Reakce na “Diskuzi o Hrabové roku 2040”

Po mnoha měsících, kdy se reinkarnoval původní Klub přátel Hrabové, se konečně objevil na blogu pana Slavíka “první” článek, který není pouhým životopisem “nových členů”. Autorem článku “Diskuse o Hrabové roku 2040” je pan Gromnica mladší a každému doporučuji, aby si ho přečetl.

Pominu-li, že pan Gromnica nenapsal jedinou svou představu ohledně budoucnosti Hrabové, je jeho článek jen lacinou kritikou a křičením do tmy. Pokusím se udělat rozbor onoho článku, přestože si myslím, že po přečtení oněch “keců” si musel každý rozumný člověk názor již udělat…

Ze srovnání rozvoje a vybavenosti okolních obcí a městských částí Hrabová nevychází vůbec dobře. Nemáme kulturní dům, školka je v dezolátním stavu, prostory pro lékařskou péči jsou nevyhovující, stejně jako parkování na Šídlovci. Chybí sportovní hala. Ale chybí i základní věci jako je kanalizace na jižním konci Hrabové nebo kvalitní internetové připojení. Zjednodušeně řečeno zatímco jinde staví a investují, my sekáme trávu. A to vše i přes nadstandardní příjmy z průmyslové zóny. Snad alespoň předimenzovanou dopravu pomůže řešit město Ostrava, od kterého se někteří zastupitelé chtějí odtrhnout.

Začnu od konce… Co udělal magistrát pro zlepšení situace s dopravou na Paskovské ulici? Nic, vůbec nic. Dokonce nám tady nasměroval dopravu formou objížďky kvůli opravovanému mostu na Rudné ulici.

Co se týče kulturního domu/sálu, školky a sportovní haly. Na žádné schůzce jsem pana Gromnicu neviděl a to schůzek bylo poměrně hodně. Kolik práce v této věci odvedly komise, sokolníci, zastupitelé a ostatní lidé, kteří chtěli pomoci? Byly to stovky hodin, mnoho najezděných kilometrů a spousta sepsaných textů. Pan Gromnica o tom všem píše, jakoby to byl seznam dárků, které chce dítě po Ježíškovi. Jenže dítě, jak všichni víme, neřeší spoustu věcí, pouze napíše, co chce… a čeká na Štědrý den.

Křičet, že na jihu Hrabové není kanalizace, to se křičí již dlouho a není to nic nového. Když se nesmí kopnout do Paskovské, je pak těžké cokoliv v této oblasti dělat. I když pravdou je, že nic není nemožné a příprava začít mohla již dávno.

Co je pro mě ještě více zarážející, že představitelé politických stran a sdružení v Hrabové nemají ani rozumnou a reálnou vizi do budoucna. Petrem Žižkou byli osloveni představitelé ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Ostravaka, Změny a Hrabova.info, aby své představy a plány prezentovali čtenářům Hrabovských listů. Z nepochopitelných důvodů se pozapomnělo například na skutečného patriota a šéfredaktora Hrabovských novin Vladimíra Slavíka, který se tímto tématem opakovaně zabýval.

Pan Slavík nejenže nemá patent na rozum a často píše nesmysly jen proto, aby se zastal přátel reinkarnovaného klubu, ale již opakovaně prostor v HL dostal. Člověk, který přichází s kritikou ostatních názorů by měl přijít nejprve především se svou vizí… což pan Gromnica neudělal.

Pročítám příspěvek Pavla Žižky. To opravdu potřebujeme jen cyklostezky a cyklistický areál? A ještě ve vzácné oblasti Pilíků? To je za ČSSD skutečně vše?

Nemohu mluvit za ČSSD a ani za Pavla Žižku, ale vyslovit svá přání rozhodně nezasluhuje kritiku. Navíc jak Pavel píše… “je to mým snem”.

Následuje jízda na kole pana Chlupatého. Nejdříve představitel KDU-ČSL zapomněl na platný územní plán těchto prostor. Takže krásné jezero nebude, v těchto místech bude Jižní tangenta. Ale to by měl přeci vědět! A co se Pilíků osetých místními rybáři týká, je vidět, že pan Chlupatý už mnoho let Hrabovou na kole nejel.

