Zápis z přípravy občasníku – 16. 10. 2015

Zápis ze schůzky k hrabovskému občasníku č. 1
konané dne 16. 10. 2015

Přítomni:

  • Poláčkovi, Holiš S., Slavík V., Houžvička M., Šumbera J., Orkáč R., Slíva M., Orkáčová J. (přisla později)
Osobně se omluvili:
  • Žižka P., Kročková V., Rundt B., Kosela L., Trávníček I., Chupatý B., Tomisová Š., Orkáč M., Novák P., Dvořák J.
Místo a čas:
  • Restaurace U Lípy v 17 hod.

Předchozí zápis:

Proběhla volba grafických návrhů:
  • Mnoho občanů vyslovilo přání, aby se občasník odlišoval od HL i po grafické stránce. Tomu nasvědčoval i výsledek online hlasování na webu Hrabová.Info.
  • Hlasováním všech přítomných se na setkání rozhodlo o modré variantě – 5 hlasů pro modrou výplň, 3 hlasy pro čistý rámeček. Ohledně grafického návrhu padlo rozhodnutí, že se Milan Slíva (autor všech grafických návrhů) pokusí zpátky zakomponovat nápis občané občanům.
Poznámky:
  • K článku Rok od voleb by bylo vhodné dodat fotky jednotlivých představitelů. ČSSD již text dodala, Změna, Ostravak a KSČM – článek dodají, ODS a KDU-ČSL zatím nevíme.
  • Pan Šumbera napíše článek o komisích a výborech (úloha, smysl, zodpovědnost).
  • Pana Žižku poprosíme, jestli do svého úvodního článku bude schopen zakomponovat přání k Vánocům.
  • Panu tajemníkovi Strnišťovi bychom neměli pouze poděkovat, ale požádáme ho i o krátký rozhovor (pan Orkáč). Stejně tak i paní Kelnarovou oslovíme (pan Šumbera) a požádáme ji o pár vět do občasníku.
  • Paní Poláčková se pokusí napsat článek o kočkách. Z jejich rodinného domu se stává útulek a situace je potřeba řešit minimálně osvětou ostatních občanů.
  • Pan Slíva připraví článek o Prodloužené Mostní.
  • Pan Orkáč pošle panu Houžvičkovi již existující rozhovor s ředitelem ZŠ ke korektuře.
  • Jelikož zatím není jasné, kolik se podaří od občanů vybrat peněz, rozhodne se o počtu stránek (8/12) až po uzávěrce.
  • Ozval se nám pan Kosela a souhlasí s rozhovorem. Orkáč na Hrabová.Info zveřejní formulář pro pokládání dotazů.

Petr Žižka před schůzí napsal:

  • Bylo by dobré požádat pana starostu o nějaký pěkný úvodní textík. Takový kratičký přátelský text o tom, jak je fajn, že občané v Hrabové našli energii a čas a sílu udělat něco nového a vytvořit zpravodaj o životě v obci.
    • Ostatní se shodli na tom, že starostu oslovíme a požádáme ho o úvodní textík.
  • Bylo by dobré, kdyby obtahy stránek byly hotovy natolik včas, abychom se mohli nad nimi sejít a probrat je, případně dodělat.
  • Ostatní se shodli prozatím alespoň na oblastech:
    • Úvodní strana – Kateřinská pouť a rozhovor s farářem.
    • Politika, komise a výbory
    • Historie Hrabové
    • Rozhovory
    • Život v Hrabové, život v obci
    • Kalendář akcí (poslední strana)
  • Určitě bychom se měli neustále ptát lidí na názor na to konkrétní téma – na každé stránce by měl být odkaz – třeba spodní linka a v ní věta: “Co si o myslíte vy, občané Hrabové? Dejte nám vědět, napište na …
  • Zpravodaj by měl mít nějakou jasnou dramaturgii – právě proto, aby to nebyl jen soubor toho, co kdo napíše, ale aby to mělo jakousi režii, aby tam bylo od všeho něco, ale zároveň, aby to nebylo, jako když kočička s pejskem vařili dort a vše to naházeli do jedné formy. Prostě, aby tam bylo něco vážného, ale také něco příjemného. Něco historického, ale zase něco trendového. Aby tam byly věci servisní (kde, kdy, kdo co), ale taky věci, nad kterými je dobré se zamyslet.
  • Hezká hlavní fotka je základ toho, aby to lidi, až to vezmou do ruky, měli chuť číst. Hodně bych pracoval s výherci té pravidelné fotosoutěže – kdysi jsme měli podobnou fotosoutěž z naší krajské MF DNES – já to vymyslel, oslovoval jsem lidi a pak jsme to vybírali, hodnotili a vždy tu vítěznou fotku dali na titulní fotku. Mělo to velký ohlas.

