Slavíme 720 nebo 750? Tak snad naposledy…

KDO!, KDY! a KDE! tohle napsal? Něco mi říká, že pokud se to podaří někomu najít, vyřeší to veškeré spory…, které se neustále na mě valí a mě už nebaví to každému vysvětlovat zvlášť.

Věřte mi, už mě to opravdu nebaví stále obhajovat něco jen proto, že někteří stále usilují o oslavy 750 let od první písemné zmínky. Přitom měli historici 95 let na to se domluvit! Tak doufám, že až si přečtete tento příspěvek a řádky níže a vyhledáte si, kdo co říká a kdo co píše, tak bude mít jasno, co se slaví a co se má slavit.

Každopádně o tom, jestli slavíme 720 let již jednou mediální komise rozhodla viz zápis z jednání mediální komise 13.10.2016

Martin Slepička seznámil členy s posledními historickými poznatky o vzniku Hrabové. Prozatím nejsou historici sjednoceni. Mediální komise bude nadále prezentovat oslavy jako výročí 720. let od vzniku Hrabové, kdy upozorní i na to, že může na základě nových poznatků dojít ke změně. Stejnou situaci řeší i Rožnov pod Radhoštěm.

Níže uvádím text, jehož autora, kdy a kde to zveřejnil, neznám… a nebo znám? Takže jednou pro vždy – slavíme 720 let od první písemné zmínky a kdo to nechápe, tak už opravdu nevím, jak mu to lépe vysvětlit.

V listině ze dne 2. 8. 1297 vydané olomouckým biskupem Dětřichem a těšínsko-osvětimským knížetem Měškem I. Těšínským si můžeme latinsky přečíst první zmínku o Hrabové ve znění: „Ceterum illud exceptum est communiter et expressum, quod in Grabow, et in Paʐkow, et illic vbique contra bona Barutonis…“ Listina se dodnes nachází v ZA Opava, pobočka Olomouc (dále jen ZAO, pob. Ol.), Arcibiskupství Olomouc, sign. Ela4, inv. č. 939. V minulosti se také vyskytovala mylná interpretace, že první písemná zmínka o Hrabové, která byla (nesprávně) nalezena v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku, pochází z roku 1267; došlo avšak ke zřejmé záměně s vesnicí Hrachovec, jež je dnes součástí města Valašské Meziříčí.

19 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Jen upřesním, uvedený text ze závěru článku naleznete na straně 108 v bodu č. 4 v publikaci „KOSTEL SVATÉ KATEŘINY ALEXANDRIJSKÉ V OSTRAVĚ-HRABOVÉ“, autora Martina Slepičky, vydané koncem roku 2015. Stejného Martina Slepičky, který je o pouhý rok později vášnivým propagátorem 750. výročí první písemné zmínky. Nevím sice, kdy za ten rok prozřel a obrátil svůj názor o 180 stupňů, ale organizátorům oslav značně svazuje ruce, protože nelze udělat logo a propagační předměty k výročí první písemné zmínky, pokud nevíte ke kterému. Je úsměvné, když v rozmezí pouhého roku a půl autor vydá dvě publikace, ve kterých si sám sobě oponuje. Mediální komise se dnes opětovně rozhodla po zachování kontinuity a tradice, a vzhledem k logickým rozporům v nově propagovaném výkladu pro tyto oslavy používat označení 720. výročí a k tlakům na změnu číselného označení aktuálně nepřihlížet. Nyní se tedy snad dočkáme i kroků k propagačním a upomínkovým předmětům.
    Jinak námět pro milovníky konspiračních teorií či signálů shůry: kolikáté výročí by mohla letos slavit obec s přiléhavým poštovním směrovacím číslem 720 00. To nemůže být náhoda 🙂

    • Jan Dvořák říká:

      Každý kdo bádá a chce se dozvědět nová fakta, tak se je dozvídá a může změnit své hypotézy v případech, kde chybí jednoznačné důkazy. Kdo se nechce dozvědět nová fakta, setrvává u dogmat. Kdo přináší lidstvu pokrok, ať posoudí čtenář sám.

      • Radomír Orkáč říká:

        Honzo, jaka nova fakta ted jde? Omlouvam se, ale asi jsem to nepochopil… . Myslis nova fakta 95 let stara?

        • Jan Dvořák říká:

          Názory historiků, o kterých nikdo z nás před 2 lety nevěděl.