I pan Chlupatý především píše o snu a ve snech je možné vše. Doporučuji panu Gromnicovi číst články až do konce, protože právě proto pod svou vizi napsal pan Chlupatý dovětek… “Sen nebo budoucnost?”. Pan Gromnica očividně žádné sny nemá a z toho co píše on sám usuzuji, že v Hrabové nežije, pouze přežívá. Nevím, kdo to kdy napsal nebo řekl, ale zde se to hodí… “Kdo nemá sny, nemá za čím jít”.

Překvapilo mě i přání Libora Pilcha (Ostravak), aby v Hrabové zase jezdily tramvaje. Pokud vím, v Hrabové nikdy nebylo tak husté pokrytí MHD jako v současné době. Takže již tak přetíženou dopravu v Hrabové bych určitě dále nezahušťoval. Nehledě na to, kolik zeleně by zase bylo zalito betonem při stavbě nové tratě.

Důvod, proč vlastně píšu tento rozbor je to, že chci něco ocitovat a musím to udělat právě zde. Moc by mě zajímalo, jak by byl pan Gromnica překvapený z názoru svého otce… 24.3.2017 10:15:29, MUDr. Rostislav Gromnica, Ph.D., Hrabovské desatero: “3. Zvážení obnovení tramvajové dopravy do Hrabové (po bývalé trase č.1 ev.7)”.

Z mého pohledu je však nejvíce zarážející představa pánů Chlupatého a Slívy o blahobytu Hrabové jako samostatné obce, nikoliv městského obvodu. Mají tito lidé představu, co vše by to obnášelo? Co vše bychom museli hradit, spravovat, stavět a rekonstruovat z vlastních zdrojů? Nemají. Kde jsem už ale podobnou ztřeštěnost slyšel? Už si vzpomínám, od zastupitele KSČM Milana Orkáče. Zvláštní propojení. Upřímně doufám, že KDU-ČSL postaví na kandidátku na podzim kompetentnější a perspektivnější kandidáty na zastupitele.

Co je špatného na tom, že lidé (a to nejen výše zmínění) volají po diskuzi nad “pro a proti” odtržení Hrabové od Ostravy? Pod Ostravu nepatří Vratimov, Paskov, Žabeň, Václavovice a všechny tyto okolní obce prosperují, takže v čem je vlastně problém? Možná v tom, že s tímto nápadem přišel nezávislý kandidát v zastupitelstvu… . Možná, že pan Gromnica nechodí na akce typu Hravá Hrabová, kinematograf a nebo fotbalové či jiné zábavy. Ty jsou pro letošek magistrátem jednoduše zakázány a nám nezbývá než chodit na vesnické zábavy mimo Ostravu.

Na závěr bych rád dodal, že opět nepadlo ve vizích významných občanů ani slůvko k bytové problematice na Šídlovci. Nikde není zmíněna nezbytná privatizace bytů do rukou stávajících nájemníků. Bytový fond je starý přes 80 let, bude potřebovat obrovské výdaje na renovace, rozvody, nové střechy, okna, dveře, zateplení a pokud se byty alespoň částečně nezprivatizují, nebude mít Hrabová finance ani na králičí boudu.

Pan Slavík stál u předchozích privatizací bytů… prodaly se jich stovky a kam se peníze poděly? To neví ani pan Slavík… .

