Táhneme za jeden provaz?

Volby do zastupitelstev obcí se kvapem blíží a není možné si nevšimnout “tlaků”, které se již pomalu ale jistě začínají “projevovat”. Něco přes rok před volbami vznikla Facebooková skupina kolem Martina Slepičky, která poměrně nevybíravě a násilně “přidávala” ostatní občany Hrabové mezi své členy.

Jelikož si členové (správci) této “svobodné” skupiny s názvem Ostrava-Hrabová mou osobu “svobodně” a dětinsky blokují již od samotného začátku, vlastně ani nevím, co se tam děje. Nutno přiznat, že mě to moc netrápí, protože tu a tam se ke mně dostane stížnost od vážených lidí na to, jak se mohl ten či onen ve skupině objevit, nebo proč tam je obsah z oblasti mimo Hrabovou a že to toho či onoho otravuje a jak ze skupiny odejít…

Mně osobně si stačí všímat, kdo koho zde na Hrabová.Info v komentářích a lajcích podporuje a není možné si nevšimnout skupiny lidí kolem rodiny Slepičkových, Poláčkových a Gromnicových, která je mimo jiné shodou náhod hlavním strůjcem oné Facebookové skupiny. Neoficiální skupina Ostrava-Hrabová, kde “údajně” valná většina obsahu je sdílených odjinud a netýká se Hrabové. Že by jako přednáška o Hrabové, která byla ve skutečnosti o Paskovském panství, kam Hrabová spadala? To se již nedozvím… přední řada z besedy se vyjádřila, že beseda byla k věci a ostatní mlčí… nebo radši jeli do divadla.

Zkusím to napsat i jinak… když pořádá jakákoliv komise (kulturní, mediální, letopisecká, pro děti a mládež) nějakou akci, komu běžný občan děkuje, když ho akce oslovila, zaujala či pobavila? Zastupitelstvu? Radě? Starostovi? Předsedkyni/předsedovi? A nebo, dle mého názoru správně, každému, kdo se na akci podílel?

Co třeba Hrabovské listy? Komu děkovat, že máme nejlepší radniční periodikum v dalekém okolí? Petru Žižkovi? Zajisté, bez něj by nikdy nebyly takové, jaké je známe! Ale co Honza Šumbera, který bouchl do stolu a řekl – tak takhle ne a odešel z redakční rady, aby ukázal jaká tam panovala atmosféra? A co Milan Slíva? Bez něj by Hrabovské listy nebyly také! Komu děkovat? Petrovi, Honzovi, nebo celé komisi? Nebo starostovi, že dal na občany a konečně něco s listy udělal – domluvil se s Petrem Žižkou?

Jan Dvořák
Beseda byla skvělá a Martinovi Slepičkovi patří veliký dík!

Rostislav Gromnica
Přednáška byla výborná a k věci. Děkuji M. Slepičkovi a těším se na další podobné setkání s odborníky.

Miroslav Poláček
Děkuji panu Bc.Martinovi Slepičkovi za zorganizování přednášky a panu PhDr.Janu Sahebovi Ph.D. za výborně zpracované téma….

Nebo…

Pavla Svobodová
Dobrý den. Podařilo se mi dostat vstupenky na divadelní představení. Po té jsem si přečetla Hrabovské listy a bohužel zjistila, že v tento den se koná beseda o hrabovské historii. Škoda. Jistě bude o tuto besedu zájem, ale mohlo být i více účastníků.
I tak chválím práci kulturní komise a jsem jim za ni vděčná.
Svobodová.

Andrea
Dobrý den, naprosto souhlasím s panem Okráčem, protože mít dvě akce za peníze obce v jeden den, je proti občanům! Dala jsem přednost divadlu a děkuji kulturní komisi za to, že na nás myslí. Divadlo bylo úžasné. AS

Co takhle mít svou skupinu, ale názory psát do té oficiální od obce nebo na “nesvobodné” Hrabová.Info? Máme svobodu slova, naštěstí! Tak proč ne…

Rostislav Gromnica (FB obce)
Bylo to povedené, chce to více takových zajímavých přednášek.

Rostislav Gromnica (Hrabová.Info)
Přednáška byla výborná a k věci. Děkuji M. Slepičkovi a těším se na další podobné setkání s odborníky.