          • Radomír Orkáč říká:

            Nize uvedene potvrdilo, ze 95 let stara TEORIE pana Olivy neni pravdiva a Hrabova za toto zaplatila desitky tisic korun (prispevek na publikaci). Pokud trvas na svem, mel by autor ty penize vratit, jak vcera zaznelo na medialni komisi – to neni zert. Asi bys to tedy mel navrhnout na Zastupitelstvu.

            Ja s tim nazorem nesouhlasim, protoze Martin Slepicka odvedl sakra dobry kus prace a ma nejen me diky, ale i muj velky obdiv:

            V minulosti se také vyskytovala mylná interpretace, že první písemná zmínka o Hrabové, která byla (nesprávně) nalezena v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku, pochází z roku 1267; došlo avšak ke zřejmé záměně s vesnicí Hrachovec, jež je dnes součástí města Valašské Meziříčí.

            Ja stale nechapu, o co Ti tedy jde… .

            Ja neznam vetsi odborniky na historii Hrabove, nez je moje sestra, Milan Sliva j.r. a Martin Slepicka. Vsichni tri v poslednim roce tuto 95 let starou TEORII verejne odmitli.

            Vsichni tri si tyto komentare ctou, takze je poprosim, at me opravi, pokud se pletu…

            • Milan Slíva jr. říká:

              Jen upřesním, já tuto teorii a priori veřejně neodmítám. Co odmítám jsou nemalé tlaky na její nepochopitelně překotné zavedení do občanského života, které hodně ztěžovaly přípravy oslav. Vždyť kupříkladu zejména z tohoto důvodu doposud nemáme upomínkové a propagační předměty. V „nové“ teorii vidím příliš mnoho nesrovnalostí a logických lapsů na to, aby se dala bez výhrad a další diskuze přijmout.

  2. Vladimír Petana říká:

    Mně osobně je zcela jedno, zda 720 nebo 750. Každopádně je to jasně hodně dávno i na východ Střední Evropy a my máme příležitost zase po 20ti letech slavit. A slavení je důležité pro vytváření vazeb na místo, sousedy, krajinu apod.
    Jen doufám, že nemáte připraveno překvapení typu “plave celá Hrabová” jako bylo minule v roce 1997.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pane Vlado, nam je samozrejme v principu take jedno, jestli 720 nebo 750, ale nekteri stale tlacili nejen na starostu, ale uz i na me. Dokonce ani nepomohla argumentace, ze nove poznatky jsou stare 95 let.

      Jak pise Milan vyse (minutu pred Vami, takze jste si to nestihl precist), problem je mimo jine i v tom, ze najednou se nemohlo jen tak schvalit logo, jen tak udelat plakat, jen tak rikat co slavime… .

      Mozna po precteni Milanova komentare pochopite, proc jsem to napsal, jak jsem to napsal…, nechci nikoho “ocernovat”, v zadnem pripade! Ja chci uz mit jen klid, protoze se me pta stale hodne lidi.

  3. Martin Slepička říká:

    Přestože jsem momentálně zaneprázdněn studijními povinnostmi, jsem rád, že se i mou zásluhou podařilo za poslední necelé tři roky v Hrabové probudit psaním popularizačních článků zde na hrabova.info a v Hrabovských listech u hrabovských občanů zájem o místní historii, která je podobně jako u jiných obcí bohatá a zajímavá. Historie je pro mne především oblastí historického výzkumu, kterým se při studiu a teď i práci zabývám. Možná se to nezdá, ale psát odborný historický text je docela složitou záležitostí. Co se týče slavení výročí, z mé strany již vše bylo řečeno. Máme demokracii a nemohu nikoho nutit k slavení jakéhokoliv výročí, pokud se mu to nezdá, a už vůbec ne mediální komisi, o jejímž stanovisku vím od minulého roku. Mohu pouze doporučovat na základě toho, jaký historik co tvrdí, co jsem přečetl, případně sám vybádal, to si ale nechám na nějakou vědeckou konferenci, kam to náleží více. Ostatně je to mým úkolem stejně jako se snažit být slušným člověkem. M. Slep.

    • Radomír Orkáč říká:

      Marto, stanovisko tvoji letopisecke komise je jake? Je to nekde v zapisu? Urcite jste se od podzimu o tom bavili, ne?. Kdo jiny nez letopisecka komise by mela rozhodnout…, takze jak jste rozhodli?

      • Milan Slíva jr. říká:

        Nedomnívám se, že by jakákoliv komise měla rozhodnout, ale zaujmout stanovisko měla komise letopisecká určitě již dávno. I mediální komise nerozhodla, která teorie je správná, ale pouze které výročí od první písemné zmínky letos slavíme, což bylo zapotřebí ke krokům vedoucím k úspěšné realizaci oslav tohoto výročí.

