(VIDEO) VIZE 2020: Hrabová již “podruhé” sní o centru, které nikdy neměla

V roce 2018, čili před minulými volbami, snila Hrabová o svém centru a právě tehdy sliboval starosta na dané téma diskuzi s občany. Od té doby se nic neudělalo ani na papíře… Možná právě proto diskuze proběhla teprve včera, čili opět pár měsíců před volbami do zastupitelstev obcí. Besedy se zúčastnila pouze dvacítka občanů z celkem téměř čtyř tisíc obyvatel, které má městský obvod Ostrava-Hrabová.

Vojtěch Žižka, Rostislav Gromnica (správce facebooku městského obvodu) a architekt David Kotek se snažili “vyvolat” hlasování o tom, že pro veřejnost nesmím pořídit záznam, naštěstí byli v drtivé menšině a níže uvádím neoficiální záznam z besedy: Nové centrum Hrabové.

Ještě pro vysvětlení toho, proč si myslím, že se jedná o vypočítavý krok starosty před volbami. Starosta před volbami v roce 2018 sliboval v jeho tzv. VIZI 2020 následující: „Obec dlouhá léta šetřila a má úspory. Pro celou vizi centra jsou ale zcela jistě nedostačující. Pohybujeme se spíše ve stovkách milionů korun. Jen školka vyjde na čtyřicet milionů a přístavba pro kulturní dům na dvacet.“

 

Nápad "Srdce Hrabové" vznikl již na konci roku 2017

Nápad “Srdce Hrabové” vznikl již na konci roku 2017, od té doby se nic neudělalo ani na papíře.

Školka nás dle vyjádření úřadu nakonec vyšla na 80 miliónů korun (rozdíl 40 mil. korun) a diskuze s občany, kterou starosta sliboval před minulými volbami, proběhla o dlouhé čtyři roky později, teprve včera.

Nové centrum, pracovním názvem označováno za „nové srdce Hrabové“, má vzniknout v místě kolem současného úřadu. Ohraničeno bude ulicemi Paskovskou a Domovskou, kde před více než čtyřiceti lety jezdily tramvaje. Jisté už je, že za úřadem bude stát nová mateřská škola, a v podobě jeho přístavby vyroste i kulturní dům.

Co dalšího vznikne v novém centru Hrabové, které má dnes podobu osamoceného úřadu? To je zatím opředeno rouškou neznáma. „Jsme ve fázi, kdy se vytváří architektonický návrh, kdy proběhne diskuze s občany,“ přibližoval v roce 2018 starosta Trávníček.

I po včerejší diskuzi, je centrum Hrabové opředeno rouškou neznáma, nic se totiž dosud neudělalo. Dalším krokem bude den otevřených dveří domku na Paskovské ulici, který jsem musel na konci diskuze navrhnout. Jak jinak se mají občané vyjádřit k využití/rekonstrukci domku, který neměli možnost dosud vidět?! Nabízí se stejný termín, jako je akce Noc kostelů. Uvidíme, jak se s tím vedení obce popere…

Nezkrácený záznam z besedy Nové centrum Hrabové je na Youtube:

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/hrabova-sni-o-centru-ktere-nikdy-nemela-20180601.html

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]