(FOTO): Hlína na terénní úpravy školky MŠ Bažanova

Dnes se objevilo na stránkách obce prohlášení starosty, ve kterém je vysvětlen další postup ohledně podnětu, který jsem vznesl na posledním jednání zastupitelstva. Jedná se o to, že většina zastupitelů chtěla, bez dalšího prověření, schválit nákup hlíny potřebné pro terénní úpravy u nové školky. Celkem za cca 600 tisíc korun!

V prohlášení starosta reaguje takto:

Na posledním kontrolním dni 2.3. 2021 bylo dohodnuto, že zhotovitel stavby (fa. Morys) ve spolupráci se zahradnickou firmou budou kontaktovat CTP a prověří možnost využití jejich nadbytečné hlíny. Teprve po této schůzce bude zřejmé kolik hlíny a jaké kvalitě je na CTP k dispozici pro terénní úpravy kolem nové mateřské školy.

Dovolím si připomenout má slova z jednání zastupitelstva, že z CTP jsem měl také hlínu k terénním úpravám u svého domu. Jednalo se o 10 “tatrovek” podornice z CTP a každého si dovolím pozvat, aby se podíval na výsledek práce zahradníka Martina Slámy (ano syn věhlasného zahradníka pana Slámy z Hrabové). Během dvou pracovních dnů ve dvou lidech rozvezli cca 15 tatrovek (měl jsem ještě hlínu z výkopu retenční nádrže) a s využitím multifunkčního vozu/bagru veškeré kameny (menší i větší) zaryl cca 20cm pod zem a vysázel trávník.

Srovnejte hlínu na obrázku s hlínou, kterou má Hrabová k dispozici

Srovnejte hlínu na obrázku s hlínou, kterou má Hrabová k dispozici. Po velkých kamenech a cihlách není na fotce ani památky!

Když jsem zjistil, že Hrabová chce hlínu nakoupit za tak nehorázné peníze, oslovil jsem naši průmyslovou zónu, jestli by nám nemohla hlínu darovat (s hlínou se nesmí obchodovat a musí zůstat na území městského obvodu). Dne 24.2. 2021 mi napsala paní Petra Pivovarová z CTP, že pro Hrabovou potřebnou hlínu mají (cca 995 m3) k dispozici: “Potvrzuji, že máme požadovanou zeminu k dispozici.”

MOb Ostrava-Hrabová již navíc má stovky tun vlastní hlíny k dispozici…

Pokud by náhodou starosta ve spolupráci se zahradnickou firmou usoudil, že ne všechna hlína z CTP je použitelná, pak připomenu i to, co jsem říkal na jednání zastupitelstva… Hrabová má hned několik míst, kde je hlína uskladněna (pod hřbitovem u Místecké, nad hřbitovem u Místecké, u kopce K Nadjezdu, kopec K Nadjezdu, za školkou). Starosta sice tvrdí, že to je nevhodná hlína, ale co když není? Oslovil jsem stavbyvedoucího Adama Hrabovského (z Hrabové;-) a ten se zajel na hlínu podívat. Žádnou závadu neshledal a jemu se hlína jeví jako použitelná.

Pokud zahradnická firma se stavební firmou Morys (čili firmou, která jinak hlínu nakoupí za 600 000 Kč) usoudí, že je hlína nevhodná, osobně zaplatím Martinu Slámovi “hodinu práce”, aby se na hlínu zašel se mnou podívat a potvrdil obavy nás všech… že někdo nekope za Hrabovou, ale za zisk firmy Morys.

Fotky jsou na Google Photos:

 

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]