Starosta neomluven

Je téměř jisté, že mé názory nebude mnoho lidí akceptovat, ale přeci jen se i tak pokusím sepsat několik odstavců k zamyšlení.

Dlouhodobě poukazuji na to, že se v Hrabové porušuje Jednací řád Zastupitelstva. Rovněž i zákon o obcích je u nás pravděpodobně (opakovaně) porušován, protože zápis nebývá uložen na sekretariátu k nahlédnutí. V neposlední řadě není u některých zveřejněných dokumentů ani respektován zákon na ochranu osobních údajů.

V Hrabové je pravděpodobně porušován zákon o obcích i v případě neřešení podnětů nebo jejich neřešení v zákonné lhůtě. O vysvětlení postupu úřadu se pokusila vedoucí odboru Ing. Faicová, které by se možná dalo interpretovat takto: Od minulých voleb na podzim 2014 musíme dodržovat zákony a úředníci nemají bohužel čas řešit všechno. Nemyslete si, oni zde nesedí “na prdeli”. Spíše než reakci na porušování několika zákonů chápu její sdělení jako podnět starostovi, radě a tajemníkovi – je nás málo, potřebujeme, aby nás bylo více. Jen mě zaráží, že úřad reálně zvažuje, že převezme agendu bytů od realitky pod sebe a o cca 240 bytů se bude pečovat prostřednictvím našich úředníků s posílením o tuším 1.5 pracovního úvazku.

Připomeňme si, jak na Zastupitelstvu vysvětloval pan starosta podnět, který se týkal zveřejňování zápisu na webu obce: Mé postřehy ze včerejšího jednání zastupitelstva:

Je v jednacím řádu termín pro zveřejnění zápisu z jednání zastupitelstva? Není! Tak, pane Orkáči, o co Vám jde?

Co se píše v jednacím řádu jsem již psal ve svém článku Zápisy ze Zastupitelstva:

Zápis se vyhotovuje do 10 dnů po skončení zasedání zastupitelstva městského obvodu a podepisují jej starosta (předsedající) a určení ověřovatelé. Zápis je uložen na sekretariátu starosty k nahlédnutí a po podpisu zveřejněn bez zbytečného odkladu anonymizovaný na webových stránkách ÚMOb Hrabová.

Termín zveřejňování zápisu není v jednacím řádu pregnantně definován, ale přečtěte si velmi pěkný komentář na téma “bez zbytečného odkladu“.

Skutečně existují důvody proč ještě nebyl zápis, dokonce ani do dalšího jednání zastupitelů, zveřejněn? Budu sice fabulovat, ale jeden zde možná skutečně existuje – starosta pravděpodobně nechce mít nikde veřejně vystavenou informaci o jeho neomluvené absenci. Milan Slíva zaznamenal vyjádření starosty na Zastupitelstvu ve svém článku takto:

Následně byl starosta zastupitelem Dvořákem dotázán na jeho zákonem uloženou povinnost účastnit se jednání zastupitelstva a jeho minulou neomluvenou nepřítomnost na jednání. Starosta se omluvil a dál se o tom odmítl bavit. Na dotazy ostatních zastupitelů sdělil, že se jednalo o závažný rodinný důvod, který blíže neupřesnil. V dnešní době mobilních telefonů je absence omluvy před započetím zastupitelstva, na které se nemůže zastupitel dostavit, nepochopitelná.

Pokud je zápis správně sepsán, musí se v něm přeci nacházet informace, že Mgr. Naď nebyl řádně omluven. Mimochodem, je to ale skutečně první případ neomluvené absence starosty?

Jak jsem zmínil již na Zastupitelstvu, doma mě učili, že se mám srovnávat vždy s lepšími a nikoliv s horšími. Otázkou je, jak dlouho se bude moci úřad ještě srovnávat s horšími. Odpověď možná někteří tuší… minimálně do voleb! Před volbami, podle mého názoru, vyvstanou opačné preference současných představitelů obce ve srovnávání s ostatními – víme co zlepšit, jinde to dělají lépe a my to taky v příštím volebním období chceme dělat lépe. Proč to tak nejde dělat již nyní, je mi záhadou. Možná je snažší říkat, že něco nejde, než to rovnou udělat lépe. Snad v Hrabové nenastane to, co velmi dávno prohlásil Platón:

“Nakonec vám budou vládnou ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.”

4 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    Nejméně v jednom případě, který je velmi okatý, vidím pane Orkáči, ve fungování úřadu pořádné rezervy.
    Tajemník neustále něco nestíhá. Jedním z důvodů a pravděpodobně jsem uhodila hřebíček na hlavičku, může být jeho velmi častá nepřítomnost na pracovišti.
    Jak se na toto dívají ostatní úředníci, kteří nejsou až tak zadobře se starostou a jsou opravdu přetěžováni? Je jim to příjemné? Necítí se podvedeni a nevadí jim to?