Zapsal: Orkáč

33 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    Dovolím si zopakovat svou poznámku z 15.10. k titulku “Zápis z přípravy občasníku”.Cituji: Není zřejmé, zda v úvodním článku bude zmínka o tom,proč časopis vychází, jaké si vydavatelé kladou cíle, zdali bude možná spolupráce s veřejností,a jakou formou, proč pro informování občanů nestačí HL.Taková stručná a výstižná informace. Dále doporučuji více informací o Hrabova.info, nejlépe zveřejněním článku R. Orkáče “Rok života Hrabova.info z 11.10. Možná, že někteří občané nemají o existenci tohoto webu tušení a budou vděčni za tuto zprávu”.
    Nejsem si jist, zda tato má poznámka byla redaktory občasníku zaregistrována.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Uvodni clanek bude psat profesional Petr Zizka, ktery duvody vzniku obcasniku zna, ale co presne napise, to nechame na nem.

    To, ze jsem to zminil na schuzce doklada strucny zapis vyse:
    “Pana Žižku poprosíme, jestli do svého úvodního článku bude schopen zakomponovat přání k Vánocům.”

    Vas dotaz v zapisu zodpovezen je, pocitame s tim:
    “zdali bude možná spolupráce s veřejností,a jakou formou”

    Vyse zapsano:
    “Určitě bychom se měli neustále ptát lidí na názor na to konkrétní téma – na každé stránce by měl být odkaz – třeba spodní linka a v ní věta: „Co si o myslíte vy, občané Hrabové? Dejte nám vědět, napište na …”

  3. Martin Slepička říká:

    Doufám, že se na vydání občasníku najde dost peněz, neboť je to jistě prospěšná věc takto podle mého názoru prostě lépe informovat občany o jejich bezprostředním okolí, kde žijí. Za mě by se ale měly spíše ještě zlepšit a rozšířit Hrabovské listy, neboť mají nejen potřebné finanční zázemí.

    Místní zastupitelstvo by na příštím zasedání s trochou dobré vůle pro dobro občanů a de facto i pro své vlastní jistě souhlasilo, neboť jsou to většinou uvědomělí (P. Balušek, P. Novák, L. Lyčka), chytří (R. Naď, I. Trávníček, A. Strnišťová), zkušení (B. Chlupatý, B. Rundt, J. Dvořák, V. Petana, M. Orkáč, M. Pospěch) i nově progresivní (J. Šumbera, V. Kopitzová, K. Hrabovská) lidé. Nejsem si jist, zda by někdo mohl s čistým svědomím hlasovat proti či se alibisticky zdržet.

    Z logických důvodů nemohu akceptovat situaci, kdy občané musí na vlastní náklady vydávat Hrabovský občasník, za normální a do budoucna zdravou.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Marto, tohle jiz tady ale preci jednou bylo, ne?

    “Za mě by se ale měly spíše ještě zlepšit a rozšířit Hrabovské listy, neboť mají nejen potřebné finanční zázemí. Místní zastupitelstvo by na příštím zasedání s trochou dobré vůle pro dobro občanů a de facto i pro své vlastní jistě souhlasilo..”

    Pravdepodobne jen nenasli ani tu trosku dobre vule a misto toho, aby se neco vyresilo, tak se redakcni rada rozpadla nakonec cela. Ted uz si to ridi starosta sam a oficialne.

    Souhlasim, ze je naprosto silene, ze obcane musi davat ze sveho penize na obcasnik, ale jinak to proste u nas nejde.

