Zpátky do minulosti: Hrabová se stala prvním mimopražským místem, které navštívil prezident Václav Havel

(Petr Žižka, Z kraje do světa, 2017) Když se z disidenta Václava Havla stal skoro přes noc prezident Václav Havel, směřovala jeho první cesta do Ostravy. Do „ocelového srdce republiky“, jak se tenkrát městu dolů, hutí a průmyslu říkávalo, se vydal už 3. ledna 1990, tedy opravdu v době, kdy podpisy, razítka a pečetě na jeho prezidentských listinách sotva zaschly. Havel byl zvolen 29. prosince 1989, takže cestu do Ostravy vykonal vskutku jen pár dní ve své prezidentské roli.

Ani jako prezident nezapřel, že je znamenitý dramatik, autor nečekaných scénářů a zápletek. Kolonu nechal zastavit ještě před vjezdem do centra města, a to u hrabovského hřbitova. Hrabová se tak stala prvním mimopražským místem, které navštívil Václav Havel – prezident.

A co Havel na hřbitově v Hrabové hledal?

Václav Havel při návštěvě hrabovského hřbitova

Václav Havel při návštěvě hrabovského hřbitova

Vzpomněl si, že právě zde se nachází místo posledního odpočinku jeho přítele, novináře a spisovatele, myslitele a muže, kterého totalitní režim nezlomil, Jaromíra Šavrdy. Chartista a politický vězeň Šavrda se na rozdíl od svého přítele Havla, nedočkal demokracie, a zemřel v roce 1988. V té době mu bylo pouhých pětapadesát let. U hrobu tohoto muže se Václav Havel poklonil a položil kytici. Z toho krátkého zastavení prezidentské kolony se dochovalo jen pár černobílých fotografií Havla v prošívané bundičce s kostkovanou šálou kolem krku. Počasí bylo tenkrát evidentně nevlídné.

Více z převzatého článku Petra Žižky: Hrabovou po stopách Václava Havla, generála Laudona a také básníka Závady

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]