Zápach z průmyslové zóny Ostrava-Hrabová

Na základě výsledku anketní otázky v naší facebookové skupině jsem se rozhodl, že se pustím do boje se zápachem, který se pravděpodobně šíří z průmyslové zóny v Ostravě-Hrabové. Včera jsem z pozice zastupitele kontaktoval Českou inspekci životního prostředí, která nám v minulosti pomohla nejvíce.

Dobrý den,

z pozice zastupitele MOb Ostrava-Hrabová bych chtěl s Vámi touto cestou navázat kontakt ve věci obtěžujícího zápachu, který se šíří z naší průmyslové zóny CTP v našem městském obvodu.

V celé věci se angažuji již roky, ale v minulosti s Vámi komunikoval (za Hrabovou) Petr Blanar. Ten mi k tomu napsal následující: “Komunikoval jsem s ČIŽP, konkrétně s paní Kameníčkovou, ta ale odešla na MŽP.”. Petr se již v této věci nemá možnost angažovat, takže jsem se do celé záležitosti musím vložit já z pozice zastupitele.

Jedná se o to, že jsem před několika lety vytvořil online formulář (odkaz níže a screenshot z webu obce), který zaznamenával a evidoval jednotlivé události, respektive občané přes můj formulář hlásili čas a místo, kde zápach cítili. Formulář je sice aktivní, ale nikdo s ním nyní nepracuje.

Formulář je aktivní, ale občané ví, že ho nyní nemají vyplňovat

(anonymizováno) Formulář je aktivní, ale občané ví, že ho nyní nemají vyplňovat | Zdroj: Radomír Orkáč

Tento formulář se rozhodně neminul účinkem, protože pravděpodobně díky Vašemu tlaku a zájmu se podařilo přimět společnost Brembo k velkým investicím a problém se z mého pohledu podařilo eliminovat. Osobně jsem byl na zápach z Brembo bytostně alergický, protože jsem při tomto zápachu zkolaboval (zápach ale pravděpodobně nebyl příčinou) a tělo zachytilo sebemenší výskyt daného zápachu i když ho nikdo jiný v podstatě necítil.

Jenže nyní, o několik let později již tento zápach cítím velice málo, nicméně jak jsem zjistil, může to být tím, že se jedná o jiný zápach (např. z ITT). Lidé mi v posledních týdnech stále více zápach hlásí (SMS, maily i Facebook) a nutno přiznat, že zrovna dnes jsem zápach (při každodenním běhání v Hrabové) cítil poměrně silně.

Než jsem se rozhodl sepsat tento motivační dopis, zveřejnil jsem ve facebookové skupině Hrabové (spravuji ji, má 2000 členů) anketu, která jasně dokládá, že je v Hrabové se zápachem opět závažný problém. Bohužel nejen v Hrabové, závisí to na směru větru, problém hlásí Hrabůvka, Dubina a Nová Bělá.

Jak Vám mohu v této záležitosti pomoci a koho v této věci prosím kontaktovat? Mám obnovit spolupráci s občany a vytvořit opět sběrový formulář? Jste prosím ochotni opět z evidovaných dat provést šetření, kdo v danou dobu mohl v zóně s ohledem na čas záznamu “způsobit”?

Děkuji za jakoukoliv odpověď a věřím, že opět navážeme (třebaže jiné osoby) úspěšnou spolupráci, která povede k eliminaci tohoto (možná nového) zápachu v širším okolí.

Tato zpráva, včetně příloh, bude zveřejněna na webu www.hrabova.info.

S přáním pěkného dne, Radomír Orkáč

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdndq6-sBR2gRL_buNnfkT7B_sbizRgFNcZQAO6dni9C1fmag/viewform

Odkaz na evidenci je stále dostupný na webu obce

Odkaz na evidenci je stále dostupný na webu obce


Anketní otázka: Cítili jste v sobotu 27.3. 2021 zápach z naší průmyslové zóny na území Hrabové?

Tato anketní otázka je určena pouze pro zjištění orientačního počtu lidí, KTEŘÍ ZAPACH CÍTILI (např. při procházce nebo akci Ukliďme Hrabovou).

Podle orientačního počtu osob, kteří včera zápach cítili a kde, obnovím (po třech letech) evidenční formulář a komunikaci s hygienou.

Děkuji za spolupráci.

Výsledek anketní otázky

Výsledek anketní otázky

Štítky: ,

Jeden komentář

  1. Jiří Bárta říká:

    Bydlíme na Šídlovci a dnes (9.4.) je zde smrad už od rána. Bydlíme zde již 11 let a situace je v posledních letech čím dál horší. Brembo nebo ITT, prostě typický smrad ze slévárny. Fandíme komukoliv, kdo s tím má sílu a energii něco dělat. Jde tady o zdraví nás všech.

[email protected] [email protected]