(FOTO) Druhá studie na rekonstrukci hasičské zbrojnice

Architektonická studie Jany Šustrové, studentky 4. ročníku bakalářského studijního programu Architektura a stavitelství, sklidila od občanů obrovskou chválu. Jak jsem psal v příspěvku o studii, ve skutečnosti byla v té době před dokončením ještě jedna studentská práce, kterou tehdy finalizoval spolužák Jany…

Nyní nastala ta chvíle, kdy mám možnost tuto druhou studii zveřejnit. Oběma studentům děkujeme za odvedenou práci a za to, že redakci dali souhlas se zveřejněním…

Autorem druhé studie je Sebastian Capek, který pod vedením Ing. arch. Igora Krčmáře rovněž navrhnul „rekonstrukci hasičárny v Hrabové“. 

Fotky jsou na Flickru:

Druhá studie na rekonstrukci hasičské zbrojnice, leden 2019

Autorská zpráva:

Při projektu rekonstrukce hasičské zbrojnice bylo velmi důležité spolupracovat se zástupci hasičů na požadavcích. Tímto způsobem vzešel seznam hlavních bodů projektu. Změnou prošla většina interiéru a exteriéru budovy. Nevyhovující prostory byly rekonstruovány nebo zbourány a nahrazeny novými. Exteriér budovy je řešen tak, aby budova působila celistvějším dojmem než v současnosti. Provozně lze budovu rozdělit na 4 části.

První z nich je suterén, který prošel kompletní přestavbou z důvodu zahloubení. Funkce tohoto prostoru se zachovala (technické a skladovací místnosti). Následuje 1.NP, které slouží primárně hasičům. Nacházejí se zde šatny s nově vybudovaným hygienickým zázemím, garáže s nově vybudovanými vraty, sklady a vstup do nové sušárny hadic. Sušárna je navržena jako lehká ocelová konstrukce s dřevěnými prvky. Nahradila současnou, masivně působící cihlovou věž. Rekonstrukcí prošel také hlavní vstup do budovy, který má nyní prostorné zádveří. Do budovy byl také v rámci bezbariérovosti přidán výtah.

2.NP je vyhrazeno především návštěvníkům zbrojnice a mladým hasičům. Do zrekonstruovaného sálu jsou zřízena původní okna, která dodatečně prosvětlují místnost. Původní byt zbrojíře byl přestavěn na klubovnu mladých hasičů, hygienické zázemí pro toto patro a je zde také kancelář velitele zásahu. Velkou rekonstrukcí prošla kuchyňka. Původní přístavba byla zbourána a byla postavena nová, prostornější. Součástí patra je také velká, na jih orientovaná terasa pro různé akce. Podkroví objektu bylo kompletně přestavěno tak, aby byly zachovány dodatečné úložné prostory. Úpravou prošla také zahrada a okolí objektu. Byl vytvořen chodník, který má přivést návštěvníky k hlavnímu vchodu. Na zahradě je vytvořeno stíněné posezení vhodné k venkovní výuce či grilování. Prostor zahrady by také měl sloužit k tréninku mladých hasičů.

Budova jako celek by měla být spojením původní hasičské zbrojnice se všemi jejími původními funkcemi a také připojení nových účelů např. využití hlavního sálu pro veřejnost. Tato ide se objevuje také na exteriéru budovy jako spojení starého a nového.

Celá studentská práce je ke stažení ve formě PDF, kvůli velikosti rozdělena do dvou částí:

[pdf-embedder url=“https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2019/01/elaborat_hasicarna_capek_part1.pdf“] [pdf-embedder url=“https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2019/01/elaborat_hasicarna_capek_part2.pdf“]

3 Komentáře

  1. carmen říká:

    Moc hezké, a kde je prosím ta první studie?

  2. Radomír Orkáč říká:

    Dobrý den, v textu je aktivni odkaz Jak jsem „psal v příspěvku o studii“, ve skutečnosti byla v té době….

    Čili zde: https://www.hrabova.info/2019/01/26/foto-studie-na-rekonstrukci-hasicske-zbrojnice/

  3. carmen říká:

    Děkuji, mě oslovila ta druhá studie.

[email protected] [email protected]