(Aktualizováno) Rok a půl budou moci opět jezdit přes jižní část Hrabové nákladní auta nad 12 tun

(Aktualizováno 7. 12. 2021 18:15) Magistrát města Ostravy dle mého názoru porušil zákon o poskytování informací, když mi v zákonné lhůtě informace neposkytl. Podal jsem tedy odvolání k nadřízenému orgánu. V Ostravě si asi na magistrátu i na radnici v Hrabové myslí, že si mohou opravdu dovolit vše. Níže uvedený článek je tedy dál v platnosti.

“Přes jižní část Hrabové opět začaly jezdit nákladní auta”, takto znělo upozornění od jednoho občana, který mě upozornil na “dočasné” zrušení značky, která zakazuje nákladním autům nad 12t tranzit přes tuto část městského obvodu Ostrava-Hrabová. Značky byly přelepeny pravděpodobně na příkaz magistrátu, který těmito místy směřuje objížďku z důvodu uzavřeného úseku ulice Mitrovická.

Značka zakazující tranzit nákladních aut

Značka zakazující tranzit nákladních aut

Jelikož má přes Hrabovou vést objížďka až do dubna 2023, zeptal jsem se magistrátu na to, co je k tomuto rozhodnutí vedlo. Do uzavřeného úseku Mitrovické ulice mají již delší dobu nákladní auta nad 12t zákaz vjezdu. Navíc nákladní auta mohou využívat dálnici, tak jak tomu bylo do teď, protože přes Hrabovou je tranzit od otevření prodloužené Mostní pro auta nad 12t zakázán.

Reakci magistrátu zveřejním, jakmile ji obdržím…

Dobrý den,

obrátil se na mě jako na zastupitele jeden místní občan z Ostravy-Hrabové, že si všiml přelepených značek na ulici Paskovská (v Hrabové) a na ulici Rudé armády (v Paskově), které zakazují nákladním autům tranzit přes Hrabovou.

Tento občan žije v jižní části Hrabové, kde jsme dlouhou dobu usilovali právě o zakázání tranzitu nákladních aut. Po otevření prodlouženého úseku Mostní ulice se nám i Vám tento zákaz podařilo prosadit a zavést do praxe. Městská policie zde dlouhé měsíce vybírala nekompromisně pokuty a nákladních aut skutečně citelně ubylo.

Když jsem prověřoval v daném úseku všechny zákazové značky, zprvu jsem si myslel, že to udělal někdo svévolně. Později mě doma napadlo, že to může (zcela pro mě nepochopitelně) souviset s uzavřením ul. Mitrovické v úseku mezi křižovatkami s ul. Hrabovskou a Krmelínskou.

Nedokážu pochopit, že je přes Hrabovou vedena objížďka pro nákladní auta, která do daného úseku ulice Mitrovické nesměla jezdit (viz zákaz vjezdu nákladním autům nad 12t – sotva pár metrů od křižovatky, kvůli které vedete objížďku přes Hrabovou).

https://mapy.cz/s/patutalepu

Zdroj: Google maps

Zdroj: Google maps

Možná bych měl pochopení, kdybyste takto postupovali pro období maximálně jednoho měsíce, ale termín ukončení uzavírky a tedy i vedení objížďky přes Hrabovou a rovněž i svedení nákladní automobilové dopravy přes Hrabovou je až konec dubna roku 2023!

V souladu se zákonem o poskytování informací se chci zeptat:

  • Evidujete od MOb Ostrava-Hrabová písemnou připomínku či námitku vůči (“dočasnému”) zrušení zákazu tranzitu nákladních aut nad 12t v jižní části Hrabové? Kdo a kdy Vám ji zaslal? Prosím o přeposlání této námitky/připomínky.
  • Bylo měřením intenzity dopravy v dnes již uzavřeném úseku na ulici Mitrovická zjištěno, kolik nákladních aut nad 12t tudy denně projíždělo? Pokud ano, kdy a s jakým výsledkem?
  • Bylo zjišťováno, kolik z daných nákladních aut, které dnes již uzavřeným úsekem projíždělo mělo/nemělo dálniční známku? Lze předpokládat, že přijeli do tohoto úseku přes dálnici, bylo i toto prověřeno měřením intenzity dopravy, odkud nákladní auta přijížděla?
  • Pokud nebyla provedena měření intenzity dopravy v daném úseku, na základě jakých podkladů bylo rozhodnuto o (“dočasném”) zrušení zákazové značky tranzit přes Hrabovou? Zašlete mi prosím tyto podklady.
  • Byla o rozhodnutí (“dočasném”) zrušení zákazových značek informována státní správa a samospráva Hrabové? Kdy a kdo? Zašlete mi prosím daný materiál.
  • Jaký je tedy důvod (“dočasného”) zrušení zákazových značek, když mohou nákladní auta jezdit přes dálnici a v době platnosti zákazových značek i musela jezdit přes dálnici?
  • Z jakého důvodu nebylo přistoupeno ke zrušení zpoplatnění Mistecké na území Ostravy, když rozhodnutí o dané objížďce prokazatelně zhorší kvalitu života na rok a půl obyvatelům Hrabové tím, že je objižďka vedena přes jižní část Hrabové?
  • Jaký je důvod k tomu, aby byl povolen tranzit nákladních aut i ve směru na Paskov od kruhového objezdu na Mostní?
  • Co a kdo může udělat pro to, aby přes Hrabovou po dobu předmětné uzavírky neproudila nákladní auta, která neměla nikdy v plánu na ulici Mitrovickou jezdit? Není vyloučeno, že takových nákladních aut zde projede denně až několik stovek, čili v intenzitě jaká byla před umístěním tranzit zakazujících značek.

Za poskytnutí informací děkuji.

Ing. Radomír Orkáč

Jeden komentář

  1. Petr Nesrsta říká:

    Dobrý den.
    Jsem rád že nejsem sám který zaregistroval změnu dopravních značek na Paskovské ulici směrem na jížní část Hrabové. Velké nákladní auta nad 12 tun mají opět zelenou. Pan Orkáč to pěkně popsal a já sním souhlasím. Objížďka k vůli Mitrovicím je nesmysl.
    Takže opět nám pod okny budou jezdit těžká nákladní auta. Budou se třást domy, budou praskat kachličky a  omítky na domě .
    Jsem zvědav jaká bude odpověď. Ale moc si od toho neslibuji.

[email protected] [email protected]