Petr Háček: Nedávná zkušenost s rekonstrukcí naší koupelny v obecním bytě v Ostravě-Hrabové

Pracoval jsem několik let v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Nejintenzivnější prožitek z těchto zemí byl, že věci mohou fungovat. Ať už jde o stav dálnic, vzhled krajiny, nadstandardní služby, respekt k tradici, mezilidské vztahy nebo platné dohody. Dlouho jsem nedokázal pochopit, proč to v ČR nejde.

Vysvětlení mi poskytla teprve nedávná zkušenost s rekonstrukcí naší koupelny v obecním bytě v Ostravě – Hrabové. Obec k pracem najala firmu, která si od počátku do konce zakládala na svém diletantství, amatérismu a neserióznosti.

Nechtěl bych firmě křivdit. Možná by konala jinak, kdyby nezjistila, že ji ve všech pochybeních podporují také představitelé obce. Dokonce ani po jednoznačně doložených faktech a svědectvích se kurz úředníků nezměnil. Naše opakovaná žádost o kompenzace byla zamítnuta. Nikdo z firmy ani obce se nám dosud za nezvládnutou renovaci neomluvil. Jako občana a pravidelného voliče mne docela silně formuje čerstvá osobní zkušenost, že práva občanů nejsou hodna respektu tam, kde úřad nebo politik nesebere odvahu k sebereflexi.

Škoda, že si mnozí starostové, tajemníci nebo radní pod návalem úkolů nemají čas všimnout, že se od nich žádá především smysl pro mravní kategorie.

Podivuhodné zákonitosti našeho světa vyjevují skrytou pravdu skrze drsné lekce, které mnohdy mívají smysl pro ironii.
A tak prostřednictvím zážitku renovace koupelny se naší rodině dostalo poznání ve formě hned několika studených sprch:

  • bezprecedentně diletantského průběhu renovace, v nemožnosti po dobu cca měsíce užívat byt,
  • ve vyúčtování nedohodnutých “víceprací”,
  • v následných nelogických rozhodnutích úřadu.

Jestliže si tedy někdo dlouhodobě klade otázku, proč v našem státě vítězí šlendrián a hochštaplerství, občané Ostravy-Hrabové mu mohou dát, po svých bohatých zkušenostech z jednání s úřady, celkem jasnou odpověď:

V ČR existují firmy a úřady, které koexistují v jakémsi modu neodpovědné setrvačnosti, navyklé působit improvizovaně a nekoncepčně, s výjimkou konceptu, který vposledku k jakékoli cause zimprovizují docela bravurně: “Když jsem něco zpackal, zametu to pod koberec.”

Třebaže stále věřím, že i Česká republika může být vyspělou zemí, občas se ozve silné heimweh po Německu…

Perlička na závěr: Úřad, který nebyl schopen profesionálně zrekonstruovat malou koupelnu, se pustil do stavby nové školky a kulturního domu. Nechtějte raději zkoumat, jaké okolnosti tyto projekty provázejí.

Pozn. Hrabová.Info: Výše uvedený text se objevil na facebooku jako doplnění článku Za zpackaný postup rekonstrukce koupelny žádná omluva, vysvětlení a dokonce ani kompenzace?

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]