Deník PRÁVO: Záchrana rybníků Pilíků se zadrhla

Denisa Doležalová | Na svou proměnu v oddechovou zónu stále čekají na jižním konci Ostravy-Hrabové rybníky Pilíky, které jsou evropským přírodním unikátem. Přitom je málokdo zná. V polovině minulého století byly rybníky přeměněny na důlní nádrže nedalekého dolu Paskov. Po jeho uzavření začala i OKD s jejich rekultivací. ale stále se nedaří ji dokončil.

Jednáme se státním podnikem Diamo o urychlení probíhajících rekultivačních prací.
Kateřina Šebestová, ostravská náměstkyně

Rekreační zóna

„Bydlím nedaleko Pilíků, které důvěrně znám, jelikož jsem zde strávil při rybaření neuvěřitelné množství času. Jejich největším problémem je špatná kvalita vody. Nedaleká usazovací nádrž bývalého dolu Paskov propouští znečistěnou vodu, která je pak čerpána do nádrží. Přitom zde žije chráněný druh, rybka hořavka duhová. A její výskyt je spjat se škeblemi,” řekl Právu hrabovský patriot Vladimír Slavík (86).

Dodal, že dalším problémem je přístup k Pilíkům. „Přístupové cesty jsou dvě a obě ve špatném stavu. Jedna vede od Paskovské ulice, kde jsou komplikované majetkoprávní vztahy, a pak cesta od Místecké, která je ve správě obvodu Hrabová a města Ostravy,” líčil Slavík.

„Pilíky jsou stále využívány k předčištění odpadních vod nejen z dolu Paskov, ale i z několika firem a obytných domů v Paskově. Pak se vypouští do vodního toku Ščučí. Firmy musí řešit nakládání se svými odpadními vodami v souladu s vodním zákonem. Zatím je aktivní jedna firma,” reagovala místostarostka Hrabové Vladislava Kopitzová (Změna pro Ostravu).

Dodala, že komunikace podél severní strany nádrží je opravdu ve velmi špatném stavu. “Jen malá část je svěřena do naší správy, větší část je soukromá. Oprava cesty nebude jednoduchá, protože leží uprostřed vzrostlé aleje a je prorostlá kořeny stromů,” líčila místostarostka. Podle ní obvod opravdu počítá s tím, že z Pilíků bude rekreační zóna.

Ostrava vybuduje přístupové cesty

“Jednotlivé kroky přípravy k proměně Pilíků jsou navrženy, ale je to běh na dlouhou trať. Je nutná spolupráce všech zaintresovaných stran, i města Ostravy,” shrnula Kopitzová.

Podle náměstkyně ostravského primátora Kateřiny Šebestové (ANO) přešly rybníky počátkem letošního roku z vlastnictví OKD na státní podnik Diamo. “Jednáme s nimi o urychlení probíhajících rekultivačních prací. Město pak může do procesu vstoupit vybudováním přístupové cesty k rybníkům a další infrastruktury potřebné pro rekreaci. Předpokládáme ale, že se významně zapojí i městský obvod Hrabová,” sdělila Šebestová.

Zahájení jednání s Hrabovou a městem Ostrava potvrdila i mluvčí podniku Diamo Jana Dronská. „Po prostudování dokumentů zahájíme přípravu pokračováni sanačního a rekultivačního procesu,” informovala Dronská.

Zdroj: Denisa Doležalová, redaktorka deníku PRÁVO a serveru Novinky.cz, redakce Ostrava

Deníku PRÁVO, 23.1. 2021

Deníku PRÁVO, 23.1. 2021

Štítky: , ,

Jeden komentář

  1. Již jednu velkou rekreační zónu máme a to okolo Ostravice. Plná psích extrementů, bez volně žijící zvěře. Zaběhne -li sem z blízkých houštin srnčí kus, bývá často nalezen stržený psem, nebo rozrthaný zajíc není vyjímkou.Občas se zde projedou čtyřkolky, vždyť o nic nejde. Sbohem přírodo!

[email protected] [email protected]