    • Karel Nyvlt říká:

      Pane Slepičko, slušný člověk možná jste, ale na mě tak nepůsobíte. Hrajete si na historika, přitom podle toho, jak odkazujete na ostatní, tak to ve mě vzbuzuje dojem, že jen přepisujete to, co někdo již napsal. Četl jste si někdy publikaci 700 let Hrabové? Pan Barcuch tak píše svými slovy své názory, málo kdy něco přepisuje. Vy když napíšete, že je něco milná interpretace a že je výklad nesprávný, tak to není pravda? Ještěže jsem si Vaši publikaci nekoupil, protože bych chtěl peníze zpět! Jen jste si udělal diplomovou práci za peníze ostatních občanů! Připravovaná publikace bude peníze od nás na vaši disertační práci? Kdo publikaci o kostele oponoval? Pokud je ten nahoře text odkazovaný od vás a teď říkáte něco jiného, měl byste vrátit peníze i titul, protože zpochybňujete něco, co jste napsal vlastně nedávno a prošlo to oponenturou. Navic vy tu možnost přímo VYLUČUJETE??? Toto hitorik skutečně nemůže dělat. Jestli se ukáže, že letopisecká komise o tom nejednala, jak asi naznačuje pan Orkáč, tak byste se měl vzdát funkce předsedy, protože to je nepřípustné a tohle si slušný člověk nemůže dovolit. Vaši další publikaci si opět nekoupím, i když jestli to chápu dobře, vy práci hlavně řídíte. Neříkám, že jste špatný člověk, ale podle mě vše děláte pro zviditelnění a pro získání titulu. Omlouvám se za upřímnost, ale kdybyste se nesnažil být slušným člověkem, nenapsal bych.

      • Jiří Slepička říká:

        Pane Nyvlte, mohu potvrdit, že Martin Slepička je slušný člověk, sám jsem ho tak vychovával. Na historika si “nehraje”, má v tomto oboru vysokoškolské vzdělání a výzkumné problematice se cíleně věnuje.
        Podle mne se necháváte unést zjitřenou atmosférou podnícenou diskusí na tomto serveru. Problém vidím v tom, že se směšuje historický výzkum a jeho interpretace s něčím, co bych asi nazval obecní politikou.
        K faktům. Publikace Martina Slepičky o kostele nebyla diplomovou ani podobnou prací. Knihu vydala hrabovská římskokatolická farnost. Setkala se s úspěchem a byla i recenzována, lze doložit.
        Práce letopisecké komise je dle mého hodnocena pozitivně, komise se zodpovídá radě městského obvodu a nikoli panu Orkáčovi.
        Co si koupíte nebo nekoupíte, je Vaše věc. Nicméně Vás upozorňuji na známý fakt, že nemůžete jen tak uvádět o člověku nepravdivé informace, což se Vám dle mého stalo několikrát. Žijeme v právním státě, každý má právo na ochranu osobnosti,takže se podívejte např. na § 49 platného zákona o přestupcích č. 200/1990 Sb.

        • Radomír Orkáč říká:

          Pane Slepicko, ja interpeloval predsedu, Vaseho syna, ktery by mel byt pro nas kontaktem za komisi. Ale dekuji za nazor. Vy odpoved znate, ja taky, takze nema smysl v teto diskuzi pokracovat.

          Od pana Nyvlta se distancuji, jeho nazor je z meho pohledu spatny. Vyhrozovat paragrafem… no nevim, prijde mi to stejne za hranou jako nazory pana Nyvlta.

          Vice nehodlam komentovat. Komentar pana Nyvlta jsem schvalil myslim ja a udelal jsem chybu, za coz se omlouvam. Chtel jsem to napravit, ale teprve ted jsem dorazil na sluzebce k pocitaci.

          Martina jsem ale informoval, ze ten komentar docasne stahneme, nez se nam pan Nyvlt overi. Bohuzel jste reagoval drive, nez jsme to stihli.

