Redakční rada Hrabovských listů

V pondělí 16.3. proběhlo první jednání redakční rady Hrabovských listů. Jedná se o pohled mýma očima, nikoliv o oficiální zápis.

Přítomni: Mgr. Jan Šumbera, Mgr. Alica Strnišťová, Ing. Bohumil Rundt, Václava Fajfr a Ing. Radomír Orkáč

Na samotném začátku jednání se redakční radě představil nový šéfredaktor Petr Pavelka. Podle mého názoru jde skutečně o profesionála, který má co Hrabovským listům nabídnout. Je na místě ještě poznamenat, že pan Pavelka nikdy nemůže dát do článků to, co by tam dal Petr Žižka – srdce občana Hrabové, ale s tím se nedá nic dělat. Pan starosta i tak vybral člověka, který nám s restartem rozhodně pomůže.

Předseda redakční rady Mgr. Šumbera nám všem sdělil, že je ohroženo vydání březnového čísla Hrabovských listů a prvním našim úkolem bude záchrana jeho vydání. Panu Koselovi vyhořel počítač a číslo není schopen dokončit. Veškeré články jsme měli v tištěné podobě a bylo jen na nás, jak si práci rozdělíme. Naší hlavní prioritou bylo oslovení všech organizací či osob, které zaslaly panu Koselovi články do březnového čísla. Zbytek nedodaných článků jsme převedli z tištěné podoby do elektronické za pomocí vhodných nástrojů (OCR).

Šéfredaktor s sebou na jednání přinesl i nové, velice pěkné, grafické návrhy Hrabovských listů. V článku o nové grafice Hrabovských listů jsem napsal: “Původní grafika vydržela dvě desítky let a svým způsobem je pořád pěkná. Pokud neuspěje návrh grafiky pana Pavelky nebo od někoho ze čtenářů Hrabová.Info, bylo by nejlepší vyhlásit přes Hrabovské listy soutěž o návrh nové grafiky.”. Situace je ale v tuto chvíli bohužel jiná, než která byla v době psaní článku. Aby mohl nový šéfredaktor z dodaných článků udělat březnové číslo HL, musí mít tzv. layout, do kterého bude články sázet. Z technických důvodů nění možné použít starý layout a tak redakční rada stojí před zásadním rozhodnutím – jaká bude grafická podoba HL.

Členové redakční rady na svém jednání vybírali, řekněme v prvním kole, z šesti návrhů od pana šéfredaktora a několika návrhů od veřejnosti. Do pomyslného dalšího kola jsme poslali dva návrhy, do kterých jsme nechali zapracovat drobné změny a poprosili jsme šéfredaktora, aby nám návrhy zaslal v el. podobě.

Na pondělním jednání jsme dále stihli probrat etický kodex, kterým se budeme řídit. Jeho schválení jsme kvůli nedostatku času odložili. Dokonce jsme se stihli pobavit o případném povolení inzerce v HL, ale ani zde nepadlo definitivní rozhodnutí.

Redakční rada bude pravděpodobně znovu svolána na zítřek (pátek 20.3.), abychom si mezi sebou zvolili návrh, který šéfredaktor použije jako layout. Byl jsem připraven návrhy zveřejnit, ale některým členům by se nemuselo líbit, že by byl návrh zveřejněn na soukromých stránkách (Hrabová.Info nejsou soukromé stránky – viz patička stránek a WHOIS informace o doméně, ale těžko to vysvětlovat lidem, kteří to nechtějí slyšet) a není ani šance, že by na webu obce někdo informace zveřejnil v tak krátkém čase.

Musím ocenit přístup předsedy redakční rady, který se své funkce ujal velice zodpovědně a proaktivně. Pochvalu si zaslouží jak pan Ing. Rundt, tak i paní Mgr. Strništová, kteří jsou členy redakční rady již několik let a do prvního jednání vnesli spoustu zkušeností a cenných poznatků. Pana Fajfra hodnotit nemůžu, protože se podle mého názoru zatím vůbec neprojevil.

 

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]