Hrabovské listy: Na zimu jsme připraveni!

(Hrabovské listy 12/2023, autor rozhovoru: Karla Slívová) Na pracovníky technických služeb můžete v ulicích Hrabové narazit v každou denní hodinu. Ráno kontrolují autobusové zastávky, přes den udržují zeleň nebo třeba opravují výtluky na hrabovských cestách. S úderem zimního období jsou ve střehu více než kdy jindy, do terénu jsou připraveni vyjet ve dne v noci, abychom se my mohli ráno bez obav dostat do práce.

Ivo Baron zná v Hrabové každý kout, narodil se tady, a osud tomu chtěl, aby se stal před více než rokem součástí našich technických služeb. O tom, co všechno mají její pracovníci na starosti a jak se chystají na náročnou zimní sezónu, jsme si povídali přímo v jejich sídle, kterému nikdo neřekne jinak než „trafačka“.

Kolik pracovníků je aktuálně zaměstnáno u Technických služeb Ostrava-Hrabová?

Naší mistrovou je paní Eva Davidová, na ni jsou oficiálně směřovány všechny úkoly a požadavky na technické služby. Právě ona je v kontaktu s hrabovským úřadem, zejména s tajemníkem, který na ni deleguje všechny úkoly, které je nutné vyřešit.

Každý všední den v šest hodin ráno se sejdeme u nás na „trafa čce“ a rozdělíme si práci, kterou je třeba za ten den udělat. Nás, zaměstnanců, kteří se pohybují v terénu, je celkem osm a většinou fungujeme ve dvou četách.

Jaké konkrétní činnosti máte na starost?

Jsou práce, které vykonáváme pravidelně, jiné činnosti jsou nárazové. Třikrát týdně kontrolujeme zastávky, vyklízíme koše a také objíždíme všechna kontejnerová stání, kolem kterých se často hromadí harampádí všeho druhu. Některé větší předměty nakládáme a ihned odvážíme do sběrného dvora.

Staráme se o kulturní dům, řešíme zde opravy, také v závislosti na aktuální akci přestavujeme židle a stoly. Na starost máme menší opravy na úřadě, ve školce i ve škole. Renovujeme lavičky, opravujeme výtluky na našich komunikacích. V jarních a letních měsících se věnujeme údržbě zeleně. Nejvíce času nám zabere sekání trávy. Pravidelnou údržbu potřebuje prostor před úřadem, Šídlovec, dost velká zatravněná plocha se nachází mezi ulicemi Bělská a Na Hurtě, dalším rozsáhlým prostorem je „psí loučka“ u Šídlovce. Udržujeme průtok česlem na šídloveckém potoku u naší základní školy, staráme se o hrabovská hřiště a sportoviště. S podzimem již klasicky přichází úklid spadaného listí. Jinak také vylepujeme letáky na vývěsních tabulích, roznášíme (kromě Šídlovce) Hrabovské listy. Na přelomu léta a podzimu přicházejí pěstitelé s jablky, která chtějí moštovat.

Mimoto řešíme náhlé události, kterých je více než dost. Každý týden se ozve někdo z občanů, že narazil na spadlou větev nebo si všiml chybějícího poklopu od kanálu. Snažíme se každému vyjít vstříc a požadavky občanů, když to situace dovolí, řešíme co nejrychleji.

Předpokládám, že samostatnou kapitolou je zimní údržba…

Ano, každé roční období má něco, v letních měsících neustále sekáme trávu. Sotva člověk na jednom konci Hrabové skončí, na druhém může opět začít. V zimě se velká část naší práce točí kolem odklízení sněhu a posypu namrzlých komunikací i chodníků. Technické služby mají za úkol údržbu stezek, zastávek a chodníků. Jedná se sice o nárazovou práci, ale s úderem chladnějšího počasí musíme hlídat předpověď a být připraveni vyjet s naší technikou ve dne v noci. Při jemném sněžení vyjíždíme třeba ve čtyři ráno, když chumelí vytrvale, jsme připraveni vyrazit i o půlnoci tak, aby lidé ráno mohli bezpečně vyjet do práce. Není v našich silách odklidit sníh během pár minut a na všech místech, ale děláme, co můžeme.

Jakou technikou jste na zimní údržbu vybaveni?

Momentálně disponujeme třemi traktory. Jeden nám dorazil před pár dny, takže bude mít letos premiéru. Je vybaven přední radlicí a vzadu sypačem, další traktor má stejnou výbavu. Pak vyjíždíme ještě naším nejmenším traktorem, který má ideální rozměry na užší prostory.

Je technika, kterou disponujete, dostatečná, nebo byste rádi vaši výbavu něčím doplnili?

Jsem vděčný, že máme nový traktor, který bude určitě v nadcházejícím období velkým přínosem. Minulý rok sice napadl sníh o měsíc později než letos, zato s o to větší intenzitou, a my jsme stěží stíhali. Letos jsme o dost lépe vybaveni než loni.

Rádi bychom k novému traktoru doplnili přídavná zařízení, aby byl platný nejen v zimních měsících. Mám na mysli žací zařízení, které by nám pomohlo při sečení trávy, a vlečku za traktor.

Do budoucna by se technickým službám hodila pracovní plošina pro práci ve výškách, pak bychom mohli sami kácet a ořezávat stromy. Současná legislativa nám totiž neumožňuje pracovat z žebříku. Práce ve výškách proto musí vykonávat profesionální firma.

Prostory, ve kterých se naše technické služby nachází, mi přijdou docela stísněné. Vyhovuje vám vaše zázemí?

Většinu času se členové technických služeb pohybují venku, vnitřní prostory jsou dle mého celkem adekvátní. K budově přiléhá garáž, ve které máme uschováno veškeré nářadí a kde je v případě nepřízně počasí prostor na menší opravy či údržbu. Horší je to samozřejmě s venkovními prostory, náš „vozový park“ se pomalu rozrůstá a celoroční pobyt venku traktorům určitě neprospívá. Máme přislíbeno, že jakmile se postaví nová hasičská zbrojnice, budeme moci traktory přesunout do garáží staré hasičárny.

Vzhledem k tomu, že se každý den pohybujete v ulicích Hrabové, určitě můžete zhodnotit, jak jsou na tom naši občané s udržováním pořádku. Já osobně si myslím, že jsme celkem pořádkumilovní.

Ano, musím souhlasit, naši občané si vesměs váží svého okolí a prostředí, ve kterém žijí a snaží se udržovat pořádek. Občas sice žasnu nad tím, co všechno jsou schopni pohodit vedle popelnic, místo toho, aby třeba starou nefunkční televizi odvezli sami do OZA. To jsou však ojedinělé případy. Ruku do ohně bych nedal za ostatní návštěvníky Hrabové. Například podél Domovské občas nalézáme odpadky všeho druhu.

Co vás baví na práci, kterou děláte?

Jsem hrabovský rodák, a proto svou práci beru mimo jiné i jako službu Hrabové, která je mi odjakživa domovem. De facto zvelebuji a starám se o místo, ve kterém žiji celý svůj život. Šestnáct let jsem pracoval ve Vítkovicích jako technolog strojní údržby a zástupce mistra, měl jsem spoustu starostí a pořád jsem dělal pod tlakem. Práce u technických služeb není žádné „leháro“, ale odcházím domů s čistou hlavou a s pocitem dobře vykonané práce.

Děkuji za rozhovor.

Karla Slívová, foto Ilona a Libor Hromádkovi

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]