Nový rozměr předvolebního boje

Nový rozměr předvolebního boje získala Hrabová v sobotu večer. Jak jste si mnozí všimli, komentáře zde na Hrabova.info v sobotu večer zaplavily komentáře Martina Slepičky, informující o podaných trestních oznámeních a návrhy na projednání přestupků za články zveřejněné zde na Hrabova.info.

Souvisí to s jednou, pro Hrabovou zlomovou situací. Letošní komunální volby zde u nás v Hrabové poprvé v její historii, kandiduje v komunálních volbách skutečné sdružení nezávislých kandidátů a nikoliv pouze nezávislí kandidáti na kandidátkách různých stran a hnutí.

Sdružení, které pro to, aby vůbec mohlo být připuštěno k volbám, muselo získat 271 podpisů hrabovských voličů na petici podporující jejich kandidaturu. Nakonec sdružení Hrabované tyto podpisy nejen získalo, ale výrazně potřebný počet podpisů překročilo. Bohužel toto není některým lidem po chuti a neštítí se ničeho.

Duchovní otec kandidátky jiného politického hnutí (kandidátka STAN)  prohlašoval, že získat tyto podpisy není možné. Nám se toto podařilo za pouhých 5 dní a 30.7. jsme se zaregistrovali ke komunálním volbám.

Odezva na sebe nedalo dlouho čekat a nyní jsme se zde v komentářích dočkali informací, jaká trestní oznámení či podněty k projednání přestupků byly z podnětu kandidující osoby Mgr. Martina Slepičky (nezávislý kandidát na kandidátce STAN) podány a jakých ústrků jsme se na jeho osobě dopustili (obvinění na dva členy nezávislé kandidátky).

Nejedná se o sdělení, že byl konkrétní přestupek či trestný čin projednán a obviněný byl shledán vinným z jeho spáchání. Pouze oznámení o tom, že byla učiněna některá podání, která může podat kdokoliv na kohokoliv. Tedy podání, která se nemusí zakládat na pravdě, ale mohou být založena výhradně na neopodstatněné dojmologii stěžovatele. Samotné podání o ničem nesvědčí a nic nedokazuje, pouze právo podat oznámení na kohokoliv, pokud se cítí poškozen.

Na základě toho se dá odvozovat, že tímto zveřejněním, se jedná o účelovou kriminalizaci a špinění a vzhledem k tomu, že k tomuto zveřejnění došlo jen pár dní po podání registrace k volbám, tak je velmi pravděpodobné, že ona obvinění mají politický podtext.

Nelze pominout, že Martin Slepička z vykonstruovaných důvodů nedávno veřejně vyhrožoval trestním oznámením i našemu obecnímu úřadu, jeho nucenou správou a zablokováním majetku obce. Opět vcelku z malicherných důvodů, kdyby se obec pokusila o dotisk publikace, kterou jmenovaný pro ni loni připravil. Přitom o tomto dotisku nikdo ani neuvažoval.

Jak si lze vysvětlit, že oznámení o přestupku je vztaženo i na téměř rok starý článek, pozitivně informující o představení publikace o historii obce, který najdete k přečtení zde. Komu se podaří najít příčina, která zavdává alespoň hypotetický důvod, k možnému narušení osobnostních práv Martina Slepičky získá můj obdiv a budu rád, když se o své zjištění podělí dole v komentáři.

Já osobně si získal obvinění za přestupek, za napsaný článek o pseudohudebním pamfletu kandidátů STAN, který si můžete přečíst zde. Bohužel opět nejsem schopen odvodit, čím jsem mohl osobnostní práva Martina Slepičky tak vážně zasáhnout, když je v článku zmiňován pouze okrajově. Samotnou píseň již rozebírat nebudu, ale uvnitř obsahuje spousty závažných obvinění a vzhledem k tomu, že je používána k předvolebnímu boji, dá se předpokládat, že tato předělávka porušuje práva potomků autora Václava Dobiáše (od jeho úmrtí neuplynulo ještě 75 let) a také práva zastupována Ochranným svazem autorským. Autorskými právy je zatížen i přepracovaný text, původně z pera Františka Halase (zastupován spolkem Dilia). Lze jen doufat, že si toto autoři dostatečně před zveřejněním ošetřili. O kvalitě písně svědčí i aktuální stav, kdy píseň odsoudilo 58 shlédnuvších a líbí se pouze dvěma (asi někdo z autorského týmu či jeho okolí), takže i název „Vrchol trapnosti“ odpovídá.

