(FOTO) Petr Žižka: Byl to ten slavný den, kdy obcí velký průvod šel

Úvodním textem almanachu, který vydali hrabovští hasiči u příležitosti 125 let své existence je vzpomínka na událost, kterou mají mnozí Hrabované ještě v paměti, tedy velkolepé oslavy 120 let. Takto se na oslavy vzpomíná v almanachu (článek je ke stažení v PDF):

Známá píseň z dílny Svěrák – Uhlíř vypráví o tom, jak vypadal ten slavný den, kdy byl do obce přiveden elektrický proud. Do Hrabové sice 2. července 2016 nedorazil střídavý elektrický proud (ten už jsme tu pár let měli) ale sláva to byla asi tak velká, jako ve zmiňovaném valčíku. Sbor dobrovolných hasičů Hrabové slavil 120 let své existence a vedení, v čele s tehdejším starostou Františkem Koutným pojalo tento slavný den vskutku velkolepě.

Byl to ten slavný den, kdy obcí velký průvod šel

Byl to ten slavný den, kdy obcí velký průvod šel

Už ráno zazněly řízné tóny dechovky Deor, která projela po hlavním bulváru, tedy Paskovské ulici, ve voze taženém koňmi. Pro mnohé obyvatele to byl nevšední budíček do dne, který se protáhl do pozdních nočních hodin. V kostele svaté Kateřiny Alexandrijské byla připravena mše. Po ní se hasiči přesunuli na slavnostní schůzi, která se uskutečnila v jídelně základní školy a které se zúčastnili nejen členové místního sboru, samozřejmě ve slavnostních stejnokrojích. Přijeli i bratři a sestry hasiči a hasičky z okolí. Své projevy měli nejen starosta obce, Igor Trávníček, ale i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který přítomné překvapil, když zavzpomínal na první a druhou třídu, kterou strávil v lavicích právě hrabovské školy. „Doslova jsem se tedy v Hrabové naučil číst a psát,“ pobavil Miroslav Novák přítomné. Hosty vítal nejen František Koutný, ale i hostesky, pochopitelně také z řad hasičského sboru.

Své projevy měli nejen starosta obce, Igor Trávníček, ale i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Své projevy měli nejen starosta obce, Igor Trávníček, ale i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Odhalen sice nebyl (jak se praví v již zmíněné písni) svatý Ján z kamene vytesán, ale v kostele byla požehnána socha svatého Floriána, která na celou schůzi tiše dohlížela z předsednického stolu a která je dnes ozdobou sálu hasičské zbrojnice.

Pak ale následovalo něco, co Hrabová dlouhá léta, možná nikdy, nezažila. Obcí prošel slavnostní průvod tvořený zástupy slavnostně oděných hasičů, hasiček a také hasičské mládeže. Průvod začal u místní školy a po Paskovské ulici prošel až na hřiště TJ Sokol Hrabová. Na voze taženém koňmi jela místní dechová kapela, lidé obdivovali starou i novou hasičskou techniku. Jak dodnes vzpomíná František Koutný, byla to těžká logistická operace, protože záměr byl takový, aby se čas průvodu „vešel“ přesně do mezer mezi autobusy městské hromadné dopravy, což se nakonec příliš nepovedlo, ale řidič autobusu číslo 27, který jel právě v opačném směru, to za asistence Policie ČR nějak pořešil a projel zdárně kolem průvodu…

Průvod doprovázela i historická hasičská vozidla

Průvod doprovázela i historická hasičská vozidla

Přestože pořadatelé měli docela nahnáno, aby vše klaplo, navenek to vypadalo jako skvěle secvičená a mnohokrát vyzkoušená záležitost. V účastnících průvodu se zřejmě probudily dávno spící a do niter podvědomí zasunuté vzpomínky na základní vojenskou službu, takže když Jaroslav Mintěl, který šel jako první, zavelel: „Zastavit stát!“, kupodivu se celý ten obrovský lidský had zastavil, nikdo nikoho nepošlapal, ani neupadl a průvod nechal projet překvapené řidiče aut. Nutno dodat, že onoho 2. července před pěti lety nebylo teplo, ale přímo ukrutné vedro a tak pochodující, a docela často stojící, jen tiše záviděli divákům, kteří je zdravili od tehdy ještě fungujícího hostince U Lípy s půllitry tamního vyhlášeného, luxusně vychlazeného piva…

Oslavy 120. výročí založení hasičského sboru skončilo zábavou na hřišti. Vše ukončila až půlnoční bouře a průtrž mračen, která vyhnala návštěvníky domů. Byl to slavný den, na který lidé dodnes vzpomínají…

Fotky jsou na Google Photos:

Text a foto: Petr Žižka

A jak výše popsané oslavy prožíval tehdejší starosta hasičů František Koutný? To se dočtete v příští ukázce z nového hasičského almanachu.

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]