Jak jsem psal v úvodu, každý by si měl udělat na článek názor sám…

15 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Nemyslím, že je pro Hrabovou dobrý boj někoho proti někomu, ale určitě je dobré, když zaznívají různé myšlenky a proto mi to nedá se k jednotlivým věcem nevyjádřit.
    Pokud se týče popisu současného stavu Hrabové, tak si myslím, že pan Gromnica má víceméně pravdu a jen realistickým vnímáním současnosti můžeme stav v budoucnu zlepšit.
    Tomu, že Petr Žižka oslovuje politické subjekty v zastupitelstvu, můžeme být jen rádi – to před jeho nástupem do funkce šéfredaktora bylo nemyslitelným snem. A je dobře, že občas osloví i někoho navíc, ostatně už dal vícekrát prostor i panu Slavíkovi.
    Pokud se týká článku Pavla Žižky, tak to není opravdu vše, co ČSSD chce, ale každý má své osobní priority a rozhodně zlepšování infrastruktury pro cyklistickou dopravu je to, co hrabovská ČSSD vždy prosazovala, prosazuje a bude prosazovat. Ankety v Hrabovských listech by asi byly poněkud fádní, kdyby všichni napsali “chceme kulturák, školku, halu a aby vše fungovalo”. A ti, co nemají žádný osobní názor, nemají v zastupitelstvu co dělat.
    U Pilíků visí tabulka, že je obhospodařují rybáři z Paskova, takže názor pana Chlupatého vůbec není “mimo”. A bez rybníku by Hrabová nebyla Hrabovou.
    Musím říct, že mně podpora myšlenky tramvaje od pana Pilcha potěšila, protože právě já jsem toto v pracovní skupině navrhl. Obnova tramvaje v původní trase už není možná, ale obsloužit tramvají Šídlovec, Tesco a průmyslovou zónu by vzhledem k počtu cestujících smysluplné bylo. Bohužel však právě hnutí Ostravak, které již několik let má na starosti dopravu v Ostravě, pro tuto myšlenku neudělalo nic a tak její možná trasa je stále více komplikována novými stavbami.
    Pokud se týká bytového fondu, tak peníze z privatizace se rozhodně nerozkradly, nýbrž investovaly do modernizace obecního bytového fondu, jehož stav zdaleka není katastrofální.
    A na závěr ještě zmínku k úvahám o odtržení Hrabové od Ostravy. Samozřejmě má Radek pravdu s kritikou nesmyslného zákazu kulturních akcí po 22. hodině prosazeného vedením města. Samozřejmě je také pravdou, že magistrátu můžeme “poděkovat” za ucpanou Hrabovou vlivem jejich nedomyšleného souhlasu s úplným uzavřením Rudné. Ano, má plnou pravdu i jeden člen vedení našeho obvodu, že vedení města prosazuje jen ptákoviny a kašle na potřebné věci (jako je třeba by-pass na rondelu u Makra). Ale proto se ještě nemusíme odtrhávat od Ostravy – stačí do zastupitelstva města v nadcházejících volbách navolit jiné, rozumné, lidi z jiných stran, než které dnes našemu městu vládnou, kteří budou naslouchat tomu, co lidi v obvodech trápí. Určitě je potřeba dát také za pravdu našemu starostovi v tom, že je nemyslitelné odtrhávat se od Ostravy, když nemáme dokončenou kanalizaci – i on totiž chápe, že takovouto stamiliónovou akci samostatná obec ze svého rozpočtu nedokáže postavit.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Bylo by bláhové si myslet, že by Hrabová mohla uhradit kanalizaci jednorázově jako položku svého rozpočtu. Na to však existují úvěry. Hrabová má aktiva, které z ní dělají důvěryhodný subjekt pro jeho případné získání. Vždyť i většina občanů staví své domy nějakou formou dlouhodobějšího financování a není na tom nic divného. Naopak bych bral setrvávání pod městem jen z důvodu, že nám postaví kanalizaci a začít uvažovat o odtržení až potom, jako docela nefér vůči městu. V současné době tvoří jistou složku příjmu Hrabové pouze daň z nemovitostí a místní poplatky. Přičemž nastavení indexů pro daň z nemovitostí také není v její kompetenci. Pro nějaké dlouhodobější plánování a úvěrování je nutné znát co nepřesněji své budoucí příjmy a mandatorní výdaje. V co nejdelším horizontu, což samostatnost Hrabové zajistí mnohem lépe. Není tajemstvím, že by některé jiné ostravské obvody rády viděly změnu financování obvodů ze strany města. Možná se nakonec ukáže, že zůstávat v podrůčí města bude pro Hrabovou a její občany nakonec výhodnější, ale to není důvod k tomu, nevědět, co by bylo pro samostatnou obec přínosem, co ztrátou a jaká by byla výsledná bilance. Samostatnost obce není tabu, pro správná rozhodnutí je zapotřebí znát důsledky různých variant a ne pouze držet nastavený směr a nedívat se vlevo a vpravo.

      • Jan Dvořák říká:

        Žít na dluh je ošidné a jsou obce, které na to doplatily. S neférovostí v případě kanalizace souhlasím, ale neférovost by byla už v tom, že podstatným zdrojem příjmu Hrabové je daň z nemovitostí v průmyslové zóně, která se vybudovala z peněz města (výkupy pozemků, příprava, výstavba infrastruktury). Určitě by ale bylo správné, kdyby obvody mohly ovlivnit výši daně z nemovitostí na svém území a rozhodovat si o vyhláškách na svém území, což mimochodem za dřívějších vedení města platilo.
        Vždy je jakýkoliv subjekt silnější, je-li součástí většího celku. Neplatí, že když se rozdělíme, budeme mít všeho dvakrát více, jak se kdysi v roce 1992 zpívalo v jedné písničce. Ale souhlasím, že být v postavení Protektorátu ve Velkoněmecké říši asi bylo, mírnými slovy, poněkud méně “výhodné” než být třeba kantonem ve Švýcarské konfederaci. Naštěstí my ale ten větší celek můžeme ovlivnit, tak to ve volbách udělejme!