V neděli ráno zveřejnil rekapitulaci obvinění z pera Martina Slepičky na svém blogu Vladimír Slavík, další kandidát na předních místech kandidátky STAN. Vzhledem k tomu, že se jedná o autorský článek a on sebe uvádí na svých stránkách jako vydavatele, nese tedy za zveřejněné informace a potažmo tedy i za způsob vedení předvolebního boje na jeho stránkách výhradně on.

Našim příznivcům vzkazuji, že se touto kampaní nenechám znechutit a osobně tímto způsobem vedenou kampaň hluboce odsuzuji. Radě naši obce se divím, že s Martinem Slepičkou spolupracuje na vydání publikace ke stému výročí samostatné republiky a vrhá budoucí radu, vzešlou z nových voleb, do možných budoucích trestních oznámení ze strany Martina Slepičky. Divím se, že rada raději nesáhne po kvalitní a vyspělé práci Radima Staňka, která pokrývá toto údobí čtivě a s mnoha zajímavými informacemi.

Co se týče samotných oznámení. Nyní zbyde jen čekat, jak tyto vyhodnotí příslušné orgány a komise.

Milan Slíva
nezávislý kandidát
Sdružení nezávislých kandidátů Hrabované

Štítky: ,

27 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    “O kvalitě písně svědčí i aktuální stav, kdy píseň odsoudilo 58 shlédnuvších a líbí se pouze dvěma (asi někdo z autorského týmu či jeho okolí), takže i název „Vrchol trapnosti“ odpovídá.”

    Píseň ve skutečnosti odsoudilo již 130 registrovaných uživatelů Youtube! V porovnání s dvěma lajky to je drtivá převaha názorů, že “vrchol trapnosti” to rozhodně je… .

    • petr novák říká:

      Ta písnička vznikla spontálně dle pana Poláčka,komu čest tomu čest.Pustil jsem si ji až nyní a je to síla,ale jak píše i pan Dvořák je to škoda,kapacity Hrabová potřebuje.

      • poláček miroslav říká:

        Myslím, že byste si oba pánové měli nalistovat v učebnici češtiny pro základní školy, co je to “politická satira”.

        • petr novák říká:

          Aspoň za mne,učebnici češtiny pro základní školy jste v ruce neměl,jinak by jste věděl co je to “politická satira”.

          • poláček miroslav říká:

            Víte co, pane Petře Nováku, probereme to raději u piva na Sokole- politickou satiru, pravidla českého pravopisu a tak…

            • Milan Slíva jr. říká:

              Komu dojdou argumenty, začne se zabývat formou, nikoliv sdělením. V tomto případě pravopisem.

            • petr novák říká:

              Pane Poláčku,potom co tu předvádíte tak s vámi na pivo raději ne. Člověk,který obchází Hrabovou a sbírá drby typu jedna paní povídala. Bohužel jste se dozvěděl, co jste asi nechtěl. Mám na mysli dětské hřiště, ať nemusíte přemýšlet na co narážím.

              • poláček miroslav říká:

                Já nikoho neobcházím, ale bavím se se svými sousedy, ptám se jich na jejich přání a názory, zajímá mě to, co by si občané přáli. Rád diskutuji z očí do očí při osobním kontaktu, tak se případná nedorozumění hned vysvětlí. Ale rozhodně nikoho nenutím k podpisu nějakých peticí způsobem víc, než zarážejícím, jak se v nedávné době stalo.

