Využijte o víkendu krásného počasí a vyrazte na medvědí česnek

Příroda se probouzí ze zimního spánku a s tím je spojena i doba sběru jednoho z nejoblíbenějších jarních pokladů – medvědího česneku. Medvědí česnek (allium ursinum) je jedlá rostlina z čeledi amarylkovitých, která se vyznačuje výraznou česnekovou chutí a vůní. Je bohatý na vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Foto z roku 2016 | Radomír Orkáč

Foto z roku 2016, hranice Vratimova s Hrabovou | Radomír Orkáč

Proč se sbírá medvědí česnek

Medvědí česnek je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin C, vápník, železo, hořčík a další důležité prvky. Díky těmto vlastnostem působí pozitivně na naše zdraví, posiluje imunitní systém a podporuje trávení.

Kde najdeme medvědí česnek?

Medvědí česnek roste především v listnatých lesích s vlhkým a živným podložím. Obvykle ho najdeme v nížinách, ale i v horských oblastech. Na jaře, když se příroda začíná zelenat, lze snadno rozpoznat lesní porosty pokryté zeleným koberecem mladých listů medvědího česneku.

Jak sbírat medvědí česnek a na co si dát pozor?

Při sběru medvědího česneku je důležité dodržovat určitá pravidla. Sbírejte pouze mladé, zdravé listy, které neobsahují skvrny nebo poškození. Nikdy nesbírejte příliš mnoho listů z jednoho místa, aby nedošlo k narušení přirozené rovnováhy v ekosystému.

 

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]