Vzpomínka na vynikajícího grafika, malíře a ilustrátora Jiřího Neuwirta

Ve středu 10. ledna odešel do uměleckého nebe známý hrabovský grafik, malíř, ilustrátor, medailér a pedagog Jiří Neuwirt. Letos v únoru by mu bylo 76 let. Pan Neuwirt si nepřál veřejný smuteční obřad, proto se poslední rozloučení odehrálo v nejužším rodinném kruhu.

Vzpomínka na Jiřího Neuwirta na Google Photos:

 

Jeho tvorbu, usilovnou a vynikající práci, znají lidé ze stovek výstav, desítek katalogů, ocenění, autorských knih a projektů. Vystudoval Střední školu uměleckých řemesel v Brně. Po absolvování školy se zabýval uměleckým kovářstvím a medailérstvím. Postupně se jeho zájem zaměřoval stále více na grafiku (užitou i volnou). Aktivní zájem o literaturu ho přivedl k ilustracím a úpravám knih. Dílo Jiřího Neuwirta je zastoupeno v našich a zahraničních galeriích a sbírkách. Sedmnáct let působil jako pedagog na oddělení grafiky Střední umělecké školy v Ostravě a posléze učil na soukromé škole AVE Art v Ostravě grafické techniky a knižní tvorbu.

Desítky hrabovských domácností zdobí jeho umělecký lept s akvatintou našeho kostelíku svaté Kateřiny, který se panu Neuwirtovi stával často předlohou. Málo kdo dnes již ví, že je autorem oficiálního znaku městského obvodu Ostrava-Hrabová a jeho grafika s motivem kostelíku zdobila úvodní stranu Hrabovských listů po dobu více než 15 let. Pro spolek TORALI připravil model pamětní medaile, které plánujeme ve spolupráci s ostatními místními spolky dávat na památku významným občanům Hrabové. Věříme, že se nám podaří v budoucnu nechat tyto medaile vyrobit ve státním podniku Mincovňa Kremnica na Slovensku, což bylo přání pana Neuwirta, když nám vyhotovené sádrové modely předával.

Odešla významná osobnost, svébytný umělec, ilustrátor mnoha knih, tvůrce řady pozoruhodných medailí, citlivý pedagog a skvělý člověk.

Mistře, nechť je vám zem lehká.

Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]