Pomůže konečně úřad s řešením problému s kontejnérem na textil?

V listopadu loňského roku 2020 se na mě jako zastupitele obrátili občané z ulice Jezdiště, abych požádal úřad o zrušení/přesun kontejnéru na textil. V křižovatce ulic Jezdiště, Mlynářská a Paskovská ho provozuje sociální družstvo Dakonie Broumov.

Dva kusy kontejnérů na textil byly pořízeny koncem roku 2018 z dotace na projekt „Předcházení vzniku textilních a biologicky rozložitelných odpadů ve statutárním městě Ostrava – městském obvodu Hrabová“. Rozmístění kontejnérů bylo určeno rozhodnutím Rady MOb Hrabová a udržitelnost projektu je 5 let.

Jeden z podnětů posledních dní

Jeden z podnětů posledních dní

Není v silách policie, aby problém eliminovala

I několikrát do měsíce uklízejí v okolí kontejnérů sami občané. Dokonce, když v noci štěkají psi a u kontejnéru se pohybuje “podezřelá’ postava, neváhají již volat městskou policii.

Občané z okolí mi napsali…

Jsou noci, kdy je tam velmi rušno a policie někoho po našem volání zastihla, ale za hodinu to bylo nanovo. I někdo ze sousedů volal policii, jelikož nejen v noci to někdo vyhazuje, ale bere si to po taškách do auta. Psi celou noc štěkají a v okolí je to obtěžující i pro ostatní.

Ani tak nejde o to, kdo to uklidí, protože to uklízíme často i my rezidenti – kdo by chtěl poházené spodní prádlo u branky rodinného domu. Spíše mě zajímá, jestli ten kontejnér nejde dát někam pod kamery, nebo najít jiné řešení…

Úřad se k dané záležitosti již opakovaně vyjadřoval

Oficiální stanovisko z úřadu jsem naposledy získal koncem loňského roku a tajemník popsal situaci takto:

Marie Suchánková, manažer správy Diakonie Broumov, sociální družstvo se omluvila za zpoždění vývozu a uvedla, že byl kontejner vyvezen a uklizeno.

Pokud Diakonie svůj závazek dodrží, není nutno kontejnér na textil rušit. Na pořádek dohlédnou rovněž pracovníci Technických služeb MOb Hrabová.

S pozdravem

Ing. Jan Socha
tajemník

Jenže výše uvedená slova jsou jen snad zbožným přáním tajemníka úřadu. Nejenže Dakonie svůj závazek nedodržela a oblečení z kontejnéru se dokonce objevuje až u základní školy, ale také ani Technické služby MOb Ostrava-Hrabová nestíhají na pořádek dohlížet. Příkladem může být podnět na Facebooku (viz výše), ve zmapujto a především neutěšený stav v okolí kontejnéru (viz foto dalšího občana).

Úřad by měl hledat řešení

Tajemník úřadu by si měl přiznat, že situace je nadále neúnosná a Dakonie Broumov i technické služby problém nevyřeší. Je potřeba hledat jiné řešení/místo a již jednou nasazené fotopasti ukázaly, že tudy cesta nevede.

Dnes jsem napsal tajemníkovi Ing. Janu Sochovi:

Pane tajemníku,

v listopadu 2020 jste mi napsal, že “Pokud Diakonie svůj závazek dodrží, není nutno kontejnér na textil rušit. Na pořádek dohlédnou rovněž pracovníci Technických služeb MOb Hrabová.”.

Další měsíce ukázaly, že Dakonie svůj závazek nedodržela a že ani technické služby nestíhají okolí uklízet.

Pokud není možné kontejnér zrušit, zvažte prosím i můj následující návrh na řešení. Zdůrazňuji však, že by rozhodně nebylo žádoucí narušit udržitelnost projektu, a také není vhodné brát možnost občanům – pomáhat “darováním” oblečení těm, kteří ho mohou ještě využít.

Napadlo mě, že by se mohly kontejnéry přesunout na nedalekou nevyužívanou točnu autobusů, kde nebudou bránit ve výhledu projíždějícím autům (jako se děje v současném umístění), bude zde zajištěna i bezproblémová dostupnost/dojezd. Především zde také mohou zafungovat dočasně i Vámi zakoupené fotopasti (není zde takový pohyb chodců a neprojíždějí zde auta v takové míře jako v křižovatce několika ulic), než samospráva požádá policii a OVANET o umístění kamery, která bude napojena na stálý dohled.

Děkuji za to, že Vám není lhostejné, v jakém prostředí musí někteří občané žít…

Z pozice zastupitele Vás žádám o reakci.

Děkuji za spolupráci, Radomír Orkáč

 

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]