(VIDEO) Stavba mateřské školy v Hrabové

Od posledního jednání zastupitelstva, kde občané Hrabové požádali zastupitele o okamžité přerušení stavby do dalšího jednání zastupitelstva, uběhl měsíc. Podívejme se společně, v jakém stavu se nacházela stavba tehdy a jaký je aktuální stav nyní.

Komise výstavby, několik dní po jednání zastupitelstva, požádala dne 9.3. 2020 starostu o přerušení stavby školky. Zhotovitel, stavební společnost Morys, odhadl proinvestované náklady pro jednání Rady MOb Ostrava-Hrabová, které se konalo dne 11.3. 2020, na 43 mil. korun.

Předražení?

Dne 30.3. 2020 napsal starosta Igor Trávníček zastupitelům, že uznává, že mohlo dojít k pochybení, když stavba školky je předražena a doplnil email zastupitelům o následující stanovisko:

Rozhodl jsem se dnes, že věc předám k prošetření oddělení hospodářské kriminality PČR. Jsem přesvědčen, že pokud by se tím měl někdo zabývat, tak orgány činné v trestním řízení. Jedině ty mají prostředky a odbornou erudici k tomu, aby jasně řekly, zda došlo k nějakému pochybení…

Školku chtějí úplně všichni, nikdo nechce stavbu zastavit!

Důvodem opakovaných žádostí komise výstavby a několika zastupitelů pro přerušení stavby není podezření z předražení zakázky, ale skutečnost, že jsme pravděpodobně nedostali dotaci z IROP, se kterou stále počítáme!

V případě, že se bude opakovat finanční krize, v souvislosti s vládními opatřeními v boji s koronavirovou epidemií, a my si budeme hradit bez dotace školku čistě z vlastních peněz a zdrojů (80 mil. Kč), můžeme se dostat do finančních problémů. Jak ostatně již v prosinci 2019 napsal starosta Igor Trávníček našemu premiérovi Andreji Babišovi:

Stavba školky je naší největší investiční akcí za několik posledních desetiletí. A je investicí nezbytnou. Pokud nezajistíme spolufinancování z jiných než vlastních zdrojů, ohrozí finanční objem této akce další rozvoj obvodu.

Hrabová má možnost odstoupit od smlouvy

Občan Hrabové a člen komise výstavby, pan Richter, který vystoupil dne 4.3. 2020 na jednání zastupitelstva nabádal, že může být využita klauzule ve smlouvě, která říká, že pokud nedostaneme dotaci z IROP (zatím stále oficiálně nevíme, jestli dotaci dostaneme nebo nedostaneme), můžeme odstoupit od smlouvy. K celé věci se vyjádřila dne 10.3. 2020 pro MOb Ostrava-Hrabová i právnička JUDr. Zdeňka Friedlová:

Ustanovení o možnosti od smlouvy odstoupit v případě neposkytnutí dotace bylo do smlouvy „implementováno“ právě z toho důvodu, aby se objednatel dostal v případě neposkytnutí dotace do nepříznivé finanční situace, tj. do situace, kdy nebude schopný cenu prací zaplatit.

Stavba mateřské školy od 1.3.-2.4. 2020 je na Youtube:

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Czech -> Czech…
    • Create a new word list…
  • Copy

3 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    Mělo se začít stavět až po získání dotace,
    ta jak to praktikují ostatní obce, či obvody, napříč republikou, které se snaží zacházet s veřejnými penězi zodpovědně.

    Vůbec nedivím Hrabovanům, že odešli z rady. A koho poté napadlo požádat o dotaci přímo premiéra, vlastně hasit požár? Vás Radku. A kdo z toho nakonec měl píár? Starosta. Každopádně dotace není a teď je obvod v pozici prosebníka. ZBYTEČNĚ.
    Nechci ani domýšlet, jak se to na chodu obvodu projeví.
    Myslím, že s vizemi, co se všechno postaví, jsme nadlouho skončili.

    Je to obdobná situace, jako s prodlouženou Mostní. Obvod – jeho politické vedení, si nechal rozdělit vesnici i přes odpor občanů a nepodmínil to např. postavením protihlukových stěn na Místecké. A o tom, že to jde, nás přesvědčili občané při dostavbě prodloužené Rudné. Mají nejmodernější a nejvyšší protihlukovky v republice.
    Jenže na prodlouženou Mostní byly alespoň prachy…

    Školka je dítě starosty, který ale za její financování nese pouze politickou odpovědnost.

    Tu finanční ale poneseme my všichni…

    PROČ ?!?

  2. Radomír Orkáč říká:

    Paní Šárko, děkuji za Váš komentář. Napsat Babišovi byl nápad Milana Slívy. Já to sepsal pro prof. Vondráka (hejtmana), když jsem mu to poslal, Milana napadlo, ať to trošku poupravíme a pošleme i premiérovi. Prof. Vondrákovi jsem posílal spíše prosbu v osobní rovině, protože se známe, ale jelikož by se s premiérem již do konce roku tehdy nesetkal, nechtěli jsme to nechávat až na nový rok.

  3. Milan Orkáč říká:

    Podal starosta trestní oznámení opravdu? Na koho? Na sebe? Kdo to potvrdí? Na zastupitelstvu jsem slyšel, kolik absolvoval jednání o dotacích pro školku, s kým jednal a co všechno zařídil. Bohužel pokud dostal otázku, zda z toho existuje záznam apod, zpravidla už nedoložil nic. Při  probíhající stavbě se cesta před úřadem stává parkovištěm pro dělníky dojíždějícími na stavbu. Bylo by vhodné zde umístit značku (v době otevření pošty) P13b – Parkoviště s parkovacím kotoučem. Mimo jiné, proč Městská policie nekoná, když dle vyhlášky je stanoveno, že “při stání každopádně musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy” a tyto parkovací auta nepokutuje? Jak to řeší projekt ve vztahu k poště a provozu úřadu?

[email protected] [email protected]