Zuzana Ľuptovcová: Nedostatečně zabezpečený Hrabovský okruh

Již 10 let sleduji, jak je hojně využíván Hrabovský okruh poblíž mého domu. Denně vidím stovky chodců/běžců, cyklistů i bruslařů všech věkových kategorií a nestačím se divit, že úředníky v Hrabové vůbec nezajímá naše bezpečí v těchto místech okruhu, o kterém je i na webu Ostravy pěkný článek s popisem trasy – Hrabovský okruh — Ostrava.

Nedostatečně zabezpečený Hrabovský okruh

Nedostatečně zabezpečený Hrabovský okruh

Dovolím si z textu vyjmout jedno souvětí a stručně ho i doplnit…

“Podruhé po přechodu projdeme přes ulici Paskovskou a vejdeme do ulice zvané Na Potoku. Mezi domy vyjdeme na ulici U Řeky, zabočíme doprava a dostaneme se k mostu a k ulici Mostní.”

V daném souvětí by spíše mělo být uvedeno asi toto…

“Podruhé po přechodu projdeme přes ulici Paskovskou a vejdeme do ulice zvané Na Potoku. Mezi domy vyjdeme na ulici U Řeky, zabočíme doprava, kde se necháme zajet kamionem, autem nebo motorkou, které tady o víkendu někdy frčí přes 120km/h.

Před rokem jsem poslala mail na úřad v Hrabové s dotazem, zda by nebylo možné vybudovat na konci ulice Na Potoku, podél ulice U Řeky plnohodnotný chodník a zajistit jeho osvětlení, abychom mohli daný úsek bezpečně užívat. Z našeho úřadu se mi dostala tato strohá odpověď:

“Chodník podél ul. U Řeky neplánujeme. Plnohodnotná cyklostezka je vybudována podél ul. Mostní od ul. Frýdecká přes ul. Domovskou až k průmyslové zóně za ul. Místeckou.”

Úřednice potencionální nebezpečí našich občanů vyřeší tak, že jim doporučí jezdit jinudy;-)

Fotky jsou na Google Photos:

 

A tak jsem se rozhodla apelovat na náš úřad letos znovu se stejným požadavkem, protože je jen otázkou času, kdy tady skutečně jednou někdo někoho zajede… fluktuace osobních i nákladních automobilů je čím dál tím větší a jejich rychlost nezná mezí…

Bezmocně jsem přihlížela již mnoha sraženým srnkám, kočkám i psům a nechci se dočkat chvíle, kdy i zmařeného lidského života! Tolik dětí tudy jede spolu se svými rodiči na kolech a řidiči často neberou na ně absolutně žádný ohled. Když požádám námi placených úředníků o pomoc, tak se mi dostane jen strohá negativní odpověď.

Aktuálně je dle mého zjištění zadána alespoň studie proveditelnosti, což je pokrok, ale tím se pouze zatím zjišťuje možnost výstavby daného chodníku – tzn. jestli je tam prostor na chodník, kolik by to asi stálo, na které straně by měl být apod.

Musí skutečně nejprve dojít až k nějaké lidské tragédii, aby se rozhodl náš úřad konečně situaci proaktivně řešit? Opravdu je žádoucí čekat na vážnou nehodu, aby nám zodpovědné osoby na úřadě s maximálním nasazením zajistily bezpečí co nejdříve a ne až za 5let?

Zuzana Ľuptovcová

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]