  5. Vladimír Slavík říká:

    Musím ocenit roztřídění zastupitelů do 4 škatulek na uvědomělé, chytré, zkušené a nově progresivní. Pan Slepička má výborné pozorovací schopnosti. Ty hodiny,strávené na zasedáních zastupitelstva vydávají své ovoce.
    Pokud jde o rozšíření kapacity HL, je současný neudržitelný stav výsledkem špatné taktiky opozičních zastupitelů. Prozatím nikdo nevymyslel postup, jak o tom (třeba o přechodu na měsíčník) nechat na zastupitelstvu hlasovat. Stejně jako pan Slepička jsem přesvědčen o kladném výsledku. Je na čase, aby se tak stalo.
    Podpořil jsem i finančně vydávání občasníku mimo jiné proto, aby vynikla absurdní situace, kdy občané na vlastní náklady napravují v oblasti informací chyby veřejné správy.

    • Radomír Orkáč říká:

      V cem je pan Lycka uvedomely? V tom, ze nechodi na Zastupitelstvo? V cem je pan Pospech zkuseny? V tom ze za CELY rok rekl jedinou vetu – smrad se neda merit?

      Co ma zastupitelstvo spolecneho s Hrabovskymi listy? Je to produkt Rady a Radou zrizene redakcni rady. Opravte me, pokud se pletu, ale co to je za hloupost, ze je neco spatnou taktikou opozicnich zastupitelu..?

      Prave opozicni zastupitele chteli neco resit. Nebo chcete tvrdit opak? Cozpak VSICHNI opozicni zastupitele nechteli osvobodit Hrabovske listy a zvedli ruku? Podivejte se do svych skatulek a reknete mi, proc napr. v teto veci patri kdo do jake tabulky? Chytry starosta je chytry, protoze nehlasoval pro navrh, aby se tak nezbavil sve nadvlady? Petr Novak hlasoval proti navrhu proc? Proc se Petr Balusek zdrzel hlasovani?

      Mimochodem, jediny opozicni zastupitel Honza Sumbera, ktery byl v redakcni rade, tak (se mnou) prosazoval, aby HL byly mesicnik. Nakonec jsme se vsichni v rade dohodli, ze se o tom pobavime na konci letosniho roku.

      Neexistovaly zapisy, presto se muzete podivat sem:
      http://www.hrabova.info/2015/07/21/jednani-redakcni-rady-20-7-2015/
      “Orkáč: Navrhnul, aby byly HL měsíčníkem. Celá redakční rada se nakonec shodla nad tím, že dle předchozích domluv počkáme na konec roku.”

      Jak to dopadlo asi vite. Redakcni radu nemame a ridi si to (a vzdy ridil) sam starosta.

      Chapu Martina Slepicu i Vas pane Slaviku, ze potrebujete projevit sve takticke schopnosti a vyuziti metody cukr a bic, ale je to k nicemu.

      • Martin Slepička říká:

        Já jsem stejně jako pan Slavík přesvědčen o kladném výsledku opakovaného hlasování o Hrabovských listech. Doufám, že některý ze zastupitelů navrhne hlasování o tom, aby byly Hrabovské listy vydávány jedenkrát měsíčně, aby byl počet stránek navýšen na 12 či 16 apod., dále by se měla zřídit třeba početnější redakční rada (výbor) HL složená ze zástupců politických stran, samozřejmě dle výsledků voleb. Uvědomělí, chytří a zkušení zastupitelé z řad ODS a KDU-ČSL by si měli uvědomit, že vydávání informačního občasníku občany na vlastní náklady je nehoráznost a hloupost, de facto to není normální. Zde je potřeba se zastydět.

        Jinak zastupitelé jsou např. zkušení a uvědomělí, neboť prošli řádnými demokratickými volbami a občané jej zvolili za své zástupce a to třeba již mnohokrát, tudíž museli veřejně prokázat své schopnosti.

        • Radomír Orkáč říká:

          “Já jsem stejně jako pan Slavík přesvědčen o kladném výsledku opakovaného hlasování o Hrabovských listech.”

          Kolik ze tech opakovani ma byt?
          Co se ze se od minule zmenilo?
          Kdo to ma ted navrhnout a vyjednavat?

