(FOTO) Hrabová Ščučí, kaj komárek čučí

V předchozích dnech se mi podařilo v aukci vyhrát fotografii, která je poměrně unikátní a pro mě samozřejmě nesmírně cenná. Je na ní zachycena tramvaj, které se podle jejího konstruktéra F. X. Komarka lidově říkalo komárek. Tato tramvaj měla svou konečnou zastávku v Hrabové v místech dnešních ulic Božetěchova a Domovská, kde bydlí i pan Jan Kohoutek, který zde přesně takovou tramvaj renovuje.

Současnost, křižovatka ulic Božetěchova a Domovská

Současnost, křižovatka ulic Božetěchova a Domovská

 

Fotografie byla pořízena v době okolo roku 1975.

Fotografie byla pořízena v době okolo roku 1975.

 

Jan Kohoutek, zdroj: Moravskoslezský Deník

Jan Kohoutek, zdroj: Moravskoslezský Deník

Nově získaná fotografie

Na fotografii je zachycena tramvaj, která stojí v místech konce dnešní ulice Božetěchova. Domnívám se, že vlevo od tramvaje jde vidět garáž/dům od paní Konvičkové, vpravo je pak vidět dům pana Bláhy a nejvíce vpravo je vidět ještě dům paní Maráčkové.

 

Nově získaná fotografie, pravděpodobně někdy z roku 1973-1975

Nově získaná fotografie, pravděpodobně někdy z roku 1973-1975

 

Fotografie z opačné strany. Zdroj: Martin Hadámek

Fotografie z opačné strany. Zdroj: Martin Hadámek

Drážní těleso tramvaje pokračovalo ještě kousek dále

Částečné pozůstatky nezprovozněné trati ze zastávky Hrabová-Ščučí do Nové Bělé lze shlédnout i dnes, i když na tento historický dopravní skvost zřetelně působí zub času. Ačkoli po roce 1960 docházelo k pomalému odstraňování nefunkční trati, dodnes lze hlavně díky rostlinnému porostu obklopujícím zbytky kolejí či mostů, který roste přesně v místech bývalé trati, dobře sledovat zamýšlenou stavbu. Díky dopravní koncepci, v níž se hlavně kvůli levným pohonným hmotám počítalo s autobusy, a hlavně díky výstavbě nové čtyřpruhové Místecké ulice, byla však tramvajová trať k 1. září 1975 od kina Edison do zastávky Hrabová-Ščučí zrušena a demontována [1].

Níže uvedena fotografie byla pořízena někdy okolo roku 1958 a zachycuje kam až v Hrabové sahalo drážní těleso tramvaje (postavy jsou v místech dnešního podjezdu pod prodlouženou ulicí Mostní). V pozadí lze vidět domy rodin Zbončákových a Olšanských. Na fotce by měl být manžel dědovy sestry s tatínkem Martina Veselého na zádech.

Rok 1958

Rok 1958, zdroj: Martin Veselý

Unikátní záběry z okolí tramvajové zastávky Hrabová-Ščučí

Před několika měsíci jsem nechal zdigitalizovat krátkou nahrávku, kterou Milan Minář našel u sebe doma. Jak je ze záběrů patrné, kdysi se tramvajová zastávka jmenovala Hrabová-Ščučí a dle “pamětníků” se k tomuto místu pojila říkanka “Hrabová Ščučí, kaj komárek čučí”.

Video je na Youtube:

Zdroj:

Štítky: , , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]