(Rozhovor) Dvacet let Tříkrálové sbírky v Hrabové [2]

Tři králové vyrazili do ulic Hrabové poprvé v roce 2002, proto jsem u této příležitosti pro web Hrabová.Info udělal rozhovor s organizátorkou místní sbírky Kateřinou Zieglerovou. Jelikož je rozhovor delší, rozdělil jsem ho do třídílného seriálu.

Skupinka hrabovských koledníků | 8.1. 2021, Radomír Orkáč

Letošní skupinka hrabovských koledníků | 8.1. 2021, Radomír Orkáč

Jednotlivé díly:


Každoročně koledníky rozdělíš do deseti skupinek a přidělíš jim rajóny dle ulic. Je to tak, že se snazíš, aby skupinky dostávaly k obchůzce stejné ulice?

Už pár let má Hrabová 10 skupinek, což znamená i stejný počet “rajónů”. Každý rajón má tedy svého vedoucího, který se v průběhu let nemění. Jen v případě nemoci či pracovních povinností. Pak je potřeba vedoucího nahradit, ale vždy se najde někdo, kdo je ochoten pomoci;-) Nejenom vedoucí, ale i občané Hrabové si za dobu trvání sbírky zvykli na určitou tvář a každoročně „svou“ skupinku vítají ve svých domovech. Takže se snažím obsazení neměnit;-)

Je snazší pro skupinky koledovat na Šídlovci nebo v rodinné zástavbě staré Hrabové?

Snazší koledování je samozřejmě v rodinné zástavbě staré Hrabové, tam už koledníky netrpělivě „vyhlížejí“ a vítají. Na Šídlovci je to o poznání „horší“. Tím, že jsou tam převážně činžovní domy, lidé moc neotvírají nebo řeknou, ať počkají, že přijdou a nechají koledníky stát a stává se, že se už neukáží.

Hrabová se za posledních 10 let rozrostla o různé lokality (např. Bažanova, Na Hurtě, K Pilíkům, Na Farském, Lužná, Jezdiště a další), jak moc to ovlivnilo tvou organizaci?

Mou organizaci to nijak neovlivnilo. Čas od času objedu na kole Hrabovou od statku až po Žižkov a zmapuji jak se rozrůstá. A pak se sejdu s vedoucími daných úseků a řešíme, zda to zvládnou nebo potřebují pomoc. Zatím jsem úseky nijak neměnila.

Navštívili koledníci i dům s pečovatelskou službou na Bělské ulici? Pokud ano, jak tam taková koleda probíhá?

Každoročně navštěvujeme pečovatelské domy na Bělské a Šrobárové ulici. Na Bělské jsem s koledníky hned na začátku koledy obcházela každého obyvatele, což bylo docela náročné. Postupem času jsem se domluvila, že zaklepu na dveře a kdo bude mít zájem vyjde na chodbu a malí koledníci jim zazpívají všem najednou a napíšeme na vstupní dveře, že jsme tam byli “K+M+B 2022”.

Přemýšlela jsi již nad tím, kdo příští rok navštíví nově postavené bytové domy pro seniory v zatáčce u točny autobusů na Šídlovci? Jedná se o desítky bytů…

Rok je dlouhá doba, ale je fakt, že už jsem přemýšlela. A uvidíme, co bude za rok, ale každopádně tam Tříkráloví koledníci zavítají.

Musel někdo z Vás v minulosti řešit i nějakou konfliktní či jinak nepříjemnou událost?

Zaplať Pán Bůh ne. Vzpomínám si však, že jednou u procházející skupinky zastavilo auto a posádka po kolednících chtěla, ať nasednou a jedou na koledu jinde a že je dovezou zpátky. Ale tím, že se snažím vždy apelovat na ostražitost koledníků, nenastoupili a ihned mi volali. Proto také spolupracuji s Městskou policii Ostrava, která se podílí na bezpečnosti koledníků. Hlídky procházejí Hrabovou, projíždí i autohlídka, cca 3x po dobu koledování.

Vraťme se k tvé organizaci místní sbírky. Co a kdy je tím pomyslným startem organizace, respektive co je na tvém seznamu úkolem číslo jedna?

S organizací sbírky začínám na přelomu října a listopadu. Prioritou jsou vedoucí, kteří jsou ochotni ve svém volném čase pomáhat.Kontaktuji je buď telefonicky nebo osobně. Většinou jim sdělím i datum, kdy chci sbírku v Hrabové realizovat. Počet vedoucích je směrodatný pro počet pokladniček a odvíjí se od toho i počet malých koledníku. Tím, že chodí po koledě menší děti kontaktuji rodiče a s jejich souhlasem si „dělám“ takový nábor, včetně náhradníků.

 

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]