                • Radomír Orkáč říká:

                  A to by mě zajímalo, co to znamená – “nucení k podpisu petice”? To je myšlen můj dotaz na Petra Pěcha (Hasman) na FB? Mam ho zde předložit, ať se zasmějeme, co znamená ve Vašem podání nucení? Nebo se jedná o něco jiného?

                • petr novák říká:

                  Radši naši výměnu názoru ukončím a nebudu reagovat.U mne jste se dostal do skupiny “přátelů mluveného slova,skutek utek”.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Poláčku, nazývat tu trapnost politickou satirou je stejné jako nazývat politickou satirou 40 let komunismu u nás. Obzvláště, když na nepodložená a závažná obvinění z písně bylo již policií řešeno jedno anonymní trestní oznámení. Minimálně autor tohoto trestního oznámení to jako politickou satiru nebral. Pokud by se jednalo o satiru, měla by z toho být patrná nadsázka. Z písně jsou však patrné pouze nedostatek dobrého vkusu, nedostatek talentu a závažná obvinění. Množství úředníků obce a občanů Hrabové, kteří byli v souvislosti se skutečnostmi uvedenými v písni předvoláni v rámci šetření na polici, dozajista nemá dojem, že se jedná o pokračování satiry formou imerzivního divadla.

          • poláček miroslav říká:

            K tomu mohu napsat jen jediné. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Na nevkusné napadání, stejná odpověď. Politická satira se určitě nebude líbit těm, kterým je určena a proto ty “lajky či nelajky”, o kterých se zmiňuje Radek (potrefená husa nejvíce kejhá a čím více “nelajků”, tím více potrefených). A dle těch “nelajků” svůj účel splnila parádně. A nemusí mít žádnou uměleckou hodnotu, aby tento účel splnila.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Čekal jsem z vaší strany podlé a mrzké uhnutí, ale že se při tom budete bít vítězně v prsa, to jsem opravdu nečekal. Naštěstí lidé si veškeré mé články, včetně té vaší „politické satiry“, mohou přečíst a shlédnout a udělat si svůj vlastní názor.

  2. Martin Slepička říká:

    Informuji, že jsem podal návrh na projednání přestupku proti občanskému soužití podle ustanovení § 7 odst. 1 písm. a, c a § 7 odst. 3 písm. b Zákona č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích, kterého se na mé osobnosti, jak se domnívám, dopustil Milan Slíva a to tím, že dne 6. 8. 2018 v 5.15 hodin jako autor publikoval článek „https://www.hrabova.info/2018/08/06/novy-rozmer-predvolebniho-boje/“.

    Každý občan České republiky má právo hájit svou osobnost před zveřejněnými nepravdivými tvrzeními cizích lidí, ať je jejich motivace pro zveřejňování nepravdivých informací jakákoli.

    • David M. říká:

      Pane Slepičko, četl jsem si tady v komentářích Vaše fantasmagoristické představy o přestupcích a trestních oznámeních a to co jste očividně neinvestoval do právníka, budete muset zaplatit v přestupkovém řízení, protože Vám nikdy nemohou dát za pravdu a budete platit…

      Také by Vám každý právník řekl, že křivé obvinění je zcela něco jiného, než to, čím se oháníte.

      Pokud jako čerstvý absolvent nevíte, jak se má správně citovat, tak jste na diplomovém semináři nedával pozor. Nebo již dnes může kdokoliv cizí odstavce vydávat za své s uvedením zdroje?

      Pane Slívo, krásně napsaný článek!

  3. Martin Veselý říká:

    Předvolební boj by neměl zahrnovat osobní spory! Tu historii co máme mezi sebou jako obyvatelé malé vesnice ať už v dobrém nebo špatném. Nezúčastněné to až tak nezajímá , zajímají je více výhledy do budoucna ,
    než žabomyší spory , typu tvůj děd provedl mému dědu toto apod..

