(FOTO) Zelená Hrabová: Parčík na Šídlovci – hraboši

Jistě mnozí z nás ví, že došlo v minulosti k okrášlení parčíku před obchodem Budoucnost na Šídlovci. Jsme rádi, že úřad pochopil, že o to občané Šídlovce mají skutečně zájem a naše prosba a podnět okrášlit a zvelebit nejen parčík, byl vyslyšen. Jarní cibuloviny, květiny, keře a stromy, nás svými květy a květenstvími těší po celý rok.

Všimli jsme si, že bohužel kolem vysazených cibulovin a keříků jsou kupičky hlíny. Úřad jsme na ně několikrát v minulosti upozorňovali, že by se vznikající problém měl řešit, protože docházelo k markantní devastaci cibulek a kořínků nové výsadby.
Jsme velmi rádi, že se tím úřad začal konečně zabývat, a proto chceme informovat o aktuálním stavu a zajímavostech týkajících se výskytu nejen hlodavců, ale škůdců obecně.

Fotky jsou na Google Photos:

 

Vzhledem k tomu, že někteří z nás (konkrétně paní Dorota Kubešová) byli osobně přítomni první fázi deratizace, rozhodli jsme se oslovit majitele firmy DEROVA s.r.o., na které jsme dali našemu úřadu tip a pánům položit několik otázek.
Nejprve jsme si i my mysleli, že se jedná o krtka. Odbornou firmou bylo zjištěno, že škůdcem je hraboš.

Pracovníci firmy nám vysvětlili, že zásadní rozdíl mezi krtkem a hrabošem je především jak ve volbě potravy, tak i ve všem ostatním. Zatímco se krtek živí žížalami a jinými bezobratlými živočichy, hraboš je býložravec. Zda se jedná o krtka, hryzce nebo hraboše, poznáme už při bližším průzkumu jejich nor, které jsou samozřejmě hloubené jinou technikou. Pokud si člověk není jistý, kdo z nich řádí na jeho zahradě, můžeme provést zkoušku. Na pár místech odkryjeme chodbičku a počkáme přes noc. Zatímco hraboš poškozené místo v aktivní noře uzavře, krtek nikoliv.

Na fotkách, které k textu přikládáme, je patrné, že pánové něco zapalují. Jedná se o dýmovnice, díky kterým je možné zjistit, jak rozsáhlé komplexy chodeb jsou pod povrchem. Jak pracovníci sami sdělili, hlavním cílem první fáze rozhodně nebylo hubení. Dým je perfektním ukazatelem počtu vstupů a pomáhá pochopit, co se zhruba pod zemí děje.

Dále jsme se zeptali, jak se staví k otázce hubení hlodavců a jiných škůdců. Pánové nám sdělili jejich pohled. Přiznali nám, že i oni si občas lámou hlavu nad tím, jestli je zákazníkem požadovaný zákrok ještě v pořádku nebo za hranou a mají zakázku odmítnout. Vysvětlují, že je nesmírně důležité si uvědomit, že obory deratizace, dezinsekce a dezinfekce jsou jednou z nejdůležitějších činností naší moderní společnosti a tato společnost by bez nich nemohla fungovat tak, jak jsme zvyklí. Z jejich profesního a ryze filozofického pohledu deratizační firmy, nejde při hubení hlodavců ani tak o finance utracené za výsadbu květin v parku, ale především o zdraví každého z nás a regulaci přemnožených škůdců.

Závěrem nám pánové na náš dotaz, zda můžeme škůdce ve stejných místech v budoucnu čekat znovu, odpověděli, že hlodavci se do parku i jinam samozřejmě vrátit můžou, a to možná již docela brzy. Tak jako není téměř nic jistého ani v našich životech, tak není nic jistého ani ve světě našich běžných škůdců a jejich případném opětovném stěhování se na ošetřené plochy. Práce odborné deratizační firmy samozřejmě smysl má, a to veliký. Pokud ovšem necháme ať už hrabošům nebo i jiným hlodavcům dostatečný prostor, rozhodně v budoucnu zvyšujeme riziko jejich návratu.

Doporučují nám zaměřit se především na včasnou prevenci a hlídání stavu populací škůdců. Již teď nám mohou doporučit svěřit pravidelnou kontrolu nejen parku na Šídlovci, ale i jiných podobných prostor, do rukou ať už zmíněné firmy nebo jiných svědomitých a v oboru vzdělaných odborníků.

Děkujeme za rozhovor Zdeňku Švecovi a Martinu Burešovi, DEROVA s.r.o.

Zelená Hrabová, z.s.

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]