          Proc ma nekdo bojovat za neco, co by melo byt NAPROSTO samozrejme!?

          • Martin Slepička říká:

            Nenormální situace by měla být napravována na každém zastupitelstvu a to kýmkoliv ze zastupitelů. Pokud to však nelze, měl by kdokoliv ze zastupitelů navrhnout příspěvek městského obvodu Hrabová na vydávání Hrabovského občasníku ve výši potřebné pro vydání.

            • Radomír Orkáč říká:

              Kdyz jsi byl schopen sestavit skatulky zastupitelu, mozna bys mel napsat, kdo bude stale dokola resit tyto nenormalni situace.

              Kdo to ma tedy navrhnout a co se za jeden mesic zmenilo?

              Jen pripomenu, ze ani na minulem Zastupitelstvu se o tom nemelo jednat standardni cestou, protoze to starosta zamerne nechtel dat do programu.

              Proboha, proc ma zastupitelstvo resit pocet stranek nebo cetnost vydavani? Je to na redakcni rade!

      • Šárka Tomisová říká:

        Radní Prospěch náhodou řekl za celý rok věty dvě.

        Ta druhá byla na minulém zastupitelstvu:

        JA CHCI PŘESTAVKU

        Kdykoli si na to vzpomenu, musím se zasmát, připomělo mi to totiž slova a mimiku nápadníka Marfušky z Mrazíka –

        NASTĚNKU CHCI ZA ŽENU

        Není nad zkušeného radního s hodnotným VLASTNÍM NÁZOREM.

  6. Šárka Tomisová říká:

    Já jsem hlavně zvědavá na “textík” našeho uvědomělého, chytrého a zkušeného starosty, od něhož neočekávám žádný progres, týkající se normálního fungování Hrabovských listů.

    Co takhle je přejmenovat na Starostův propagační občasník či Radní tendenční zpravodaj?

    • Radomír Orkáč říká:

      Pani Tomisova, verejnost nevi, ze jsem starostu pozadal o kratky textik do obcasniku. Bohuzel ho ted stavite do role, ze bude za toho spatneho, pokud neco nenapise. Je na kazdem z nas, zda-li chce neco do obcasniku napsat, tohle kritizovat nesmime.

      Co se tyka prejmenovani HL, tak v ciste hypoteticke rovine to je dobry napad, stejne to je jediny clovek, kdo ted muze komunikovat s sefredaktorem, protoze nemame zadnou redakcni radu.

      • Šárka Tomisová říká:

        Vycházela jsem z – viz. výše

        Petr Žižka před schůzí napsal:

        Bylo by dobré požádat pana starostu o nějaký pěkný úvodní textík. Takový kratičký přátelský text o tom, jak je fajn, že občané v Hrabové našli energii a čas a sílu udělat něco nového a vytvořit zpravodaj o životě v obci.
        Ostatní se shodli na tom, že starostu oslovíme a požádáme ho o úvodní textík.

        Já to vůbec nestavím do roviny, že bude za špatného, když něco nenapíše, bylo to mylně pochopeno.

        Jenom si prostě myslím, že má na to celé Hrabovské listí, které je placeno z našich daní a kde se může prezentovat do aleluja.

        A pokud byl požádán o krátký text do našeho nového občasníku, je to na jeho osobním rozhodnutí, přirozeně, s tím jsem s Vámi zajedno.

        • Radomír Orkáč říká:

          Pani Tomisova, omlouvam se, beru zpet!

          On ten obcasnik me stoji nervy, jeste navic, kdyz ma byt spravedlivy a nekonfliktni. Lide mi pisou, proc tak a proc ne onak, proc to prozrazujeme a proc ne.

          Neuvedomil jsem si, ze jsme byli tak transparentni a dali do zapisu vse:) Jen tak je to totiz spravne.

          Jeste jednou se tedy omlouvam.

