Zábřeh-Družstvo v Hrabůvce má 100 let. K tomuto výročí vyšla kniha o historii

Loni jsem občanům Hrabové zprostředkoval nákup publikace Ostrava-Jih v časech druhé světové války, kterou napsal Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih. Dovolím si proto upozornit na další jeho publikaci s názvem Zábřeh-Družstvo 1921-2021, která má právě dnes křest. I tentokrát mám domluveno zprostředkování knihy, která stojí 799 Kč. Objednávky mi prosím pište na [email protected] do 26.6. 2021 (počet, jméno, adresa, kontakt).

Publikace Petra Přendíka - Zábřeh-Družstvo

Publikace Petra Přendíka – Zábřeh-Družstvo

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Spolu s grafikem Martinem Zálesným jsme už vytvořili několik kapitol takových těch pobočných o zájmových sdruženích, o vzniku vůbec celého toho prostoru, o jeho minulosti. Řešíme třeba i sčítání obyvatel, jaké tady působily spolky, máme tady i významné osobnosti a také už máme hotovou kapitolu o tom, jak se vyvíjela zástavba v okolí toho Družstva.”

Petr Přendík

Petr Přendík

Kniha o Zábřehu-Družstvu, která má celkem 24 kapitol, bude slavnostně pokřtěna 19. června přímo na náměstí Gen. Svobody v Družstvě, kde se bude konat také prvorepublikově laděná akce Čaj o páté.

 

POSEDLOST – PÍLE – POKORA = kniha Zábřeh-Družstvo
Petr Přendík, 18.6. 2021, facebook

Tak by se daly shrnout tři roky práce na dosud nejobjemnějším díle, jehož jsem jediným autorem. V rámci funkce kronikáře m. ob. Ostrava-Jih jsem sepsal další knihu s názvem Zábřeh-Družstvo 1921–2021: Sto let zahradní čtvrti v Ostravě (384 stran, 200 historických fotografií, současné snímky, mapy, plány, nákresy, rozhovory, paměti, vzpomínky, přehledy, grafy…).

Při tvorbě knihy jsem poznal desítky, ne-li stovky lidí (bohužel o mnohých už mohu hovořit jen v perfektu…). Kniha mne stála spoustu pracovního i soukromého času, mnoho nachozených i naježděných km, mnoho radostí, překvapení, ale také strastí a zklamání (mj. i návštěvu kardiologie, když jsem si myslel, že mám po infarktu:-). Počáteční beznaděj, kdy před vámi stojí přes 560 domů a vy o nich nevíte zhola nic se rozplynula v obrovské odhodlání zpracovat cca jeden kamion spisů. Říkám si, že už bych do toho nešel, ale na druhou stranu – jasně, že bych do toho šel znova! Cítím nyní stesk a smutek po této práci, která mne opět vyškolila v posedlosti, trpělivosti, digitalizaci, systematičnosti ad.

Křest publikace se koná v sobotu 19. června v 17 hodin na náměstí Gen. Svobody.

Na poslední viděnou!

LEXA

Zdroj: Ostrava-Jih bude mít další publikaci. Tentokrát o Zábřehu-Družstvu

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]