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pokud se nepletu, většinu pozemků ve stávající průmyslové zóně vykupoval přímo CTPark a na většině byl investorem přímo on, nikoliv město, takže zde bych takové výčitky vůči městu neměl. Také mám dojem, že Hrabované trpěním zápachu z Bremba platí za toto dostatečně velkou daň. Také je něco jiného, dělat dluhy a vědět, že je nebudu moc splácet a něco jiného je půjčit si po pečlivém uvážení, zajištěn budoucími přijmy, v zájmu dalšího rozvoje obce a zlepšování kvality života občanů.

          • Jan Dvořák říká:

            Myslím, že i CTP získal pozemky od města, ale nemusím si to pamatovat dobře. Každopádně v zóně však není jen CTP.
            Brembo dostalo povolení s podmínkou od města, že nebude zápachem obtěžovat obyvatele, a tuto podmínku dokonce zpočátku dodržovalo. Když dnes vidí, že na ně netlačí ani vedení našeho obvodu, tak se podle toho chovají.

    • Jan Šumbera říká:

      Jen na vysvětlenou co je těch několik let starosti o dopravu. Radní p. Semerák (Ostravak) řídí dopravu v Ostravě 3 roky – MHD se modernizuje (platby ve vozech kartou, nové tramvaje), je čistější a bezpečnější (asistenti přepravy)…
      ČSSD se “staralo” o dopravu v Ostravě v několika předchozích volebních obdobích (i na začátku tohoto). “Dědictvím” této péče je např. to, že zhruba třetina účetnictví DPO je stále na policii ČR….

      • Jan Dvořák říká:

        Nevím kde jste přišel na to, že účetnictví DPO je na PČR, ale každopádně bych vám doporučoval informovat se, kdy DPO rozhodl o zavedení platby bankovní kartou – pan Semerák se o to “zasloužil” akorát tím, že lidi, kteří o tom rozhodli, vyházel. Že DPO nekupoval před nástupem pana Semeráka tramvaje, to si můžete vykládat maximálně na vašich schůzích – stačí se podívat na inventární stav vozového parku DPO. Taktovka Ostravaka se projevuje akorát tím, že DPO není schopen vypravit až měsíce tu tramvaje, tu trolejbusy – což si předtím za dobu existence DPO,a.s. absolutně nikdo nedovolil. Údajně čistá a bezpečná vozidla jsou cestujícímu houby platná, když nejedou.

  2. Šárka Tomisová říká:

    Pobavil mě článek o pražském D(em)olínkovi,

    protože mi připomíná naše “vizionáře a stavitele”
    “předvolebních vzdušných zámků” z úřadu.

    Určitě existují výjimky, kdy by i někdo z komory inženýrů navrhl kvalitní a krásnou stavbu, aniž by k tomu potřeboval někoho z komory architektů, nebo někoho z památkového ústavu. Ale praxe ze staveb především na menších obcích ukazuje, že to tak nedopadne prakticky nikdy. Výsledky dnes stavěných škol a náměstí je až na pár výjimek většinou tragédie. A ty vyzdvihované výjimky snad vždy vzešly z veřejné archetiktonické soutěže. Které vypsalo osvícené zastupitelstvo obce. Zatímco ten šedý průměr, nebo “hnědý hnus”, je většinou výsledkem zastupitelstva, které se tváří, že to dělají správně, protože vysoutěžili stavitelskou firmu podle ceny. A podle ceny vysoutěžili i nějakého toho inženýra, který něco nakreslil. A poté vesele staví obludnost.

    A u nás se ani nesoutěží, ale vybírají “spřátelené” projekční firmy na předvolební drahé projekty – viz. např. sportovní hala na hřišti, která se tam nevejde. O přestěhované školce nemluvě.

    A když už se staví, tak betonová džungle, která nezvratitelně snižuje krásu dříve poetické staré kolonie. Kde máme, kromě všudypřítomného betonu park, ve kterém místo dřívejšího lánu levandulí, skalniček, rododendronů a azalek, vévodí tráva.
    A vrcholem jsou ošklivé plechové schody, které nevedou na potrubní most ve fabrice, jak by se čekalo, ale do restaurace Stodola.