    Jako sportovci jednat v duchu fair play. Nepodrážet nikomu nohy. Nejsem si jist zda je pan Slepička sportovec , ale podávat trestní oznámení těsně před volbami proti protikandidátům je řádná podpásovka.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pokud je někdo přesvědčen, že se mu stala křivda, ať klidně podá trestní oznámení nebo oznámení o přestupku. Je to jeho plné právo. Hodně nestandardní však je, na všechny strany o takovémto podání informovat. Podané oznámení totiž vůbec neznamená, že se někdo uváděného činu dopustil a obviněný se nemá křivému obvinění a špinění jak bránit. Obzvláště nyní před volbami, kdy může být výsledek oznámení znám až po volbách. Dle mého mínění se nejedná o nic jiného než o klasickou negativní kampaň. Každý si může přečíst články, které se staly podnětem k podání oznámení a udělat si svůj úsudek, na kolik zasáhly do osobnostních práv Martina Slepičky.

      • poláček miroslav říká:

        Dobrý večer pane Milane Slívo. A jak vysvětlíte, že tuto negativní kampaň započal Radek Orkáč obviňováním Martina Slepičky? Kdyby ho napadl po volbách, tak to Martin Slepička bude řešit po volbách. Jelikož byl napaden před volbami, řeší to před volbami. A jelikož byl napaden veřejně, tak také veřejně oznamuje, jaké učinil opatření. Není to logické? A navíc toto trestní oznámení si Radek Orkáč přímo přál. Žádal nás o to. My jsme mu nevyhověli,taky proč, Martin Slepička si umí řešit své záležitosti sám. Nehledejte ve všem nějaké kampaně. Ano, je to vše zbytečné, kdyby Vy jste tady nic nerozpoutali, tak by jste se také nedočkali takovýchto opatření. Kdo seje vítr, sklízí bouři. A po bouři bývá dost zničených věcí, v tomhle případě dobrých sousedských vztahů. Škoda. Možná nám jde všem o to samé, o vzkvétající Hrabovou. Tak proč to vše pořád děláte!

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Poláčku, chtete tím říci, že já jsem si přál svá tři obvinění z přestupku? Obvinění z plagiátorství mi nepřísluší nyní hodnotit, vzhledem k tomu, že na toto je aktuálně Martinem Slepičkou podáno trestní oznámení. To již nyní přenechám na orgánech činných v trestním řízení. K tomu dodám jen jediné, plagiátora plagiátorem udělá byť jediný plagiátorský článek, bez ohledu na to, kolik jiných plně autorských článků napsal a kolik k nim má dobrozdání o jejich originalitě.

          Ve svých článcích, které jsou mi kladeny za vinu, se vyjadřuji k veřejně proneseným výrokům a k tomu mi dává právo článek 17 listiny základních práv a svobod. Nejsem si vědom jakýchkoliv zásahů do osobnostních práv Martina Slepičky z mé strany a nikdy mě na mé případné pochybení neupozornil a nepokusil se sjednat nápravu, proto jsem na tři návštěvy přestupkové komise velmi zvědav (prosím případné čtenáře, ať si k číslu tři připočtou případná další obvinění ze strany Martina Slepičky vůči mé osobě po zveřejnění tohoto příspěvku). Každopádně jsem si však vědom v této souvislosti zásahu do osobnostních práv mých a budu opravdu ve velkém pokušení se nedovolávat zadostiučinění. Ono právo je dvousečná zbraň a nelze bezdůvodně kohokoliv nepravdivě obviňovat. Obzvláště pokud ze samotného aktu obvinění dělá navrhovatel mediální senzaci a kromě zveřejňování zde, na facebooku, blogu pana Slavíka a jen Bůh ví kde ještě, s touto informací také mailem obesílá významné osobnosti zdejšího života. Kdyby šlo výhradně o dovolání se práva, tak s případným zveřejňováním počká minimálně až na závěry příslušných orgánů. Takto se jedná pouze o mediální kampaň s jasným účelem pošpinit. A vzhledem k době, kdy tak učinil, pošpinit politické konkurenty. O to to je horší.

