Deník Blesk: Zastavte ten smrad!

(Deník Blesk, OSTRAVA) – Jižní vítr je krutý. To vědí obyvatelé tří ostravských obvodů. Právě tam se už mnoho večerů koncentroval zápach z průmyslové zóny CTPark. Úřady tvrdí, že původ neznají. Záhadný puch z montoven dusí lidi. Štve je liknavost úřadů.

Blesk: Zastavte ten smrad!

Blesk: Zastavte ten smrad!

„Jde o kovový dusivý zápach, který střídá zápach plastů,“ popsal Miroslav Novák z Hrabůvky s tím, že problém trvá minimálně čtyři roky. Smrad obchází i Hrabovou a Dubinu, jak ze zóny fouká vítr. Za původce mají zdejší firmy na výrobu brzd i dalších součástek.

Jiný pach

Novák v jedné z nich byl. „Exkurzi umožnili, za to palec nahoru. Je to montovna i slévárna, kde se taví hliník. Zápach lidé z firmy prý už ani nevnímají,“ popsal. Montovny v zóně viní, že nejen v noci provozy větrají. „Kamarádka, co bydlí poblíž, to cítí taky. Já cítím nějaký jiný pach než z výroby brzd, tak nevím,“ řekla zase Dorota Kobešová (72) z Hrabové.

Nic nenaměřili?

Verdikt úřadů byl vždy stejný: Smrdí to, ale všechna měření jsou v normě. Čidla podle města nebyla schopna identifikovat látku jako obtěžující pach. Vysoká škola báňská dala místním novou naději. Navrhla metodu, jak látku určit. „Uskuteční se čtyři odběry, dva v teplých, dva ve studených měsících. Do kanystrů se 24krát odebere znečištěná vzdušnina, která se zanalyzuje v laboratoři. Senzory budou sledovat i meteosituaci, aby bylo jasné, kudy se k místu odběru vzdušnina dostala,“ popsala radní Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Text: Michal Charbulák
Foto: autor, Město Ostrava

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]