Kapacita nové mateřské školy v Ostravě-Hrabové je nedostatečná, dostala trvalou výjimku na 140 dětí

Vedení MOb Ostrava-Hrabová odsouhlasilo udělení trvalé výjimky ze stanoveného počtu dětí v pěti třídách Mateřské školy Klubíčko. Třídy tak mohou být od 1. září 2022 naplněny v kapacitě 28 dětí na třídu. Z důvodu nízkého zájmu zákonných zástupců dětí z MOb Hrabová nebude navíc otevřena přípravná třída v naší základní škole.

Nejvyšší počet dětí ve školkové třídě je standardně 24 dětí, pokud udělí zřizovatel výjimku podle § 23 odst. 5 školského zákona, pak jde o limit 28 dětí.

Nově postavená školka za 80 mil. korun tak již v době svého otevření bojuje s nedostatečnou kapacitou a občané Hrabové již v mnoha případech museli dát své děti do okolních školek.

Pro připomenutí je důležité připomenout, co starosta MOb Ostrava-Hrabová sdělil občanům v Hrabovských listech (2016/07):

„Přál bych si, aby se postavila nová školka. V současnosti máme školky dvě, každá se dvěma třídami, s celkovou kapacitou 112 dětí. Nová školka počítá s pěti třídami pro 25 dětí, tedy celkově 125 dětí.

Znamená to nárůst kapacity o třináct dětí, což zhruba reflektuje počet každoročně odmítnutých.

Výsledek zpracované demografické studie ale hovoří o tom, že s ohledem na stálou výstavbu v Hrabové, naplníme tříd sedm. To by znamenalo zachování provozu i ve školce na ulici Příborské.

Jak to bude v praxi, ukáže čas. Ted’ je ale potřeba vycházet z toho, že školka na ulici V. Huga je ve špatném technickém stavu a že v příštím roce bude, s velkou pravděpodobností, vyhlášen dotační titul na výstavbu předškolního zařízení. Tato dotace bude zřejmě vyhlášena naposledy.”

 

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]