    • poláček miroslav říká:

      Myslím pane Martine, že jsme si na FB Ostrava- Hrabová dostatečně vyjasnili, že nejde o žabomyší spory a že jste pochopil, že jde o závažné obvinění Martina Slepičky, který stojí na počátku své slibné kariery. A když byl zde na Hrabova info veřejně obviněn, tak zde také musí Martin Slepička zveřejnit jaké učinil opatření. S volbami to nemá nic společného, jedině, že by Radek Orkáč to tak s tím obviněním načasoval.

      • Radomír Orkáč říká:

        Zveřejnění první zmínky plagiátorství Martina Slepičky má na svědomí pan Slavík a Martin Slepička. První můj článek na toto téma byl tedy publikován až po zveřejnění oné informace. Načasování obvinění jde tedy za stěžovatelem, nikoliv za mou osobou.

        https://www.hrabova.info/2018/04/20/je-martin-slepicka-plagiator/

        Je Martin Slepička plagiátor [1]?
        (Aktualizováno 20.4. 2018 12:00) Jsem velice rád, že pan Slavík veřejně „upozornil“ na problém, který je v Hrabové dlouhodobě přehlížen – plagiátorství.

  4. Jan Dvořák říká:

    Pokud se budou vzájemně vybíjet lidé, kteří mají zájem změnit Hrabovou k lepšímu, tak budeme mít jistotu, že se v Hrabové volbami nic k lepšímu nezmění. Každou schopnou hlavu v zastupitelstvu a radě Hrabová nutně potřebuje.

  5. Rostislav Gromnica říká:

    Kdo s čím zachází, s tím také schází. Nenecháme na sebe neustále plivat špínu.

  6. Martin Slepička říká:

    Přeji “hodně štěstí” s dokazováním tvrzení: “všechny Martinovy práce jsou plagiáty, jak v Hrabovských listech, tak na hrabova.info, ve školním časopise a dokonce i odborné”. Pokus o zničení mé akademické kariéry za 1000 Kč za pomluvu opravdu nebude, jak jsem asi zde někde četl, a já opravdu umím dělat PrtSc. Člověk musí uvažovat a nese odpovědnost za své konání, případně by měl být zbaven svéprávnosti. Uvidíme se u soudu.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Dle mého názoru nic takového dokazovat nemusí, protože nikdy nic takového nenapsal. Napsal v článku https://www.hrabova.info/2018/04/20/je-martin-slepicka-plagiator/ konkrétně toto:

      „Takové články pak Martin publikoval v Hrabovských listech, na webu Hrabová.Info, ve školním časopise a dokonce v odborných publikacích – např. i v publikaci o historii Hrabové (viz porovnání textu níže).“

      Takže úplně jiné vyznění informace, které Martin Slepička dodal slůvkem „všechny“. Doporučuji zájemcům si odkazovaný text přečíst celý, ať je plně pochopen kontext sdělení. Redakční systém, v kterém je článek zveřejněný, uchovává všechny úpravy od vytvoření článku a nikdy v podobě uváděné Martinem Slepičkou daná pasáž neexistovala.

    • milan orkáč říká:

      Tak teď se ozvat již musím. Slovo “Slepička plagiátor” jsem uvedl na zastupitelstvu obce a za tím si stojím. Tento samotný článek ve školním časopisu stačí k odhalení plagiátorství. Mám doma originál omluvy ředitele školy za zveřejnění onoho plagiátorského článku a mohu otevřeně napsat, že bych nechtěl, aby současný ředitel vychovával mé vnuky.

      • Jan Dvořák říká:

        Já bych jen chtěl poprosit, ať do této žabomyší války nevtahujeme a tím neznechucujeme i lidi, kteří nejsou občany Hrabové a jen pro ni pracují. Ač máme někdy nějakou připomínku k fungování školy, jistě nelze říct, že ředitel školy by byl špatným.

[email protected] [email protected]