Martin Slepička (FB obce)
Ahoj Rosťo, jsem rád, že se Ti přednáška líbila, byl jsem opravdu překvapen, že přišlo tolik lidí. Byť je asi fakt, že u nás v Hrabové zájem o místní historii asi opravdu je, když na mou přednášku o kostele přišlo 34 lidí a 500 ks publikace Historie obce Hrabová “zmizelo” snad ještě v listopadu (MOb Hrabová chystá možná též nějaký dotisk). Jinak letos v let. komisi plánujeme celkem 4 přednášky historiků (http://ostrava-hrabova.cz/assets/File.ashx?id_org=81220…), snad vyjde příští přednáška s diskuzí i o dnes už trochu zapomenutém hrabovském rodáku a básníkovi Vilému Závadovi, pokud ji schválí rada a vše se podaří domluvit, to je to nejhorší, protože se Hrabovou moc historiků dosud přeci jen nezabývalo (někteří nevěděli, kde leží Hrabová :-)), alespoň ne těch neamatérských, aby tam byla nějaká záruka odbornosti a připravenosti. Zdraví Martin Slepička

P.S. Můžeme spolu zajít na pivo.

Může si předseda letopisecké komise dovolit sdílet zavádějící článek pana Slavíka, který kritizuje náš sociální odbor? Může… ! Může předseda stavební komise kritizovat starostu a informace, které mu poskytují úředníci? Může… !

Přál bych každému, kdo kritizuje obec, starostu, komise, spolupracovat s Vlaďkou Kopitzovou, Radkou Baluškovou nebo Honzou Šumberou… (předsedové komisí). Každý, člen je s nimi spokojen, proč asi;-)???

Za poslední týden jsem slyšel od pěti lidí pochvalu na účet Milana Slívy, jak zametá s Honzou Dvořákem v komentářích. Smutné na tom je, že k tomu musí vůbec docházet a že se musíme starosty nebo úředníků v Hrabové zastávat. Nebo, že se dozvídám, jak je letopisecká komise úplně mimo… .

Upřímně by mě zajímalo, kam by Hrabová směřovala, kdyby ji řídil Martin Slepička, pan Poláček, někdo z Gromnicových, Honza Dvořák, paní Šárka Tomisová. Dokázali by to? Půjdou do voleb, aby je lidé zvolili a ukázali nám, jak to tady má a bude za rok dva vypadat? Manželé Poláčkovi již za vedením ČSSD byli;-)

Jak vezmeme úřednicím 60 Kč stravenku (narážka na kritiku pana Slavíka), budeme mít levnější propustky (narážka na pana Slavíka, paní Tomisovou, pana Poláčka)? Méně/více parkovacích míst, chceme přeci mít zelenou Hrabovou, nebo ne (Martin Slepička, Šárka Tomisová)? Nemá smysl pokračovat… . Lidé mají říct, když jsou nespokojení, ale jak to, že jsou nespokojení stále stejní lidé? Nebo proč stále stejní lidé neumí s ostatními spolupracovat v zájmu obce a občanů, ne zájmu svého?

V Hrabové to už někdy šlo až za hranice slušnosti – postříkané auto symbolem ženského přirození, navážení do rodin, zdravotního stavu, osobní zviditelňování na úkor těch, kteří “makají” nejvíce nebo těch, kteří se nemohou bránit (senioři, úředníci, …).

Jednou odměnu zastupitelům snížíme a pak zase přiznáme, že jsou finančně podhodnoceni… . Co na tom, že plat odborníka se nedá srovnat s platem starosty obce naší velikosti, takže se odborníci na tuto pozici nikdy nebudou hrnout!

A tak tady žijeme… a táhneme za jeden provaz. Bohužel každý za jiný konec… . Možná se oni kritici zařadí na kandidátky politických stran a my můžeme ukázat, jak si jejich “nezištné” aktivity vážíme. Určitě si zaslouží dostat šanci! Začít rok před volbami je nejvyšší čas… besedy, kritika, návrhy…

 

3 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Režim, který se uchyluje k praktikám jako cenzura či urážení svých kritiků, to činí proto, že ví, že díky svým skutkům by se jinak u moci neměl šanci udržet. Kde není co kritizovat, nejsou kritici.

  2. Šárka Tomisová říká:

    Radku,
    já bych snesla všechno, ale navážet se do pana Slavíka mi připadá ubohé. Já si tohoto skromného starého pána neskutečně vážím a smekám nad jeho rozhledem.
    I pro Vás byl přece inspirací, nebo ne?
    Mimochodem… dnes má narozeniny…

    • Radomír Orkáč říká:

      Paní Šárko,

      respektuji Váš pohled, že se jedná o navážení, nicméně ja osobně to vidím tak, že se zastávám těch, kteří se jinak neozvou… senioři, úředníci, pořadatelé ostatních akcí…

      Odpovězte si sama… proč vystoupila na besedě paní Bollogová ze sociálního odboru… Pak možná pochopíte, proč se ohrazuji proti tomu, jak je úřad prezentován na blogu pana Slavíka.

      To, že má narozeniny, pochopitelně vím…, loni mi to nevyšlo osobně, ale předloni jsem mu byl přát osobně, čili v době, kdy ještě nebyl na FB, aby to ostatním Facebook připomněl.

      Pana Slavíka si vážím, ale jeho útoky na úřad jsou prostě za hranou!

[email protected] [email protected]