(Rozhovor) Dvacet let Tříkrálové sbírky v Hrabové [1]

Tři králové vyrazili do ulic Hrabové poprvé v roce 2002, proto jsem u této příležitosti pro web Hrabová.Info udělal rozhovor s organizátorkou místní sbírky Kateřinou Zieglerovou. Jelikož je rozhovor delší, dovolím si ho zveřejnit jako třídílný seriál.

Kateřina Zieglerová se svou skupinkou koledníků | 7.1. 2018, Radomír Orkáč

Kateřina Zieglerová se svou skupinkou koledníků | 7.1. 2018, Radomír Orkáč

Jednotlivé díly:

Prozraď nám jak a kdy ses k organizování sbírky v Hrabové dostala?

K organizaci sbírky jsem se dostala díky mé mamince, která za farnost v Hrabové společně se členkami KDU – ČSL tuto sbírku začala organizovat poprvé v roce 2002. Já začala chodit jako vedoucí v roce 2005. Začínalo se se třemi pokladničkami a postupem času se jejich počet zvedal až k současnému počtu 13. Takovou tou „hlavní“ koordinátorkou jsem se stala asi v roce 2008.

O tobě je známo, že jsi perfekcionistka, takže se ptám, jestli byla letošní sbírka podle tvého ze 100%, anebo bys třeba teď ještě něco udělala jinak?

Jestli bych něco změnila? Snad ani ne, snažím se ze sebe vydat maximum, i když to možná není vidět:-) Ale vždycky je co zlepšovat…

Tím, že sbírku u nás organizuješ tak dlouho, dokázalo Tě ještě něco v nedávné milosti překvapit? Ať již pozitivně nebo negativně?

Každá Tříkrálová sbírka dokáže “nějak” překvapit. Vše je o lidech. Někteří občané už koledníky netrpělivě vyhlížejí a s úsměvem vítají ve svých domovech, ale najdou se i takoví, co „nadávají a vyhánějí“ koledníky od svých domovů. Což je velice smutné a nefér, hlavně pro malé koledníky, kteří se na koledu těší.

Jak loni a letos ovlivnil Tříkrálovou sbírku koronavirus a protiepidemická opatření?

Loni sbírka probíhala díky nouzovému stavu online. Občané Hrabové však měli možnost přispět do stacionárních pokladniček umístěných v prodejně Ovoce a zeleniny v budově Hrušky, Květinářství Kvítko a lékárně na Šídlovci. Povolení koledovat měli jen totiž jen vedoucí skupinek za dodržování nařízení vlády v rámci opatření „Covid 19“ a bez malých koledníků.

Letošní sbírka proběhla, tak jako v předchozích letech, i když s určitými bezpečnostními opatřeními. Ale v souladu s nimi nakonec naší obcí vyrazili malí i velcí koledníci po skupinkách.

Jakou roli ve skupinkách hraje vedoucí? Podle čeho si je vybíráš a jak často se mění? Chtějí lidé vidět od vedoucího jeho legitimaci nebo se v Hrabové známe a u tak velké akce je to dle předpokladu o důvěře?

Vedoucí skupinky je důležitý, proto je nutné, aby byl starší 15 let. Nijak si je nevybírám, jsou to většinou „děti“, které začínaly jako malí koledníci a když dospějí a mají chuť pokračovat, přidělím jim rajón. Vedoucí se moc nemění.

Legitimování? Občas se stávalo, že lidé pokukovali po průkazce, ale vedoucí ji mají skoro vždy připnutou na viditelném místě.

Štítky: ,

Jeden komentář

  1. Zdeňka Slováková,roz. Lacká říká:

    Dokonce navštívili malí koledníci i nově postavené byty v Rezidenci Hrabová.Milé překvapení. Svou účast potvrdili zkratkou Tří králů na dveřích bytu.Malí koledníci jako z obrázku malíře Lady.Děkujeme.

[email protected] [email protected]