  7. Vladimír Slavík říká:

    Oceńuji u Martina Slepičky kvalitu jeho logického uvažování ve věci, že zastupitel má větší možnosti, jak běžný občan. Viz můj článek v HN z 22.6. 2105 s názvem “Všichni občané jsou si rovni, ale někteří rovnější”. Běžný občan,(příkladě V.Slavík nebo R.Orkáč)může oprávněně remcat,obvykle zbytečně, ale zastupitel má právo rozhodnout.Je to tak správné, zastupitel nemluví poute za sebe, ale cca za 1000 občanů, kteří si ho zvolili jako svého mluvčího.

    • Radomír Orkáč říká:

      Jsem rad, ze se Vam libi, jak za Vas Vasi zastupitele hlasovali v tom o cem tady piseme – Hrabovske listy.

      Ja osobne jsem napriklad Petru Novakovi za to pekne podekoval.

  8. Martin Slepička říká:

    Jelikož již nemohu odpovídat v textu pro přílišný počet odpovědí, tak odpovím zde dole na R. Orkáče.

    “Kdyz jsi byl schopen sestavit skatulky zastupitelu, mozna bys mel napsat, kdo bude stale dokola resit tyto nenormalni situace. Kdo to ma tedy navrhnout a co se za jeden mesic zmenilo? Jen pripomenu, ze ani na minulem Zastupitelstvu se o tom nemelo jednat standardni cestou, protoze to starosta zamerne nechtel dat do programu. Proboha, proc ma zastupitelstvo resit pocet stranek nebo cetnost vydavani? Je to na redakcni rade!”

    Stále dokola může řešit tyto nenormální situace kdokoliv ze zastupitelů, koaličních a opět i opozičních, i když všichni jsme, jak jsi mnohokrát říkal, sousedé, kteří by se měli chovat slušně.

    Třeba se změnilo mnohé a třeba někdo může po měsíci změnit názor, třeba se může někomu též rozsvítit, třeba však také ne.

    A proč má zastupitelstvo řešit počet stránek nebo četnost vydávání? No to je vcelku jednoduché, neboť zastupitelstvo jmenuje a odvolává vedení obce, radu apod., a je tak zodpovědné za to, že neexistuje či nefunguje redakční rada Hrabovských listů, která by se měla o tyto věci starat.

    • Radomír Orkáč říká:

      Takze kdo konkretne ma opet pravdepodobne ztracet cas a predlozit navrh, aby redakcni rada byla zrizena Zastupitelstvem? Kdo konkretne? Muze to udelat kterykoliv zastupitel, ale nemel by to udelat nekdo z koalice?

      Martine, omlouvam se, ale nemas pravdu. Zastupitelstvo o poctu stranek a cetnosti vydavani nema skutecne rozhodovat. Dokazes si predstavit, na zaklade ceho se maji vubec rozhodovat?

      Pak je tady navic zadrhel i v zakone. Rada obce může rovněž zřídit své orgány, tyto se ex lege označují jako komise. Tyto orgány mají funkci iniciativní a poradní, nikoliv tedy kontrolní. Svá stanoviska a náměty předkládají zmíněné komise výhradně svému zřizovateli tedy !!!radě obce!!!

      • Martin Slepička říká:

        Ano, měl by to udělat někdo z koalice, ale pravděpodobně to neudělá, tudíž by to měl udělat někdo z opozice. Pokud chceš kdo konkrétně, tak např. V. Petana, J. Dvořák, M. Orkáč, K. Hrabovská, J. Šumbera či V. Kopitzová. (postupoval jsem podle toho, kdo jak sedí na zastupitelstvu, zleva doprava)

        Ano, zastupitelstvo o počtu stránek a četnosti vydávání nemá skutečně rozhodovat. Nicméně nenormální situace vyžaduje nenormální činy a zastupitelstvo jmenuje a odvolává starostu, místostarostu a členy rady, tudíž je zodpovědné za tristní status quo, kdy hrabovští občané musejí financovat z vlastních zdrojů, určených např. pro manželku a děti, Hrabovský občasník. Nevím, jak lze do budoucna obstát před svým svědomím a před voliči.

        • Radomír Orkáč říká:

          Oprav me, pokud se pletu, ale co brani starostovi na pristi jednani navrhnout bod, ktery uz jednou projednavali? Opozice k tomu neni vubec potreba, naopak koalice je ta, co ma rozhodovat.

