Hrabová: Evidence zápachu, aneb pomůžete mi zjistit odkud vítr vane?

Před několika týdny jsem oprášil svůj online formulář pro evidenci zápachu na území našeho městského obvodu Ostrava-Hrabová a okolí (Dubina a Nová Bělá). S ohledem na můj včerejší článek ČIŽP: Zápach z průmyslové zóny v Hrabové nemá na starosti žádný konkrétní pracovník si dovolím vysvětlit, proč má další evidence smysl a proč to nesmíme vzdát.

Moje veřejná evidence zápachu

Moje veřejná evidence zápachu

Spustil jsem formulář pro evidenci zápachu

Když se konalo letošní Ukliďme Česko v Hrabové (27.3. 2021 podchod u místního hřbitova), cítil jsem zápach ze zóny tak intenzivně, že právě tehdy jsem se rozhodl, že opět svůj formulář opráším/spustím a opět začnu bojovat se zápachem.

Přiznávám, že jsem si naivně myslel, že sesbíraná data předám jako v předchozích letech České inspekci životního prostředí a ta nám pomůže… Bohužel se ukazuje, že tak to již možné nebude… ČIŽP: Zápach z průmyslové zóny v Hrabové nemá na starosti žádný konkrétní pracovník.

Zápach eviduji již od roku 2017

Zápach s Vaší pomocí eviduji již od roku 2017

Když Vás žádám o pomoc, musím vysvětlit, jestli ta práce k něčemu bude…

Ano, věřte mi, že to neděláme zbytečně, rozhodně to není ztráta času!

Za poslední měsíc jsem v této záležitosti neudělal málo. Každý z dvacítky podnětů jsem si “vložil” do mapy a přidal k tomu informaci o směru větru. Takto jsme to v minulosti nedělali, ale nyní to bude již třeba.

Tento údaj (směr větru) není jednoduché zjistit a do minulého týdne jsem vycházel pouze z webu vetrani.pirati.cz, kam jsem v minulosti nechal přidat i dva kužely do oblasti průmyslové zóny Hrabové, které můžeme vizuálně sledovat.

Jenže postupem času jsem zjišťoval, že mi něco nesedí a o víkendu se mi podařilo rozluštit co. Vděčím za to především Radkovi S. z ulice Šolcova (zdravím Vás a děkuji), který v sobotu přes formulář nahlásil následující podnět a mně se podařilo jednoznačně potvrdit, že směr větru na webu vetrani.pirati.cz nesedí.

  • Datum zjištění: 1.5. 2021
  • Čas zjištění: 11:25
  • Přesný popis místa (ulice, budova, atp.): Šolcova
  • Charakter zápachu: pálení gumy
  • Intenzita zápachu (slabý, silný, intenzivní): silný
  • Větrání bez jedu: jižní vítr (11:00-12:00 hod.)
  • Meteostanice v okolí: severozápadní vítr (11:00-11:30 hod.)
Jižní vítr neodpovídal zápachu ze zóny

Jižní vítr neodpovídal zápachu ze zóny, který byl v danou dobu severozápadní, čili přesně opačný.

 

Směr větru, který potvrdily dvě stanice v okolí

Směr větru, který potvrdily dvě stanice v okolí

Zakoupení meteostanice pro Hrabovou

Přestože jsem schopen zpětně dohledat směr větru (ukládám si aktuální informace z okolních stanic v Ostravě-Výškovicích a v nedalekých Václavovicích), ukazuje se, že se několikrát denně směr větru lehce na těchto dvou stanicích liší (je to pravděpodobně vzdáleností, než vítr dorazí z jedné stanice na druhou, může být směr větru v čase jiný). Jak je patrné z následujících tabulek (např. v 11 hod.)

Kdyby se v Hrabové našla firma, která by pro sebe nebo mně zakoupila meteostanici WarioWeather v hodnotě cca 15 000 Kč, nebo tyto peníze darovala spolku TORALI (a ten by stanici provozoval), celému problému by to neskutečně pomohlo. Měli bychom aktuální a reálné informace (nejen) o větru přímo z území v Ostravě-Hrabové. Pokud nákup takové stanice zvažujete, neváhejte mě prosím kontaktovat na [email protected].

Připravuji novou webovou aplikaci s využitím mapového podkladu od mapy.cz

Bude to sice trvat několik měsíců, ale věřím, že v druhé polovině tohoto roku představím novou webovou aplikaci (přístupná přes webový prohlížeč), která usnadní celý proces nahrávání podnětů a jejich zpracování. Současný online formulář není sice špatný, ale občané musí vše vyplňovat znovu a znovu, přitom by mohli mít mnoho informací již předvyplněno a místo (kde) musí slovně popisovat, místo toho aby si ho mohli vybrat na mapě.

Podstatné nyní je, že data do nové aplikace budu moci doplnit zpětně, proto neváhejte a pokud ucítíte někde na území Hrabové, Nové Bělé či v okolí typický průmyslový zápach… zapiště tento podnět prosím do online formuláře.

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]