      • Martin Slepička říká:

        Dobrý den, jsem rád, že píšete o tom, co vás zajímá, slušným člověkem se snažím být, pokud si budete chtít zajít na pivo, rád Vás pozvu, kontakt na mě Vám předají správci webu, dokonce Vám mohu věnovat mou publikaci o kostele ze svého, jako jsem to udělal Milanu Slívovi a Radku Orkáčovi za jejich pomoc s publikací. Mou publikaci o kostele jsem však psal pro Římskokatolickou farnost Ostrava-Hrabová, která nemá s městským obvodem Hrabová nic společného. Recenzenty byli Mgr. Zdeněk Kravar, Ph.D. a PhDr. Jiří Jung, Ph.D. Recenzní posudky si můžete přečíst zde: https://www.hrabova.info/2015/11/08/recenzni-posudek-kostel-svate-kateriny-alexandrijske-v-ostrave-hrabove/, https://www.hrabova.info/2015/11/13/recenzni-posudek-ii-kostel-svate-kateriny-alexandrijske-v-ostrave-hrabove/. Každý člověk má právo na své názory, žádná komise se nemůže usnést nad historickým výzkumem. Dle mého názoru mají historii zkoumat historici a ne politici, neboť poté slouží historie pouze k politickým zájmům, stejně jako tomu bylo v období protektorátu a komunistické nesvobody. Možná to nevíte, ale já nejsem členem žádné politické strany. Všechny své články a publikace píši s nejlepším vědomím a svědomím, nikoli však proto, abych se zviditelňoval, ale abych udělal lidem radost. Žádná má publikace nebyla a nebude žádnou vysokoškolskou kvalifikační prací, prozatím jsem napsal pouze tuto práci (http://theses.cz/id/1zpjny?info=1;isshlret=ikonografi%C3%AD%3B;zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Dikonografie%20c%C3%ADrkevn%C3%ADch%20otc%C5%AF%26start%3D1), tématem mé magisterské práce je ikonografie sv. Jeronýma, doktorské studium nestuduji a tudíž disertační práci nepíši. Svých 89 článků, z drtivé většiny historických a jeden o přírodě, zde na hrabova.info jsem psal zdarma a z dobré vůle, určitě tam naleznete spoustu chyb. Již zde nic psát nebudu a ani číst, neboť na to nemám čas.

  4. Petr Novák říká:

    Slavíme 720 let! Jiné oficiální stanovisko neznám a dohady,odhady atd nechme pro další generace.

    • Jan Dvořák říká:

      Zdá se tedy, že pan Novák coby fundovaný historik spor rozhodl. Celá diskuse o tom, který orgán obce má hlasováním rozhodnout o tom jak probíhala historie je přitom naprosto absurdní. Místo toho, abychom se zeptali nezávislého odborníka (tzn. takového, který se k tomu dosud nikdy nevyjadřoval, ale má určité znalosti o regionu) a jeho názor respektovali (protože je opravdu jedno zda 720 nebo 750, neboť obojí je hodně), tak se tady raději veřejně pranýřuje ten, kdo má na věc jiný “politický” názor než je ten vedením Hrabové považovaný za oficiální a tedy jediný správný. Když takto řešíme takovou drobnost, tak významnější věci budeme řešit občanskou válkou?

      • Milan Slíva jr. říká:

        Pane Dvořáku, případné kroky v žádném případě nesmí být důsledkem pouze dotazu na jediného historika, jelikož i jeho názor bude pouze subjektivním názorem jedince a je jedno kolik titulů má před a za jménem. Případná změna musí být výsledkem širokého konsensu historiků, podloženého nezvratitelnými fakty.
        Kdyby bylo na tuto novou teorii poukazováno, tak je to záhodno, nic bych nenamítal a naopak to vítal. Ale jedná se zejména o agresivní způsob okamžitého prosazování nové teorie bez ohledu na námitky, a to nejen ze strany Martina Slepičky, tak i dalších zúčastněných, jeho otce a vás nevyjímaje. Mám v živé paměti vaše protesty o tom, že rada podepisuje sponzorské smlouvy na 720. výročí. V žádném případě se nejednalo o nějakou „akademickou“ diskuzi, ale o tvrdé prosazování, bez ohledu na nutné kroky v zájmu oslav. Celá věc mne natolik znechutila, že si nepřeji, abych byl jako osoba jakkoliv spojován s připravovanou publikací o Hrabové, což jsem Martinovi Slepičkovi důrazně sdělil. Takže někomu, kdo jen přilévá olej do ohně, smířlivé pindy o občanské válce nevěřím ani zbla. To co předvádíte, v žádném případě není konstruktivní opozice, ale pouze snaha o sebezviditelňování.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Upozorneni: Diskuze se ubira, dle meho nazoru spatnym smerem a bude ve vecernich hodinach ukoncena.

[email protected] [email protected]