(FOTO) Petr Žižka: Výprava proti proudu času, tedy za poznáním historie hasičů v Ostravě

Jedním z mnoha společných výletů, které uspořádali hrabovští hasiči, byla cesta vlakem do ostravské části Přívoz. Místo, které většina Ostravanů zná, se stalo cílem výpravy, kde hasiči navštívili Hasičském Muzeum. Takto onen výlet za poznáním historie popsali ve svém almanachu ke 125 letům SDH Hrabová:

Kam jinam by se měli hasiči zajet podívat, než do Hasičského muzea v ostravském Přívozu? Muzeum, které ukazuje vše, co se týká historie i současnosti hasičů a sídlí v domě, kde už na začátku dvacátého století hlídali místní stavení němečtí hasiči. Ideální cíl pro vlastivědný výlet, a to vlakem z Vratimova! Proto jsem se tam první únorový den roku 2020 vydali.

Hasičské muzeum v ostravském Přívoze

Hasičské muzeum v ostravském Přívoze

Prošli jsme se ulicemi ostravské čtvrti, kterou vytvořil vídeňský architekt Camillo Sitte, o kterém jsme si chvíli vyprávěli. Pak už nás čekala prohlídka muzea, které je rozčleněno do tematických části.

V první jsou drobné symboly různých hasičských sborů. Právě tuto část sbírek jsme obohatili darem v podobě nášivky – domovenky SDH Ostrava-Hrabová. V další části najde návštěvník uniformy, přilby, trubky, sekyry a všelicos dalšího… V jedné z vitrín jsme například objevili pro nás, výpravu z Hrabové, skutečnou raritu – pozvánku na hasičský ples z roku 1928. Konal se kde jinde, než v hospodě U Lípy!

Pozvánka na hasičský ples z roku 1928

Pozvánka na hasičský ples z roku 1928

Asi nejvíce času jsme strávili u slavnostních praporů. Účastníci zájezdu si mohli vyzkoušet i skluz, kterým se záchranáři dostávají do garáží, aby mohli rychle vyrazit k požárům. Představu o tom, jak to vypadá při vyprošťování zraněných, si lze udělat z ukázky osobního auta, které hasiči při zásahu rozstříhali a otevřeli jako konzervu…

Petr Doležálek u jednoho z praporů

Petr Doležálek u jednoho z praporů

Prohlédli jsme si stará hasičská auta, dnes skvěle renovovaná. Vyzkoušeli jsme ruční stříkačku, vlezli do terénního Nissanu… Byla to taková malá, ale milá, akce na sobotní dopoledne. Rozhodně lepší, než sedět doma, no ne?

Fotky jsou na Google Photos:

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]