Hrabová: Nádoby na olej a tuky

Blíží se období, kdy se v domácnostech častěji než obvykle připravují pokrmy smažením, vařením a pečením. S tím je spojen nárůst spotřeby potravinářského oleje a tuku. Víte, že v Ostravě-Hrabové máme osm kontejnerů určených k likvidaci použitého kuchyňského oleje? Tyto kontejnery mají černou barvu a fialová víka.

Proč třídit?

Je několik důvodů, proč olej nevylévat do odpadu či do koše. Jednak je olej znovupoužitelný jako surovina, především v petrochemickém průmyslu. Jeden vypěstovaný olej je tak použit dvakrát a šetří se půda, voda, ovzduší i další zdroje. Na druhé straně jsou následky, které může mít olej v kanalizaci. Ucpané odpady v domácnosti i v celé kanalizační síti. Problémy v čistírnách odpadních vod i dále v řekách a okolních ekosystémech. Olej je vlastně nebezpečný odpad a v přírodě nemá co dělat.

Co třídit?

Do popelnic na třídění oleje patří veškeré jedlé tuky a oleje. Klasický řepkový nebo slunečnicový, který má v kuchyni každý, také olivový, sójový, palmový, lněný, sezamový – zkrátka jakýkoliv jedlý olej. Stejně tak můžete třídit i tuky jako máslo, sádlo, margaríny, ztužené rostlinné tuky na smažení. To vše můžete v PET lahvi vhodit do naší popelnice. Do těchto popelnic však rozhodně nepatří technické nebo motorové oleje.

Jak třídit?

Olej se do popelnice nepřelévá! Došlo by ke znehodnocení popelnice a navíc by okolí velmi nelibě páchlo. Všechen sesbíraný olej z domácnosti slejte do PET lahve, jakékoliv velikosti. Důležité je, aby byla láhev zcela plná, než ji vyhodíte.

Kde jsou kontejnery na olej?

Na mapě najdete všechna místa, kde můžete využít popelnice na olej s logem projektu Třídím olej. Nenašli jste mezi nimi svou obec? Chybí u vás kontejnery na olej a tuky úplně? Nemáte kam vylít olej z kuchyně nejen ze smažení? Nebo nejste spokojeni s fungováním sběrných nádob na olej? Obraťte se na mě ([email protected]), a nový kontejner může být i u Vás…

Více informací naleznete na tridimolej.cz.

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]