Hrabová: Informace o projektu „zjištění zdroje zápachu…“

Lidem, které obtěžuje nepříjemný zápach z průmyslové zóny Ostrava-Hrabová, letos svitla naděje na zlepšení situace. Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Vysokou školou Báňskou odstartoval v červenci letošního roku projekt, v rámci kterého dostali odborníci z VŠB-TUO za úkol zjistit, jaké látky pachy způsobují a odkud se berou.

V rámci projektu se mají/měly uskutečnit čtyři odběrové kampaně. Dvě v letních a dvě v zimních měsících. Znečištěnou vzdušninu odborníci analyzují v laboratoři. Pokud se odhalí, která látka způsobuje zápach, bude ji moci krajský úřad regulovat.

Vytipovaní občané z Hrabové a okolí (Nová Bělá, Hrabůvka) obdrželi odběrový kanystr, který má objem zhruba 3 litry, je vakuovaný. Když se ventil kanystru povolí, dojde k nasátí venkovního ovzduší, a tedy i potencionálního zápachu. V okolí domů občanů zapojených do projektu je umístěna i senzorová jednotka s prachoměrem, která tvoří doplňkové měření. Jednotka sleduje mimo jiné i těkavé organické látky, ozón, noxy a další. Více se o projektu může veřejnost dozvědět na videu, které je na Youtube:

Pan Jiří Bílek (garant projektu) z VŠB-TUO mi dnes odepsal na dotaz, jaký je aktuální stav projektu:

Data se ještě měří, chtěli jsme měsíc v teplém a měsíc ve studenějším období. Předpokládám konec někdy na začátku prosince. Pak budeme data vyhodnocovat. Na fámy moc nedejte, opravdu jak píšete, tak aktivně odebraných vzorků občany bylo málo.

Žádné hrůzy zachyceny nebyly, ale jsou tam organické látky, které můžou souviset s výrobou. Jejich koncentrace a souvislosti s ovzduším budeme hodnotit v prosinci, po uzavření monitoringu. Uvidíme i nyní v listopadu, zatím se u zapojených lidí neprojevilo časté obtěžování zápachem. Projekt má určitě smysl a pouze pravidelným měřením zachytíte chování zdrojů ve vztahu k ovzduší.

A jak sám píšete, nakonec jsme v lokalitě zůstali nepřetržitě několik měsíců, abychom měli lepší informace. V prosinci bud mít připravené závěry, tak se spojíme.

Jiří Bílek

Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]