    No, hlavně že máme “golden gate bridge”, kde jinde, než v poli.

    A přitom to jde jinak, s citlivým přístupem k lidem, kteří v dané lokalitě bydlí, s úctou k odkazu našich předků, s pokorou a láskou k přírodě a krajině.

    Článek pana Slavíka i reakci pana Gromnici jsem si právě přečetla a nevidím na nich nic špatného. Mají na svůj názor právo a ostatně píší na svůj web a komu se to nelíbí, nemusí to číst.

    A Hrabová v roce 2040 ?!?

    Doufám, že ji budou s pokorou a zodpovědně spravovat lidé, kteří si budou vážít místních obyvatel více, než cinkajících žluťásků.

    Kteří dají na jejich názor a vstřícně budou plnit požadavky na kvalitní životní prostředí.
    Kteří se budou snažit zachovat v našem obvodu vesnického rázu, co nejvíce přírody.
    Kteří budou podporovat kulturu.

    Vidím opravenou Lípu, kde právě hraje místní divadlo.
    Hrabovjanku, která právě rozkvetla a je naším klenotem.
    Přírodní památku Pilíky, i když vznikly nedávno a uměle.

    A snažím se tomu uvěřit, protože mám naději.
    Všechno je totiž o lidech.
    Od těch se vše odvíjí.

    A najednou je tady máme, schopné a pracovité, s uměleckým cítěním a je jich dost. Jen potřebovali trochu probudit z hlubokého spánku.

    A neudělal to pohádkový princ, ale dvě krásné princezny 🙂

  3. Petr Novák říká:

    A královna ze Sáby napsala úvod své desáté knihy.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Paní Šárko, to platí snad i opačně, ne?

    “Článek pana Slavíka i reakci pana Gromnici jsem si právě přečetla a nevidím na nich nic špatného. Mají na svůj názor právo a ostatně píší na svůj web a komu se to nelíbí, nemusí to číst.”

    Lidé napsali svá přání a představy do Hrabovských listů a komu se to nelíbí, nemusí to číst… .

    To abychom se pak báli dělat Hrabovské listy a lidé se báli zmiňovat svá přání a vize veřejně. Kritizovat a ještě debilními kecy, umí každý! Napsat něco nového a přínosného, to umí málo kdo. Pravdou je, že opsat něčí text neumí každý, ale to je zase jiná pohádka.

    A komu se to nelíbí, ať sem nechodí. Pana Slavíka jsem mimochodem PROSIL, ať sem nechodí a vidíte to, trollovat bude dále a dále…

    • Jan Dvořák říká:

      To, že může zaznít jakýkoliv názor, i kdyby byl menšinový, je hlavní přínos hrabova.info pro Hrabovou.

    • Šárka Tomisová říká:

      Nějak Vaši reakci Radku, nerozumím…

      “A komu se to nelíbí, ať sem nechodí. Pana Slavíka jsem mimochodem PROSIL, ať sem nechodí a vidíte to, trollovat bude dále a dále…”

      Co tím prosím myslíte, v reakci na moji úvahu?

      Když jsem psala tyto řádky, vzpoměla jsem si na minulou sobotu, která byla nádherná.
      Lidé, kteří se dříve neznali, na sebe kývnou a třeba prohodí pár slov. O budování Hrabovjanky a Pohádkovém lese. Byly tam jejich děti a pomáhaly. A za to dostaly sladkou odměnu.

      I Vy jste přeci pomáhal a rád.
      Můžeme se hádat, mít odlišný názor, ale důležitý je nakonec výsledek.

      Při psaní těchto řádků, jsem vůbec nemyslela na Hrabovské listy.
      Některé “komentáře” místních “VIP” jsem totiž vůbec nedočetla.

      Všechno je o lidech a je fajn, že Ti správní, k sobě nacházejí cestu.
      I Vy mezi ně patříte…
      Stejně jako pan Slavík, který byl pro Vás vždy vzorem, manželé Poláčkovi se svým kouzelným divadlem… aaa… všichni ostatní…
      …třeba dvě dívky, které si Hrabovou vybraly jako místo k dobrému životu a pomáhají mu , aby to tak zůstalo… viz. Hrabovjanka…

      Nerozdělujme, jsme na stejné lodi… spojujme…

      • Radomír Orkáč říká:

        Je to reakce na Vaše:
        “Článek pana Slavíka i reakci pana Gromnici jsem si právě přečetla a nevidím na nich nic špatného. Mají na svůj názor právo a ostatně píší na svůj web a komu se to nelíbí, nemusí to číst.”

