Jak to bylo se zrušením čapího hnízda v Hrabové?

Nejprve chci upozornit, že tímto příspěvkem nechci nikoho obhajovat a už vůbec nechci do celé záležitosti vstupovat jako “vyšetřovatel” či soudce. Níže uvedený text by měl pouze pomoci se lépe v této kauze “zrušení čapího hnízda” orientovat. Pro jistotu ještě dodám, že se jednalo o hnízdo na ulici Na Janošku, nikoliv o tradiční hnízdo na Paskovské ulici.

Přesně před rokem jsem zde na Hrabová.Info psal o tom, že si v Hrabové tvoří hnízdo další čapí pár. Doslova jsem tehdy napsal:

Hynek Olchava, majitel pozemku nad kterým se hnízdo nachází, během včerejšího dne hnízdo zaregistroval v celorepublikové databázi na birds.cz a jeho soused mi prozradil, že čapí pár si zde hnízdo staví od soboty 13. června 2020. Jestli se zde čapí pár opravdu nakonec nastěhuje a bude se každý rok vracet, nebo jestli se jedná o stejný pár z hnízda na Paskovské ulici vzdáleného jen 215m, to ukáže teprve až čas.

FOTO: Hynek Olchava

FOTO: Hynek Olchava, hnízdo leží skoro přímo na drátech

V neděli 30.5. 2021 se v naší facebookové skupině Hrabové objevil příspěvek s dlouhou řadou komentářů pod ním, které byly namířeny proti tomu, kdo toto loňské hnízdo zrušil. Lidé zcela logicky začali “zrušení čapího hnízda” kritizovat a dokonce volat i členům spolku Zelená Hrabová, aby celou záležitost pomohli zmapovat a vysvětlit.

Příspěvek na sociální síti

Příspěvek na sociální síti

Níže uvedené informace spolek Zelená Hrabová prověří přes příslušnou inspekci a o zjištěných skutečnostech bude veřejnost informovat. Vždy se snažím si nechat odsouhlasit text zainteresovanými… pan Olchava souhlasí a Janky ze Zelené Hrabové mi napsaly následující: “Radku, sice tam pan Olchava píše, že je to majetek ČEZ, ale chtělo by připsat, že to bylo odstraněno na žádost majitele pozemku, což on už se nezminuje. Tato důležitá věc tam opravdu chybí, jinak je to OK.

Vyjádření pana Hynka Olchavy

V příloze Vám posílám žádost, kterou jsem v říjnu 2020, po skončení hnízdící sezóny, konzultoval a následně podal na krajský úřad, odbor životního prostředí, konkrétně paní Lence Peichlové. Hnízdo se pak sundávalo letos v březnu před příletem.

Když si čápi začali hnízdo stavět, byli jsme celá rodina nadšení. Kdyby si to hnízdo postavili na sloupu, který kdyby byl jen o 10 metrů jinde, klidně na našem pozemku, tak budu nadšený i nadále. To hnízdo do portálu birdlife.cz jsem založil, fotil a spravoval já. Takže opravdu proti čápům nic nemám…

Sloup je sice na našem pozemku, ale majetek je to ČEZ Distribuce. Řešili jsme i s ČEZ Distribucí, jestli by to hnízdo dali výš a dali tam ochrannou korunu, nebo něco, aby si čápi neublížili. Veškerá jednání pak probíhají pouze mezi majitelem sloupu (ne pozemku!) a příslušným úřadem, který musí udělit výjimku pro případný zásah do biotopu chráněného živočicha.

Úředně jsem tedy zcela mimo. Nejsem účastník řízení, jsem tedy dokonce oficiálně bez nároku na informace o průběhu. Situaci jsem řešil i telefonicky se stanicí v Bartošovicích…

Nebudu psát těm dalším autorům komentářů. Chci na celou věc co nejrychleji zapomenout a doufám, že někoho na základě toho (dle mého názoru nenávistného) příspěvku nenapadne podniknout nějaké fyzické kroky.

Vysvitlo sluníčko na chvíli, jdu se projít mezi koně…

Přeji klidný den, Hynek Olchava

Štítky:

Jeden komentář

  1. Pro úplnost informací uvádíme odkaz na stránky, kde jsou o bývalém hnízdě informace:

    https://www.birdlife.cz/capi/capi-detail-hnizda/?id=1771

    Aby byla věc správně pochopena, měli jsme na mysli, že majitel pozemku, tedy pan O., pravděpodobně požádal ČEZ, ať si ze svého sloupu čapí hnízdo, které je nad travnatým pozemkem pana O., ČEZ odstraní.. tzn. požádal on ČEZ, který se tím poté zabýval.. jinak řečeno, pokud by pravděpodobně pan O. nepožádal ČEZ, asi by zrušení hnízda ČEZ neřešil..

    Usuzujeme z poskytnuté informace u příspěvku:

    “Hnízdo zrušeno pracovníky ČEZ na žádost majitele pozemku. Z hygienických důvodů”.

    Nebudeme zastírat, že nám je líto zrušení čapího hnízda. Pokud však vše proběhlo dle příslušných regulí, není proti tomu žádný argument..

    Zmiňovat však, že odstranil ČEZ ze sloupu, který je jeho, byť je v textu příspěvku uvedeno “na žádost majitele pozemku”, je potvrzením toho, že odstranil ČEZ až díky žádosti MAJITELE POZEMKU..

    Zelená Hrabová, z.s.

[email protected] [email protected]