          Opozice to navrhla nyni jiz podruhe. Poprve to bylo na ustavujicim jednani z ust Honzy Dvoraka.

        • Martin Slepička říká:

          Možná se najde někdo z koaličních zastupitelů (např. M. Pospěch, I. Trávníček, R. Naď, L. Lyčka, A. Strnišťová, P. Novák, B. Chlupatý, P. Balušek či B. Rundt), kterému nebude tato tristní situace vyhovovat. Rád bych se nechal mile překvapit. Situaci, ve které si hrabovští občané musí zajišťovat vlastní informovanost za vlastní peníze či čas, ačkoli z jejich daní jdou nemalé finanční prostředky, nemohu pokládat za normální.

  9. Vladimír Slavík říká:

    Velice zajímavá diskuse, mimo jiné o zodpovědnosti a úloze zastupitelů. To vše díky Hrabova.info a jeho tvůrci a provozovateli Radimovi Orkáčovi, který tomu věnuje mnoho času, kterého obdivuji a kterého si velice vážím. Nicméně, z některými jeho argumenty nesouhlasím.
    Třeba dnes v 6.42 hod napsal: Co má zastupitelstvo společného s Hrabovskými listy? Je to produkt rady a radou zřízené redakční rady.
    Opět má jednoduchá logika: Zastupitelstvo má větší váhu a může radě nařídit, co je momentálně pro blaho obce potřebné. Rada je výkonný orgán a musí to respektovat.Pokud zastupitelstvo rozhodne, ře Hrabovské listy budou dejme tomu od roku 2016 vycházet měsíčně, rada “sklapne kufry” a rozhodnutí zastupitelstva musí respektovat. Nebo je to jinak? Rád se nechám poučit.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Slavíku, v optimálně fungujícím zastupitelstvu by Váš předpoklad byl pravdivý. Zastupitelstvo může radě cokoliv nařídit, ale musí se na tom většinově shodnout. To v našem zastupitelstvu, opírajícího se o přeběhlíka a KDU-ČSL bez vlastního názoru, možné v současné době není. Člověk by řekl, že jste s podzimem slezl z nějakého stromu a jednání zastupitelstev se nikdy neúčastnil. Docela bych tomu věřil, kdybych na těch zastupitelstvech neseděl vedle Vás. Dokud pan starosta bude přesvědčen, že kdo vyhrál volby, ten po dobu volebního období Hrabovské listy vlastní a kdy zbytek koalice působí dojmem, že nemá vlastní názor, je naděje na změnu minimální. Musím však zdůraznit, že napsané o koalici se netýká pana Rundta.

      To co tady předvádíte, stavějíc se do role nechápavého naivního občana je možná nějaký svérázný způsob „nastavování zdrcadla“ a neumělý pokus rozhýbat občany k nějaké aktivitě, ale dnešní doba pro to má lepší výraz, i když anglicismus – trolling. A Radek by měl myslet na základní poučku pro tento případ: „Nekrmte trolly“. 😉

  10. Vladimír Slavík říká:

    Pane Milane Slívo, mohu Vás ve vší úctě ujistit, že jsem s podzimem neslezl se stromu a nesnažím se svými neumělými pokusy rozhýbat občany k nějaké aktivitě.
    Také si myslím, že nejsm troll, tj. “amonymní účastník diskusních blogů, který záměrně zasílá urážlivé příspěvky k citlivým tématům nebo jinak ruší věcnou diskusi”. Velice dbám na to, abych byl objektivní a nikoho neurážel.

    • Martin Slepička říká:

      Zásadně odmítám zařazení pana Slavíka ke Trollům. Cituji z wikipedie: “Trollové nejčastěji žijí v horách, číhají podél cest, anebo se skrývají pod mosty. Jsou velcí, velmi silní, ovládají primitivní škodlivá kouzla a většinou požírají lidi, zvířata i lesní plody. Troll je jednoduchý až hloupý, ale jsou i chytré typy.” 🙂

      • Milan Slíva jr. říká:

        Není troll jako troll. Ja myslím konkrétně trolla internetového, pro kterého popis na wikipedii naleznete také, konkrétně zde:

        https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_%28internet%29

        • Martin Slepička říká:

          Milý pane Slívo, já jsem si dělal legraci nejen pro Vaše pobavení. Vím, že pan Slavík “nečíhá podél cest a neovládá primitivní škodlivá kouzla”.

