Hrabová: Informace o dávce příspěvek na bydlení

Nemáte dost peněz na zaplacení nájmu, plynu nebo elektřiny? Platíte vysoké zálohy a chybí Vám peníze? Rostoucí ceny nájmů a energií vás můžou přivést do situace, kdy vám po zaplacení nákladů na bydlení zůstane jen minimum peněz. Právě pro tyto případy existuje dávka příspěvek na bydlení, která vám může pomoci.

Plakátek akce

Plakátek akce

Co je příspěvek na bydlení?

Je to finanční dávka, kterou stát pomáhá lidem, kteří nemají dostatek peněz na zaplacení nákladů na bydlení. Nárok vzniká, pokud vydáte za bydlení víc než třetinu příjmů vaší domácnosti.

Co jsou náklady na bydlení?

Mezi náklady na bydlení se počítá nájemné, náklady za další služby spojené s užíváním bytu (např. poplatky za vodu, vytápění, osvětlení společných prostor aj.), náklady za odběr energií (elektřina a plyn).

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

Musíte být nájemcem, vlastníkem nebo podnájemcem bytu. Nezáleží na tom, jestli bydlíte v bytovém domě (činžák, panelák) nebo v rodinném domku.

Byt můžete užívat taky na základě služebnosti celého bytu (tzv. věcné břemeno užívání). V roce 2022 můžete o příspěvek na bydlení žádat i v případě, kdy užíváte k trvalému bydlení stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci (chatu, chalupu), kterou vlastníte.

Zaplatí dávka všechny náklady na bydlení?

Ne vždy. Jsou určeny maximální ceny podle počtu osob, které v domácnosti žijí, a podle velikosti obce, ve které dům stojí (takzvané normativní náklady na bydlení). Pro výpočet výše příspěvku na bydlení se započítají maximálně tyto částky, i když jsou vaše skutečné náklady na bydlení vyšší.

Více v přiloženém dokumentu ke stažení v PDF.

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]