Libor Hromádka: Večer s Jirkou Dědečkem – 22.2. 2024

(Hrabovské listy 02/2024, autor textu: Libor Hromádka) Ve čtvrtek 22. února do kulturního domu zavítá známý český písničkář, spisovatel, básník, scénárista, překladatel a autor četných rozhlasových a televizních pořadů Jiří Dědeček se svoji kytarou, která ho doprovází na pódiích. Své písně vždy doplní humorným slovem.

V mládí se věnoval veslování. V pražském klubu Blesk jezdil na skifu a získal tři zlaté medaile na mistrovství republiky. Do povědomí se ale dostal díky společnému vystupování s Honzou Burianem, kde recitoval svou tvorbu a uváděl jeho písničky. Zde se utvářela jeho cesta ke zpívání. Jak sám Jiří Dědeček říká, inspirací jeho textů je všechno: „Život, láska, smrt. Ono se to za těch pár tisíc let moc nezměnilo, jen úhel pohledu je jiný.“

Kromě zpěvu také tlumočí a překládá z francouzštiny. Přeložil kupříkladu básně a písně Jacquesa Brela, Georgese Brassense a dalších autorů.

Po narození svých dvou dcer se začal věnovat psaní knih pro děti. Spolu se svou ženou Terezou Brdečkovou (dcerou známého scénáristy a režiséra Jiřího Brdečky), českou spisovatelkou, scénáristkou a filmovou publicistkou, vede od roku 2013 rodinné nakladatelství Limonádový Joe.

Jiří Dědeček je členem a místopředsedou českého PEN klubu (PEN klub je elitní mezinárodní organizace literátů, která byla ve dvacátých letech založena v Anglii, nedlouho poté pak i u nás Karlem Čapkem, který byl prvním předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu). Základem činnosti, tehdy jako dnes, je bdění nad svobodou slova, pomoc perzekuovaným a vězněným spisovatelům kdekoli na světě.

Libor Hromádka

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]