Deník: Odešel Jiří Neuwirt, známý hrabovský grafik, malíř, ilustrátor a medailér

(15.1. 2024, Deník, Břetislav Uhlář) Smutná zpráva: ve středu 11. ledna odešel do výtvarného nebe známý hrabovský grafik, malíř, ilustrátor, medailér a též pedagog Jiří Neuwirt. Letos v únoru by mu bylo šestasedmdesát let.

Jiří Neuwirt patřil k uznávaným grafikům nejenom české výtvarné scény, ale byl znám i coby tvůrce ex libris. Dokládají to – vedle samostatných výtvarných děl – i ocenění, která obdržel ve své vlasti, ale také v mnoha zemích světa.

Osobnost výtvarné scény

Jiří Neuwirt absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně a po ukončení studií se věnoval také uměleckému kovářství a medailérství. Dlouhá léta pracoval v propagaci Nové huti. Ale nejvýznamnější je jeho individuální tvorba, zejména v oblasti grafiky. Jeho díla vyprávějí s velkým vtipem a sarkasmem o lidské fantazii, proměnlivosti našich tužeb, ale i o slabostech. A navíc je zde všudypřítomná, někdy jemná, lyrická, jindy velmi rafinovaná erotika, často s humorným až ironickým podtextem.

Trafika zavřená, potraviny a lékárna bez klientů. Služby u Liberty skomírají

„Člověk by se měl umět zasmát někdy i sám sobě, když si chce dělat z jiných lidí legraci. Možná i v okamžiku, kdy mu zrovna do smíchu moc není… Samozřejmě, že ono to asi vždy nejde. Mám takový pocit, že dnes se už (zase) vyrojilo tolik ješitných, a sebestředných jedinců, kteří v tomto ohledu mají velké problémy sami se sebou a znechucují život jiným, což je smutné,“ svěřil se autor před časem v rozhovoru pro Moravskoslezský deník.

Nakažlivý humor

Jiří Neuwirt miloval inteligentní humor. Byl někdy hodně sarkastický, sžíravý a s velkou oblibou rád vyprávěl židovské anekdoty. Jakoby jejich moudro často přenášel do motivů svých uměleckých děl. Řadu let působil jako pedagog na Střední umělecké škole v Ostravě. Byl předsedou Výtvarného spolku Nová věc, Unie výtvarníků České republiky, kterou tvořili také akademický malíř Martin Pawera a sochař Pavel Vácha. Bohužel jeho zakládající člen – sochař Jan Gajda – , stejně jako malíř a sochař Ivo Sýkora odešli předčasně do výtvarného nebe.

Dotyky s „člověčinou“ 

Snad každý Neuwirtův obraz je dotykem s úžasnou „člověčinou“. Autor byl vždy tak trochu pábitelem, který ač dospělý,  dovedl nádherně snít a hrát si. Výtvarná činnost mu přinášela určitý pocit naplnění a štěstí. Jak sám říkal, měl radost, když se ozval třeba někdo z Belgie či Portugalska a projevil zájem o jeho grafiku. Jiří Neuwirt má na svém kontě desítky samostatných a kolektivních výstav doma i v zahraničí.

Obnova Městské nemocnice Ostrava. Cena nového projektu je 5,2 miliardy korun

Nedlouho před svou smrtí si udělal, jak sám poznamenal, malou radost. Vytvořil knížečku Benátské ozvěny, která je Neuwirtovým vyznáním městu, jenž si oblíbil. V útlé k publikaci jsou vedle jeho ilustrací (ale též ilustrací jeho dvou vnuček) autorovy básně a fotografie. Odešel významný autor spjatý z Ostravou, svébytný umělec, ilustrátor mnoha knih, tvůrce řady pozoruhodných medailí a citlivý pedagog.

Poslední rozloučení s Jiřím Neuwirtem se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]