    Zde by se dalo okamžitě ušetřit zkrácením pracovního úvazku tajemníkovi.
    A ušetřené místo by bylo v otevřeném výběrovém řízení nabídnuto schopné osobě s odpovídající kvalifikací.

    Jsem zásadně proti navyšování stavu úředníků ve státní zprávě, už tak je neuvěřitelně zkostnatělá a nabubřelá.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Je mozne, ze nespravne interpretuji slova od pani Faicove. Mozna si skutecne postezovala na to, ze nestihaji, protoze musi od podzimu dodrzovat zakon a obcane v minulosti po nich takove “veci” proste nepozadovali. Mozna skutecne nechce jako vedouci odboru dalsiho noveho cloveka.

    Nema vyznam bojovat s tim, jestli vytvorit nove pracovni misto nebo nevytvorit. Dobry manazer (zde to ma byt tajemnik/starosta) musi vedet, kdo ma kde rezervy a jestli je skutecne novy uvazek potreba.

    Nemyslim si totiz, ze by podnety mely polevit. Co jsem mel moznost nahlasit nebyly radoby podnety a v minulosti se to proste prehlizelo. Hrabova je plna odpadku a odpadkove hospodari je u nas naprosto spatne reseno. Nebo je to novy problem, ktery vznikl po volbach 2014? To, ze jsou pravdepodobne porusovany hned tri zakony, to je vec, kterou v Hrabove nikdo nikdy nehlidal.

    Cozpak nerikal starosta, ze podnety ohledne webu mame hlasit mistostarostovi? Nerikal snad starosta, ze kontaktni misto pro nahlaseni skladky a odpadu je tajemnik? Nerikal ted na zastupitelstvu tajemnik, ze proti podomovnimu prodeji nemohl urad zakrocit, protoze jim to nikdo nenahlasil?

    Abych to zrekapituloval, vedeni obce chce, at se hlasi podnety, ale pak bojuji s tim, ze je obec zatezovana. Je to podle me kocourkov a je potreba s tim neco udelat.

    Jeste si dovolim reagovat na Vas nazor, pani Tomisova. Pokud je to potreba, rozhodne nejsem proti navysovani uredniku. Pravdou je, ze zatizeni byt mohou, ale zde se vyplati drzet znameho… dvakrat mer, jednou rez.

  3. Šárka Tomisová říká:

    Pokud by se v Hrabové něco výrazně změnilo k lepšímu,
    zvýšený počet pracovníků úřadu by mi ani tak nevadil.
    Vadil by mi ale, pokud by úřad pracoval stejně a vše zůstalo status quo.

    Máme zde již navýšení veřejnoprospěšných pracovníků a jak píšete Vy, Hrabová se topí v odpadcích.
    Nemyslím si, že by ti lidé nechtěli pracovat, jsem přesvědčená, že většina ano, ale jsou špatně vedeni.

    A tak je to myslím na úřadě se vším, chce to prostě dobrého manažera, kterého hrabovský úřad zoufale postrádá.

  4. Miroslav Houžvička říká:

    Zapojím se do diskuze-i když můj názor je přednášen na zastupitelstvu v diskuzi.
    Dobrý manažer na úřadě chybí- do těchto voleb se to tolerovalo a v podstatě to nikomu nevadilo. V současné době se konečně začíná něco dít- což vadí těm, kteří byli zvyklí na svůj systém práce, která vyhovuje jim a né občanům. Vše nové je zbytečnost a přiznání člověka, že se mu nelíbí zákon a proto ho neplní, další ,že to co po něm chce občan, tak neumí, resp. nestíhá a jeho práci musí dělat podřízení-to je k zamyšlení- je úřad s o c i á l k a?????
    Práce a papírování přibývá-informovanosti občanů na webu a v Hrabovských listech ubývá, tak nezbývá než využívat “106”, dokud nebude na úřadě osoba, která to bude umět prezentovat(informace) pro veřejnost. Názor jednoho velitele(víc jich není)ono to vyšumí a občané za 2 měsíce zapomenou, stojí za zaznamenání. Škoda, že se v té době nedělal záznam.Z výroků představitelů obce by šla vydat humorná kniha. UVĚDOMUJÍ SI, ŽE JE VOLILI OBČANÉ A JIM JSOU ZODPOVĚDNI !!! Volby jsou v nedohlednu, ale i velitel pro velmi špatnou reprezentaci(nejen pro to)může být odvolán předčasně. Stačí většina zastupitelstva a i oni časem prokouknou…Vždyť to jak je hodnocena Hrabová padá i na jejich vrub.

[email protected] [email protected]