        To samé jsem já zopakoval s odkazem na fakt, že jsem pana Slavíka prosil o to, aby sem nechodil. Hrabová.Info nazývá soukromým webem a nevím, proč by měl na soukromý web chodit, když si to onen soukromník nepřeje.

  5. Petr Žižka říká:

    Dobrý den, možná trochu s příslovečným “křížkem po funuse”, ale hlavně po dovolené:-) si dovolím reagovat na tuto diskusi. Mnohé z toho, co mám na srdci, už tady napsali jiní Hrabované, například Honza Dvořák, nicméně nedá mi to. Možná se budu opakovat, přesto si dovolím pár vět:

    a. nechápu, proč kritizujeme občany za to, že v anketě HL vyjádřili svůj názor. Buďme rádi, že lidé už mají prostor, kde mohou říci, jak se dívají na Hrabovou. Mějme své názory, ale nehaňme to, co si myslí někdo jiný.

    b. téma a rozsah ankety v Hrabovských listech jsem vymyslel já. Může se to někomu zdát hloupé, ale papírové noviny nejsou nafukovací. Pokud nedáme jasná pravidla, například rozsah, stanou se nečitelné, nepřehledné a nicneříkající. Pravidla jsem rozdal já, kritizujte za to tedy mne.

    c. vize Pavla Žižky (a nezastírám, že jde o mého milovaného bratra) je vizí Pavla Žižky. Nejde tedy o volební program nějaké strany, ale o osobní pohled člověka, který vyjádřil své představy, sny, vize… Buďme rádi, že zde žijí lidé s vizemi a že jsou ochotni se o ně podělit. Strany jistě své vize (volební programy) brzy odhalí…

    d. když jsem se dozvěděl, že pan Milan Orkáč nechce využít svůj prostor (což je nepochybně jeho právo a jen voliči jeho strany jsou ti, kdo uznají, zda konal správně či nikoliv) požádal jsem o názor Milana Slívu, jakožto místního patriota, kterému na budoucnosti Hrabové nepochybně záleží. Pana Slavíka jsem tentokrát o názor nepožádal, ale jen a pouze proto, že se vyjadřoval v minulých číslech HL k jiným tématům. Rozhodně tedy Hrabovské listy neignorují Vladimíra Slavíka, či kohokoliv jiného. Naopak, jen člověk neznalý včerejška by mohl tvrdit, že HL nejsou otevřeny názorům.

    e. pokud někomu připadá rok 2040 jako něco imaginárního, tak bych chtěl znovu upozornit, že jde o vizi na “pouhých” 22 let. Je to jedna lidská generace, přemýšlíme tady o tom, jak budou žít naše děti. Fakt to někomu připadá jako příliš vzdálená budoucnost? Pak tedy vězte, že v Brně vzniká podobný projekt s datem 2050… A mimochodem, vy, kterým je mezi 40 a 50 – uvědomujete si, že od přelomového roku 1989 uplynulo už téměř 30 let? Toto letí, což?

    f. co se týká samostatnosti obce: jakkoliv se považuji za hrdého Ostravana, obyvatele třetího největšího města v zemi, který žije v Hrabové, chápu, že debaty o tom, jaké plusy a mínusy by měla samostatná Hrabová, jsou na místě. Už jen proto, abychom si třeba řekli, že být součástí Ostravy je fajn. Nejen z lidského pocitu, který jsem výše popsal, ale i z důvodu jiného, než je citová sounáležitosti k velkému, silnému městu. Pštros, když vidí problém, zasune hlavu do písku. Člověk je snad o nějaký ten vývojový stupeň dál, tak by neměl problémy řešit způsobem “pštros”, ale o věcech přemýšlet.

    Díky za pozornost, omlouvám se, že jsem se zase rozkecal (lidé v týmu o strategii Hrabové už vědí, že to je má vlastnost:-) ) a přeji všem pěkný den

    • Jan Dvořák říká:

      Ač nevím, zda s ohledem na logo v záhlaví tohoto webu se já či jiní včetně starosty smí nazývat Hrabovany, chápu se výzvy a zahajuji kritiku pravidel Hrabovských listů. A tímto svůj příspěvek ukončuji, neb jsem vše, co lze na nich kritizovat, již v tomto komentáři napsal.

[email protected] [email protected]