Hrabovské listy: Ovoce a zelenina – srdcaři z Hrabové

(Hrabovské listy 04/2023, autor: Karla Slívová) Místnost vedle hrabovské Hrušky dlouho zela prázdnotou. Na první pohled atraktivní prostor jakoby byl zakletý, nikdo se v něm dlouho neohřál a nájemníci se střídali jeden za druhým. Poslední firma také dlouho nevydržela a my z Hrabové jsme se pomalu začínali smiřovat s tím, že naše malá Hruška zůstane navždy sama. Jiného názoru však byli manželé Balážovi, kteří si vysnili malou prodejnu s ovocem a zeleninou, a jelikož jsou oba z Hrabové, bylo jasné, kde se začne psát jejich příběh.

Jsou to přesně čtyři roky, co si Markéta s Lukášem otevřeli svůj malý krámek Ovoce a zelenina. Začátky byly těžké, museli si získat důvěru svých zákazníků na malé obci. Na prvním místě je pro ně od počátku kvalita nabízených surovin. „Všechno zboží si vozíme sami. Nejlepší ovoce a zeleninu mají v Olomouci, několikrát týdně jezdíme do tamního skladu a nakupujeme. Je to daleko, ale nechci naše zákazníky šidit na kvalitě,“ popisuje Markéta, zatímco třídí jahody, které jednu po druhé bere do ruky a důkladně prohlíží. Ty, které neodpovídají jejím přísným normám, dá na stranu. „U nás se vám nikdy nemůže stát, že si koupíte zboží a doma zjistíte, že půlka z něho je nahnilá nebo dokonce plesnivá.“ V hlavní sezónu se snaží nabídnout zákazníkům hlavně české produkty.

Spolupracují s malými farmami z okolí, které jim nabízejí prvotřídní zboží, od ředkviček, kedlubnů a žampionů až po rajčata z farmy Bezdínek, které prostě nemají chybu. Zákazníci si jsou vědomi, že lépe nikde nepořídí a pravidelně se k Balážovým vrací: „Paní Markétko, myslete na mě v létě s nakladačkami, budu jich brát více než loni, všechny okurky jsou pryč.“ Ovoce a zeleninu manželé rozvážejí mimo jiné i do naší hrabovské školky, spolupracují také s několika restauracemi, které zásobují svými produkty.

Jelikož „jen tak“ prodávat zeleninu Balážovým nestačilo, rozhodli se rozšířit seznam svých služeb. Začali nabízet ovocné a zeleninové bedýnky, které sami svým zákazníkům rozvážejí. „Po Ostravě rozvážíme 15 bedýnek týdně, každých 14 dní zavážíme 20 bedýnek do Petřvaldu. Jsme schopni vyhovět každému zákazníkovi a klidně obstaráme i artyčok, papáju, vše podle libosti.“ Standardní bedýnka obsahuje však klasickou zeleninu a běžně dostupné ovoce, její cena se pohybuje kolem 600 Kč.

 

Fotky jsou na Google Photos:

 

Novinkou, kterou Markéta s Lukášem nabízejí, je jejich doma s láskou dělaná tlačenka. Asi bude opravdu výjimečná, protože pro ni během našeho hodinového povídání přišlo několik zákaznic. Prý si ji pochvalují i antitlačenkáři, což je určitě ta nejlepší reklama. „Dopředu nás posouvají naši zákazníci, vždy přijdou s nějakým přáním a my jim chceme vyjít vstříc, tak vznikly naše ozdobné mísy a tlačenkový dort.“ Tlačenkový dort nenajdete v žádné cukrárně, ale Lukáš se s tímto úkolem popral znamenitě. „Masová a kreativní práce, to je z velké části zásluha mého manžela, já jsem v těchto činnostech pomocná síla,“ dodává obdivně Markéta. Kromě tlačenkového dortu si na svou oslavu můžete u Balážových objednat bohaté mísy, jak ovocno-zeleninové, tak masovo‐sýrové. Jejich konkrétní složení je samozřejmě na domluvě, ale obdiv vašich hostů je zaručen.

Podnikání zabírá Markétě a Lukášovi veškerý volný čas, mají dvě školou povinné dcery, které si na vytíženost svých rodičů musely zvyknout. „Není každý den růžový a někdy je člověku opravdu těžko, ale naše práce nás na 100 % baví a naplňuje, máme své zákazníky, kteří na nás spoléhají, už kvůli nim to nemůžeme zabalit.“ A v tom spočívá celá podnikatelská filozofie manželů Balážových, myslím, že není co dodat.

Otevřeno:

  • ve všední dny od 7 do 18 hodin.

Kontakty:

Zdroj:

  • Hrabovské listy 03/2023, Karla Slívová
  • Foto: Ilona a Libor Hromádkovi – náhledové foto, Markéta a Lukáš Balážovi – obložené mísy a bedýnky
Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]