nové Rezidence Hrabová, ale nevím, na koho a kde žádost poslat.Jste moje poslední naděje v podání informace, za což vřele děkuji.

    • Radomír Orkáč říká:

      Dobrý den,
       
      je Vás hodně, co mě kontaktujete, přestože já osobně nemám s bytovými domy nic společného.
       
      Mohu Vám však slíbit, a slibuji že udělám v průběhu několika týdnů maximum pro to, abych o rezervaci bytů přinesl veškeré potřebné informace.
       
      S pozdravem, R.O.

  3. Zdeňka Slováková,roz. LACKA říká:

    I přesto Vám p. Orkáči děkuji za sdělení.Je vidět, že jste velmi slušný člověk, který nenechá komentáře bez povšimnutí a reaguje na ně svoji odpovědí. .Rovněž Vám chci poděkovat za umožnění zveřejňování dobových fotografií z Hrabové-fotografie i komentáře k našemu prožitému šťastného dětství a mládí, školská léta.Pro nás, dříve narozených, drahocenné vzpomínky.Za všechny Zdeňka Lacká.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Dobrý den,
     
    aby informace nezapadly, vepsal jsem je do článku a dnes zveřejnil.
     
    https://www.hrabova.info/2021/02/09/rezidence-hrabova-byl-zahajen-prijem-rezervaci-na-byty-pro-seniory/
     
    Informace byly překontrolovány panem Patrikem Němcem, investorem stavby.
     
    S pozdravem, R.O.

[email protected] [email protected]