          • Milan Slíva jr. říká:

            To jste mne uklidnil. My celý den zavření u počítačů v objetí jejich mihotavého světla, ke kterým se jen obtížně prodírá venkovní světlo škvírami žaluzií, roztřeseni ze zdejších diskuzí a v nejnevhodnější chvíli se vybavujících dojmů z proběhlých zastupitelstvech, máloco tušíme, co se děje v Hrabové po setmění a snadno můžeme podlehnout bludům.
            Já už rozmrazoval doma borůvky, že je při nejbližší příležitosti nabídnu panu Slavíkovi, abych zjistil, zda je ten druh živící se lesním ovocem a dokonce zvažoval, že si od sousedů tajně vypůjčím kočku, abych ověřil i případné příslušenství k druhé kategorii, kterou bych ještě byl ochoten tolerovat. Pokud by ho bobule i Líza nechaly chladným, tak bych bral s hrůzou v očích úprkem nohy na ramena. Teď musím jít hledat na internetu, zda jednou rozmražené borůvky lze znovu zamrazit a pak pustit sousedovic kočku. Doufám, že to v stále přetrvávajícím roztřesení nepopletu, protože manželce bych kočku v mrazáku těžko vysvětloval. Borůvky na terase bych vysvětlil rejsky táhnoucími na zimu z Beskyd, ale ta kočka …

            Jinak děkuji za odlehčení 🙂

            • Martin Slepička říká:

              Určitě jste se též zasmál, to je potřeba si přiznat. Teď již se cítím jako troll (internetový).

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Vladimíre Slavíku, účelově jste odstřihl počátek definice trolla, aby bylo jasné, že Vy jím být nemůžete, protože nejste anonymní.

      Celá definice je:

      Troll je v internetovém slangu obvykle anonymní účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který zasílá záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům, jejichž hlavním smyslem je vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě nebo jinak narušit normální, věcnou diskusi. Činnost trolla bývá v internetovém diskurzu nazývána trollingem či trollováním.

      Vy sice možná dnešní diskuzi shledáváte jako zajímavou, ale ja na ní nic zajímavého nevidím. Nic nového nepřinesla, jenom se dokola omílá již mnohokráte napsané a Váš utopicko idealistický pohled halený v demokratickém hávu ve mne vzbuzuje pocit zoufalství.

      • Radomír Orkáč říká:

        Vubec mi to nedela radost, ale musim priznat, ze i mne to pripada, ze je tahle diskuze vyvolana naprosto umele a zbytecne.

        To, ze opozice a obcane delaji maximum musi byt naprosto jasne uz jen podle toho, ze zastupitelstvo u nas v male obci trva i 8 hodin bez “promluveni” koalice (mimo starostu).

        Je totiz zajimave, ze kdyz tady opozice nebyla a kdyz se obcane vubec nezajimali, byli nekteri zastupitele doma po nekolika desitkach minut.

        Obzvlaste me mrzi i to, kdyz vse musim napsat jako reakci na odpovedi cloveka, ktereho si nepopsatelne vazim a ktereho povazuji za otce angazovanosti v Hrabove.

        • Martin Slepička říká:

          Já nejsem přesvědčen o zbytečnosti této diskuze. Naivně si myslím, že je stále možné věci změnit a to i třeba vyjádřením svého názoru zde na hrabova.info, neboť je čten i de facto všemi zastupiteli obce. Taktéž se mi nelíbí označování pana Slavíka, který pro naši obec také mnoho vykonal, za trolla, což jsem se snažil trochu odlehčit.

          Třeba by se mi líbilo, kdyby se zastupitelstvo usneslo na menším finančním příspěvku na občasník, neboť nepokládám za normální situaci, kdy se hrabovští občané po stovkách skládají z vlastních peněz, určených na zaplacení nájmů a pro rodiny, na vydání něčeho užitečného pro Hrabovou. Můj vyjádřený názor nepovažuji za plevel v diskuzi apod.

[email protected] [email protected]